Καλό μήνα χωρίς τσιγάρο εύχεται το υπουργείο Υγείας, καθώς παρελθόν θα αποτελεί από σήμερα Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ή διασκέδασης, πλην εξαιρέσεων, για τις οποίες θα υπάρξει οκτάμηνη μεταβατική περίοδος.

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, «απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα από 1ης/9/2010 σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους, χωρίς τη δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων.

Για τα καζίνο και τα Κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τμ, με ζωντανή μουσική, η απαγόρευση ισχύει από 1ης/6/2011».


Για όσους δεν συμμορφώνονται με τη σχετική απαγόρευση τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά. Ακόμη και αντιμέτωποι με την αυτόφωρη διαδικασία ενδέχεται να βρεθούν οι καπνιστές που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νέο νόμο της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος.

Ο πρώτος μήνας θα λειτουργήσει ως «περίοδος χάριτος», καθώς θα γίνονται μόνο συστάσεις, οι οποίες ωστόσο θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση ή ένας καπνιστής «υποτροπιάσουν» αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί.

Τα πρόστιμα στους υπεύθυνους διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών ή τρίτοι θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Μετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα «σφραγίζονται» προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους. Στους καπνιστές θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου, θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο νούμερο 1142. Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την Αστυνομία, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων.

http://www.newsblog.gr/index.php/48048/smoking-ban

date Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

0 χωριατάκια to “Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2010”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share