ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΝΤΙΝΑΣ

Με επιστολή που διένειμε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τσουραλάκης Αλέξανδρος, θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει, όπως επακριβώς διατείνεται, για κάποια ζητήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα στον Δήμο μας.

Στην επιστολή του αυτή προβάλλει σειρά ψευδών, ανυπόστατων και εν τέλει κακόβουλων ισχυρισμών κατά της δημοτικής αρχής.


Τον κ. Τσουραλάκη τον εμπιστευτήκαμε και τιμήσαμε, πριν ακόμη γίνει δημοτικός σύμβουλος, ορίζοντάς τον Πρόεδρο του δημοτικού παιδικού σταθμού Ρεντίνας. Αλλά δυστυχώς για μια ακόμα φορά ισχύει το ρητό "ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεγερτηθέντος".

Με νηφαλιότητα και επιχειρήματα επιθυμούμε να αντικρούσουμε έναν προς έναν όλους τους ισχυρισμούς του κ. Τσουραλάκη.

Ισχυρίζεται ο κ. Τσουραλάκης ότι με ενέργειες του δημάρχου προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθαιρέθηκε από την Δημαρχιακή Επιτροπή με έναν αμφιλεγόμενο νόμο της Ν. Δημοκρατίας. Και κάνει τον αήθη υπαινιγμό ότι καθαιρέθηκε επειδή έθετε ζητήματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης
.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Ο κ. Τσουραλάκης εξελέγη μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής από τις 01/01/2009 μετά από πρόταση της πλειοψηφίας. Το καλοκαίρι του 2009 για τους δικούς του λόγους ανεξαρτητοποιήθηκε από την δημοτική πλειοψηφία.


Τον Αύγουστο του 2009 ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων ο Νόμος 3801/2009 το Άρθρο 35 παρ. 2 ορίζει ότι: "Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξή του δε μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη ή να ιδρύσει νέα, δε μπορεί να εκλεγεί ή να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της δημαρχιακής επιτροπής, καθώς και να ορισθεί ή να παραμείνει Αντιδήμαρχος...."


Η διάταξη αυτή πολιτικά δεν μας εκφράζει και την θεωρούμε λαθεμένη. Παρ΄ όλα αυτά δεν κινήσαμε διαδικασία αποπομπής του κ . Τσουραλάκη από την δημαρχιακή επιτροπή, ο οποίος συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του. Ωστόσο ετέθη ζήτημα νομιμότητας της λειτουργίας της ίδιας της δημαρχιακής επιτροπής λόγω παράτυπης σύνθεσης της. Για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε σχετικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία με το με αριθμό πρωτοκόλλου 10370/25-05-2010 έγγραφό της μας γνώρισε ότι δημοτικός σύμβουλος που ανεξαρτητοποιείται, εκπίπτει αυτοδίκαια του δικαιώματος του ως μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής. Προφανώς μετά από αυτά ουδεμία άλλη δυνατότητα είχαμε για συνέχιση της λειτουργίας της Δ.Ε. με παράνομη σύνθεση.


Ισχυρίζεται ακόμη ο κ. Τσουραλάκης ότι στις 15/04/2010 ο δημότης Δημάκης Νίκος, κάτοικος του Δ.Δ. Βόλβης έκανε μηνυτήρια αναφορά κατά του Δήμου Ρεντίνας στον εισαγγελέα Θεσ/νίκης και την κοινοποίησε στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Στην αναφορά σύμφωνα με τον κ. Τσουραλάκη διατυπώνονταν σοβαρές κατηγορίες, όπως ότι πληρώθηκε, χωρίς να κατασκευαστεί δεξαμενή 61.500,00 ευρώ.


ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Ο κ. Δημάκης έκανε μηνυτήρια αναφορά χωρίς στοιχεία αλλά βασιζόμενος σε λόγια του καφενείου. Ο Δήμος Ρεντίνας αντέκρουσε εγγράφως όλους τους ισχυρισμούς του κ. Δημάκη. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεκτιμώντας όλα τα υποβληθέντα έγγραφα, απεφάνθη με το υπ' αριθμ. Πρωτ. 14232/28-06-2010 έγγραφό της ότι δεν προκύπτουν ελεγκτέες πράξεις σε βάρος του Δήμου Ρεντίνας.


Δηλώνουμε δε ότι ουδέποτε πληρώσαμε 61.500,00 ευρώ για κατασκευή δεξαμενής, άλλωστε αυτό θα γίνονταν από τη Δημαρχιακή Επιτροπή της οποίας μέλος ήταν ο κ. Τσουραλάκης. Ο κ. Τσουραλάκης γνώριζε ως μέλος της δημαρχιακής επιτροπής ποιές πληρωμές έκανε ο Δήμος, παραταύτα αναπαράγει κακόβουλες θέσεις με σκοπό το πολιτικό όφελος.


Ισχυρίζεται ο κ. Τσουραλάκης ότι δεν γνωρίζει που διατέθηκε το προϊόν του δανείου ύψους 1.200.000€. Ότι δεν του χορηγούνται τα στοιχεία που ζητά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ως δημοτικός σύμβουλος.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Η σύναψη δανείου έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ελέγχθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο. Το ποσό του 1.200.000€ διατέθηκε μετά από αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ρεντίνας ως εξής:


840.000€ για την εξόφληση χρεών προς προμηθευτές και εργολάβους, για πολλά εκ των οποίων είχαν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του Δήμου μας, αν δεν προχωρούσαμε στη λήψη δανείου τότε υπήρχε άμεσος κίνδυνος κατάσχεσης δημοτικής περιουσίας, μήπως αυτό επιθυμούσε ο κ. Τσουραλάκης;


240.000€ για την εκπόνηση μελετών(επικαιροποίηση μελέτης βιολογικού καθαρισμού, μελέτη διευθέτησης δυτικού χειμάρρου, μελέτη ανάπλασης δυτικής παραλίας κ.λ.π.)


120.000€ για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού (ημιφορτηγό 4 Χ 4, απορριμματοφόρο, λεωφορείο κ.λ.π)

Για όλες τις δαπάνες ( μέχρις ευρώ) υπήρχαν αποφάσεις της δημαρχιακής επιτροπής (μέλος της οποίας ήταν ο κ. Τσουραλάκης από 1-1-2009 έως 15-7-2010), ενώ όλα τα χρηματικά εντάλματα πληρωμών πέραν των υπογραφών των οργάνων του δήμου μας (επιτροπές παραλαβής) ελέγχθηκαν και κυρώθηκαν από δικαστικό του ελεγκτικού συνεδρίου.


Ισχυρίζεται ο κ. Τσουραλάκης ότι ζήτησε κατάσταση με τα εντάλματα πληρωμής της ταμειακής υπηρεσίας από 01/01/2010 έως 30/04/2010 για να πάρει τα αντίγραφα και να κάνει έλεγχο για να δει αν ευσταθούν οι καταγγελίες Δημάκη αλλά δεν του τα δίνουμε κατά παράβαση του νόμου.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Ο κ. Τσουραλάκης ζήτησε σε αντίγραφα ΟΛΑ τα χρηματικά εντάλματα του τρέχοντος έτους (γιατί άραγε; αφού ως μέλος της δημαρχιακής επιτροπής γνώριζε και έλεγχε ΟΛΑ τα τιμολόγια, τι ήθελε να ελέγξει τον εαυτό του;).


Άμεσα αποστείλαμε προς τον κ. Τσουραλάκη το υπ' αρ. 2254/12-05-2010 έγγραφο του Δήμου Ρεντίνας, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων....τα στοιχεία τα οποία ζητάτε θα σας χορηγηθούν εγγράφως ευθύς μόλις η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (στην οποία θα απευθυνθούμε) γνωματεύσει προς τούτο θετικά. Για την αποφυγή οποιαδήποτε παρεξήγησης όμως και μέχρι να λάβουμε έγκριση από την Ανεξάρτητη Αρχή, έχετε την δυνατότητα και σας καλούμε, όπως προσέλθετε στο δημοτικό κατάστημα (εργάσιμη ημέρα και ώρα) προκειμένου να ενημερωθείτε από την οικονομική υπηρεσία η οποία θα θέσει υπόψη σας ΟΛΟΥΣ τους σχετικούς φακέλους των ζητούμενων οικονομικών στοιχείων τους οποίους μπορείτε να μελετήσετε.


Άρα ουδέποτε του αρνηθήκαμε πρόσβαση στα στοιχεία. Τα οικονομικά στοιχεία είναι στην διάθεσή του, όπως είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, γιατί απλά δεν έχουμε και δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα.


Αγαπητοί συνδημότες.

Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής. Πριν από 4 χρόνια υπερβαίνοντας ψυχώσεις του παρελθόντος ξεπερνώντας στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις δημιουργήσαμε την ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΝΤΙΝΑΣ. Αυτή η δημοτική αρχή με την μετριοπάθεια και τον δημοκρατισμό της συνέβαλλε στην διαμόρφωση όρων ενός άλλου πολιτικού πολιτισμού στα δημοτικά μας πράγματα.

Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι ετοιμάζονταν να στηθεί ένα σκηνικό απαξίωσης, από γνωστούς άγνωστους, εμείς όμως δε θα επιτρέψουμε να δυναμιτιστεί το ήπιο πολιτικό κλίμα από άτομα που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία .

Καλούμε τον κ. Τσουραλάκη, αν διαπίστωσε την οποιαδήποτε παρανομία και έχει στοιχεία, να αποταθεί στις Εισαγγελικές Αρχές και όχι στα καφενεία. Όσον αφορά την επιστολή και τα όσα διαρρέει προφορικά, αν δεν τα ανακαλέσει, δεσμευόμαστε ότι θα κληθεί να τα τεκμηριώσει ενώπιον της Ελληνικής δικαιοσύνης.

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ
Στοΐτσας.Θ. Αντώνιος

date Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

0 χωριατάκια to “Ανοικτή Επιστολή Δημάρχου Ρεντίνας”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share