Μεταξύ των σημαντικών γεωθερμικών πεδίων που υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα, συγκαταλέγονται και αυτά της επαρχίας Λαγκαδά.


Ειδικότερα, τα γεωθερμικά πεδία του Λαγκαδά, της Νυμφόπετρα και της Νέας Απολλωνίας χαρακτηρίζονται υψηλής θερμικής δυναμικότητας, που σημαίνει ότι μπορούν να αξιοποιηθούν, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές πήγες ενέργειας όπως αυτή του πετρελαίου.


Δυστυχώς η εκμετάλλευση αυτού του σημαντικού ενεργειακού πλούτου είναι ακόμα σε πολύ χαμηλά ποσοστά στην χώρα μας σε αντίθεση με άλλες χώρες που η εκμετάλλευση τους είναι θεαματικές.


Στην Γαλλία για παράδειγμα θερμαίνονται ολόκληρες πόλεις με γεωθερμική ενέργεια. Σε δημοσίευμα μας το 1988 με τίτλο Υπόγεια ζεστά νερά στην Μυγδονία γράφαμε μεταξύ των άλλων:






«Υπόγειες φλέβες νερού, υψηλής θερμοκρασίας εντοπίσθηκαν κατά την διάρκεια γεωθερμικών ερευνών, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στην λεκάνη των λιμνών Λαγκαδά και Βόλβης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΓΜΕ η γεώτρηση που έγινε στην Νυμφοπετρα σε βάθος 130 μέτρων η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 43 βαθμούς Κέλσιου, ενώ το λεγόμενο «μητρικό» στρώμα των επιφανειακών νερών φτάνει τους 104 βαθμούς Κελσίου νερού. Θερμοκρασία που είναι ικανή να θερμάνει την πόλη της Θεσσαλονίκης όπως γίνεται και στην Γαλλία».


Έκτοτε καμία ουσιαστική αξιοποίηση του πλούτου αυτού δεν υπήρξε πλην ορισμένων μικρών μονάδων θερμοκηπίων.


Εφαρμογή γεωθερμικής ενέργειας : Θέρμανση θερμοκηπίων και ανοικτών καλλιεργειών - Ξήρανση αγροτικών προϊόντων - Ιχθυοκαλλιέργειες - Θέρμανση κτιρίων, κολυμβητηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων - Τουρισμός: Χρήση του ζεστού ιαματικού νερού σε ξενοδοχειακές μονάδες για λουτροθεραπείες.







http://emvolimanea.blogspot.com/2009/11/blog-post_4941.html


date Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

0 χωριατάκια to “Ανεκμετάλλευτος ο "Λευκός" Θησαυρός της επαρχίας Λαγκαδά”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share