Η Διεθνής Κοινότητα έχει αφιερώσει την 1η Δεκεμβρίου στον αγώνα για την καταπολέμηση του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας ή AIDS, όπως έχουμε συνηθίσει να το αποκαλούμε σήμερα. 33.000.000 συνάνθρωποί μας νοσούσαν με τον ιό το 2007, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά των Ηνωμένων Εθνών, με την Αφρική να έχει το θλιβερό προνόμιο της μεγαλύτερης διασποράς του ιού, που σε συνδυασμό με την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή αποτελούν μείζονα ανθρωπιστική κρίση, μαζί με την πείνα και τις εμφύλιες διαμάχες.




Το AIDS δεν είναι «προνόμιο», όμως, της Αφρικής ή κλειστών ομάδων στον ανεπτυγμένο κόσμο, ομάδων που στοχοποιούνται βάση του φύλου, του χρώματος ή των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Το AIDS είναι παρόν και στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα, χωρίς διακρίσεις. Από 8.400 άτομα το 2001, στην Ελλάδα το 2007 είχαμε περίπου 11.000 οροθετικά άτομα, δηλ. άτομα προσβεβλημένα από τον ιό HIV, άσχετα από το αν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα. Τα άτομα που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα AIDS ανέρχονται στα 2.500: από αυτά τα 2.000 είναι άντρες.



Σε ότι αφορά το AIDS, η πρόληψη είναι η μόνη σίγουρη λύση, καθώς δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία κατά του ιού. Δυστυχώς, οι στατιστικές δείχνουν ότι στη χώρα μας μόλις το 25% των ατόμων 15-24 ετών είναι επαρκώς ενημερωμένα για τα θέματα μετάδοσης του ιού. Η σωστή ενημέρωση για την πρόληψη είναι το βασικότερο βήμα για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.




.
.

date Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

0 χωριατάκια to “1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share