«ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙ' AYTO ΠΟΥ HMOYN, ΓΙ' AYTO ΠΟΥ EKANA. Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Στους "μαυροσκούφηδες", στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Τι περιμένεις!.. Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Είχα γίνει και εγώ φασίστας. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου.»

H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Εδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!

Με ολοένα μεγαλύτερη ένταση και αγωνία οι φοιτητές φωνάζουν προς τους στρατιώτες «είμαστε αδέλφια, αφήστε τα άρματα», ενώ ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου καλεί το πλήθος να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Απομονώστε τους προβοκάτορες. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με το στρατό. Δεν θέλουμε να χυθεί ελληνικό αίμα». Ο Δημήτρης Παπαχρήστος ψάλλει τον εθνικό ύμνο. Το ίδιο κάνουν και οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.

«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: "Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!"» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη. «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει με μοναδική ειλικρίνεια.

Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς. «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: "Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;". Αφήνιασα. Εβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: "Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω". Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ενας φασίστας».


Πηγή: Το Βήμα, 9/11/ 2009


date Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

6 χωριατάκια to “ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΣΟΚ! Ο στρατιώτης - οδηγός του τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου”

  1. Ανώνυμος
    17 Νοεμβρίου 2009 στις 12:58 μ.μ.

    τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε...an dn htan oi koumounistes akoma ypo fasismo 8a eimastan..na ta akoyn aytoi p lene ton allon koumounisti k nomizoyn oti ton ipovivazoyn...eseis prepei na ntreposaste ta palio fasistaria...(na 3eroyme k ti mas ginete se ayth th xwra alla k to xwrio)

  1. Village's News
    17 Νοεμβρίου 2009 στις 1:10 μ.μ.

    Η εξέγερση αγαπητέ δεν ήταν μόνο των αριστερών αλλά όλων των Ελλήνων. Όλοι οι δημοκράτες Έλληνες ανεξαρτήτου πολιτικής κατευθυνσης υποστήριξαν ο καθένας με τον τρόπο του την εξέγερση αυτή.

    Όσον αφορά την υποβιβαστική χρήση της λέξεως είναι δυστυχώς άσχημο κατάλοιπο στην δική μας κοινωνία αλλά και στις κοινωνίες άλλων χωρών.

  1. Ανώνυμος
    17 Νοεμβρίου 2009 στις 10:30 μ.μ.

    etsi nomizete kai an dn htan mono twn aristerwn oi pliopsifia htan aristeroi agwnizomenoi oi ipolipoi ayth p dn agwnistika htan xafiedes k ipostiriktes toy papadopoulou...(k isws na mn toys htan k eyxaristo p epese i xonta gt eixan simferonta apo aythn)

  1. LAKHS GALIOURHS.
    18 Νοεμβρίου 2009 στις 9:48 μ.μ.

    AFTOS EINAI O DOLOFONOS POU SKOTOSE TH HROHDA

    " HLENIA ASHMAKOPOULOU " ;;;

    POU EGINE ALYFH KATO APO TIS ERPYSTREIES TOU
    AMX 30 ;;

  1. Manousos Klados
    19 Νοεμβρίου 2009 στις 3:13 π.μ.

    Prote anonyme...diorthose me an kano lathos alla to tote KKE den itan kata tis katalipsis tou polytexneiou???

    Ego xero pos i igetiki tote omada Koligianni-Floraki tou KKE katigile meso tis "PANSPOUDATIKIS" No8 (anti-EFEE-KNE) os praktores tis KYP kai tis CIA toys foitites tis nomikis kai tis fiskomathimatikis pou taxthikan yper tis katalipsis kai kinithikan pros to polytexneio stis 14.11.1973...Pio sygekrimena anaferei epi lexi ""καταγγέλλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 14.11.73 350 οργανωμένων πραχτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο Ρουφογάλη-Καραγιαννόπουλου... και της αμερικάνικης ΣΙΑ"!!!"

    Episis stis 14.11.1973 otan arxize na psinete i katalipsi oi dynameis tis anti-EFEE KKNE (KKE)kai tis omadas rigas fereos (dld KKE esoterikou) antitaxthikan stin katalipsi kai apoxorisan apo to polytexneio...otan omos pire mpros kai anazopirothike to klima...tote mpikan xana mesa sto polytexneio oxi omos gia na tin ypostirixoun alla gia na tin DIALISOUN...

    Ta leo kala i exo kapou lathos??? An exo diorthoste me...

  1. Village's News
    19 Νοεμβρίου 2009 στις 9:13 π.μ.

    Πιστεύουμε κι εμείς ότι ο Μανούσος περιγράφει πολύ σωστά τα γεγονότα.
    Δυστυχώς το Κουμουνιστικό κόμα και οι φοιτιτικές παρατάξεις συνεχίζουν μέχρι και σήμερα μια συνεχή αρνητική στάση απέναντι στη ίδια την ζωή και καρπόνονται όταν είναι προς ώφελός τους, αγώνες και εξεγέρσεις του λαού.

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share