Πυρ και μανία είναι στο Λαγκαδά, η τοπική κοινωνία, αλλά και στο δήμο, με την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) για την μετατροπή του ΙΕΚ Λαγκαδά από αυτόνομη εκπαιδευτική κοινότητα σε παράρτημα του ΙΕΚ Θεσσαλονίκη 1. Έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι αν και, από το δήμο, έχει ζητηθεί η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΕΕΚ, μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί.

Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Λαγκαδά, χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" αυτήν την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΕΕΚ. Με έγκαιρη επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας, το Δ.Σ. και τον Πρόεδρο του ΟΕΕΚ, επισήμανε "την ανάγκη για την διατήρηση του ΙΕΚ Λαγκαδά ως αυτόνομο ΙΕΚ, ωστόσο η φωνή της τοπικής κοινωνίας δεν εισακούστηκε", όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίκνωση.

Να σημειωθεί ότι, με το πρόγραμμα Καλλικράτης δημιουργείται ένας πολύ μεγάλος Δήμος Λαγκαδά από τη συνένωση επτά πρώην Δήμων της Επαρχίας, με έδρα την πόλη του Λαγκαδά και πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκους και 43 δημοτικές και τοπικές κοινότητες.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του δήμου, "το ΙΕΚ Λαγκαδά καλύπτει τις ανάγκες κατάρτισης των νέων όλης της επαρχίας Λαγκαδά, ως το μοναδικό ΙΕΚ της ευρύτερης περιοχής, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ορεινά και δυσπρόσιτα χωριά. Οι νέοι που μετακινούνται από τα γύρω χωριά, ιδίως τα ορεινά, επιλέγουν ειδικότητες που λειτουργούν στο ΙΕΚ Λαγκαδά και αποφεύγουν την χρονοβόρα μετακίνησή τους προς τα ΙΕΚ της πόλης της Θεσσαλονίκης".

Να σημειωθεί πως στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος ΕΠΑΛ-ΣΕΚ-ΕΠΑΣ-ΙΕΚ Λαγκαδά, γεγονός που μειώνει στο ελάχιστο τα λειτουργικά του έξοδα τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτονται από τον Δήμο Λαγκαδά. Το δε κόστος του ενοικίου είναι μηδενικό, καθώς δεν καταβάλλεται ενοίκιο. Ακόμη, σύμφωνα με το δήμο της περιοχής, "η λειτουργία του ΙΕΚ ως παράρτημα του ΙΕΚ Θεσσαλονίκη 1, δεν έχει κανένα ουσιαστικό οικονομικό όφελος για τον ΟΕΕΚ".

Επίσης όλες οι συναλλαγές των μαθητών και των εκπαιδευτών με την διοίκηση θα πρέπει, πλέον, να γίνονται στην Θεσσαλονίκη. Έτσι και η σχολική κοινότητα θα δυσκολεύεται, αλλά και η περιοχή θα απαξιώνεται, με την απομάκρυνση των διοικητικών υπηρεσιών μιας σημαντικότατης εκπαιδευτικής μονάδας.

Για το δήμο Λαγκαδά, αβάσιμο είναι και το δεύτερο επιχείρημα του ΟΕΕΚ για μείωση του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στο ΙΕΚ Λαγκαδά. "Τα τελευταία χρόνια από τα στοιχεία δεν υπάρχει καμία μείωση του μαθητικού δυναμικού του ΙΕΚ Λαγκαδά, σε αντίθεση με άλλα ΙΕΚ του Νομού Θεσσαλονίκης στα οποία και ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν είναι πολύ μικρότερος και η μείωση των μαθητών είναι πραγματική", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Δημοτική Αρχή και σύσσωμη η τοπική κοινωνία θεωρεί "αυτονόητη και απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού εκπαιδευτικού φορέα όπως το ΙΕΚ Λαγκαδά". Σε αντίθετη περίπτωση Δημοτική Αρχή και φορείς της περιοχής προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν "άμεσα και δυναμικά".

Ο δήμος Λαγκαδά και οι φορείς καλούν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, την Υφυπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη, τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης "να πάρουν πίσω την απαράδεκτη απόφαση για την μετατροπή του ΙΕΚ Λαγκαδά σε παράρτημα, καθώς είναι απαίτηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας του Δήμου και της Επαρχίας, το ΙΕΚ Λαγκαδά να συνεχίσει απρόσκοπτα την αυτόνομη λειτουργία και το εκπαιδευτικό του έργο. Παρόμοιες συγκεντρωτικές πράξεις στην ουσία ακυρώνουν εν τη γενέσει του το Πρόγραμμα Καλλικράτης, ακρωτηριάζουν αυτόνομες εκπαιδευτικές κοινότητες, απαξιώνουν και υποβαθμίζουν τις τοπικές κοινωνίες".

Και οι φορείς του Λαγκαδά κλείνουν την καταγγελία τους με μια ερώτηση: "Αυτός είναι ο Καλλικράτης που οραματίζεστε";


http://www.salonicanews.com

date Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

0 χωριατάκια to “Πυρ και μανία στο δήμο Λαγκαδά από την απόφαση για λουκέτο στο ΙΕΚ”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share