Αυστηρά μέτρα περιορισμού των δαπανών των δήμων ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» των ΟΤΑ, οι οποίοι μόνο σε δάνεια χρωστούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών εν όψει της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη ο Γ.Ραγκούσης με την αντιπροσωπεία της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέου μηχανισμού απόδοσης στους δήμους των ποσών που τους αναλογούν επί του τακτικού προϋπολογισμού, η κατάργηση του προγράμματος «Θησέας» και η ένταξη των επιλέξιμων έργων του στα ΠΕΠ, το περαιτέρω κλείσιμο της στρόφιγγας δανεισμού των ΟΤΑ και η εκπόνηση συγκεκριμένου προγράμματος εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με τους δημάρχους για τον τρόπο που θα αποδίδονται οι θεσμοθετημένοι πόροι. «Στο τέλος κάθε χρονιάς», επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, «θα γίνεται ένας απολογισμός του κρατικού προϋπολογισμού και με βάση τα συνολικά εισπραχθέντα θα αποδίδονται οι πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον καμία περίπτωση να εκτελεστούν τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στο πρόγραμμα «Θησέας», καθώς είναι αδύνατον να εξευρεθεί το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Ήταν αδύνατον, ακόμη και αν δεν υπήρχε αυτή η έκτακτη δημοσιονομική κατάσταση, να καλυφθούν αυτοί οι πόροι» επισημαίνει. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε να εντάξει ορισμένα έργα στα ΠΕΠ.

Για να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα του «Θησέα», τα οποία εγκρίθηκαν την περίοδο 2005-2009, θα έπρεπε να εισρεύσουν στο ταμείο του προγράμματος 3,5 δισ. ευρώ. Παρά ταύτα, ως το τελευταίο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είχαν εισρεύσει 1,97 δισ. ευρώ.


www.in.gr

date Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

1 χωριατάκια to “Προς κατάργηση ο «Θησέας» για τον περιορισμό των εξόδων των ΟΤΑ”

  1. Ανώνυμος
    27 Ιουλίου 2010 στις 2:48 μ.μ.

    Δύο δισ. ευρώ για πρόστιμα

    Τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να συνεφέρει τα δημοσιονομικά με κάθε κόστος και ο Έλληνας πολίτης να επιβιώσει από τα δεινά των επίπονων μέτρων, η χώρα μας παίρνει ακόμη μία φορά μία «τιμητική πρωτιά». Αυτή της πρωταθλήτριας Ευρώπης, σε προσφυγές και καταδίκες για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Το κόστος των προστίμων έχει φτάσει στο εξωφρενικό ποσό των δύο δισ. ευρώ! Λεφτά που θα κληθεί να πληρώσει –ποιος άλλος;- ο Έλληνας πολίτης.

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=159849&cid=8

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share