Η Αγία Παρασκευή είναι πολιούχος του Σταυρού Θεσσαλονίκης και ο ιερός ναός Αγίας Παρασκευής ανεγέρθει το 1959.

Το βράδυ της 26 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής γίνετε και η γιορτή της σαρδέλας!

Το χωριό Κατιρλί συναντάται με το όνομα αυτό από το έτος 1642 και βρίσκονταν στην είσοδο του Αστακινού κόλπου στην Προποντίδα και απείχε από την Κωνσταντινούπολη 30 περίπου χιλιόμετρα. Ήταν κτισμένο σε μέρος υψηλό και ευάερο, στο κέντρο από μία σειρά άλλων χωριών, όπως το Κουρί, το Τσινάρι κ.λ.π.

...Ο πληθυσμός του Κατιρλί ήταν 400 περίπου οικογένειες και το χωριό ήταν χωρισμένο σε δύο συνοικισμούς. Στο συνοικισμό του Αγίου Ιωάννου και στο συνοικισμό της Αγίας Παρασκευής, με ομώνυμους ναούς.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή οι κάτοικοι από το φόβο ότι θα κατασφαγούν από τους άτακτους τσέτες και το Τούρκικο στρατό που συνεχώς κατέφθανε, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κατιρλί και να περάσουν στην απέναντι πλευρά της Ανατολικής Θράκης, (στην Συλήβρια), όπου δεινοπάθησαν παραμένοντες μερικούς μήνες σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Μετά, από εκεί άρχισαν να πηγαίνουν προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι οι ενορίτες του Αγίου Ιωάννου, 100 οικογένειες περίπου, που στην πλειοψηφία τους ήταν ναυτικοί, ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη, όπου και ίδρυσαν το Νέο Κατιρλί στο σημερινό Δήμο Καλαμαριάς. Οι υπόλοιποι, 300 περίπου οικογένειες του συνοικισμού της Αγίας Παρασκευής ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στο Σταυρό.


http://athabak.tripod.com/syleosl.html

date Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

0 χωριατάκια to “Αγία Παρασκευή και γιορτή της σαρδέλας”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share