Δ. Δρούτσας στο ΒΗΜΑ
«Η ετοιμότητα της Ελλάδας για λύση στο θέμα της πΓΔΜ είναι δεδομένη»

«Η ετοιμότητα της Ελλάδας για λύση είναι δεδομένη» δήλωσε από το Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Τόνισε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει αφοσιωμένη στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η οποία είναι η μόνη διαδικασία την οποία ακολουθεί η...

Ελλάδα. Η θέση της Ελλάδας είναι καθαρή και γνωστή: Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

Συμπλήρωσε ότι «στις επαφές με τους εταίρους αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η εποικοδομητική στάση της Ελλάδας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «η ηγεσία των Σκοπίων να επενδύσει στη λύση, στη συνεργασία και το κοινό μέλλον στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι θα εγκαταλείψει τον εθνικισμό που υπονομεύει τις προοπτικές συνεργασίας».

Εν τω μεταξύ, ευρεία προβολή δίνουν σήμερα Δευτέρα τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα και τα Σκόπια βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

Ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός «Sitel» μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν θα σχολιάσει πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ, διότι πρόκειται για δημοσιογραφικές αναφορές και όχι για δηλώσεις της επίσημης Αθήνας.

Ο πρέσβης ε.τ. της ΠΓΔΜ και νυν μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων του γραφείου του προέδρου της πΓΔΜ Ρίστο Νίκοφσκι, ανέφερε ότι «οποιοσδήποτε προσδιορισμός μεταξύ του "Δημοκρατία" και του "Μακεδονία" δεν είναι αποδεκτή λύση επειδή επηρεάζει άμεσα την ταυτότητα του λαού». Ο κ. Νίκοφσκι συμπλήρωσε ότι για οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση πρέπει να υπάρξουν σοβαρές διαπραγματεύσεις και να αναζητηθεί λύση.

«Η απόρριψη των προσδιορισμών "Βόρεια" και "Άνω" ως πιθανές λύσεις, οι οποίες ήταν απερίσκεπτες, καταδεικνύει ότι γίνεται ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση του προβλήματος» ανέφερε ακόμη ο κ. Νίκοφσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι εκφράζει προσωπική του άποψη και δεν μιλάει εκ μέρους του γραφείου του προέδρου της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίκοφσκι, πριν ένα περίπου χρόνο είχε ταχθεί υπέρ της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)» και είχε απορρίψει προτάσεις όπως «Βόρεια» ή «Άνω Μακεδονία».

Τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ αναφερόμενα στο δημοσίευμα μετέφρασαν τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» ως «Ρεπούμπλικα Βάρνταρσκα Μακεντόνια», (Republika Vardarska Makedonija) τοποθετώντας δηλαδή τον προσδιορισμό πριν από το «Μακεδονία», καθώς έτσι αποδίδεται ο όρος αυτός στη σλαβομακεδονική γλώσσα.


http://taxalia.blogspot.com

date Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

2 χωριατάκια to “Οι Σκοπιανοί για το Republika Vardarska Makedonija”

  1. Ανώνυμος
    15 Ιουνίου 2010 στις 11:53 μ.μ.

    Και οι κάτοικοι πως θα λέγονται?

    Βαρδαριώτες?

  1. Ζαχαριας Κυπαρισσης
    16 Ιουνίου 2010 στις 11:05 μ.μ.

    Αν δεν πρόκειται για ένα ψευδές δημοσίευμα, η παραπάνω θέση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν γίνει αποδεκτά από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας γενικότερα για το ζήτημα των Σκοπιών.
    Το βόρεια Μακεδονία έναντι όλων ήταν τουλαχιστον μεχρι σημερα πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της χώρας.

    Το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδ... Δείτε περισσότεραονίας του Βαρδάρη» ξεπουλά την ελληνική Μακεδονία.
    Ως γνωστό βαρδάρης είναι ο Αξιός ποταμός,,, ο οποίος πηγάζει από το όρος Σκάρδος (Σάρ), στα Σερβοαλβανικά σύνορα διασχίζει την κοιλάδα των Σκοπίων, μπαίνει στο ελληνικό έδαφος, διασχίζει την Ελληνική Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο.
    ΔΛΔΗ,
    ΟΤΑΝ ΘΑ ΛΕΜΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΔΑΦΗ!

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share