«Η ετοιμότητα της Ελλάδας για λύση στο θέμα της πΓΔΜ είναι δεδομένη»
«Η ετοιμότητα της Ελλάδας για λύση είναι δεδομένη» δήλωσε από το Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Τόνισε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει αφοσιωμένη στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η οποία είναι η μόνη διαδικασία την οποία ακολουθεί η...
Ελλάδα. Η θέση της Ελλάδας είναι καθαρή και γνωστή: Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».
Συμπλήρωσε ότι «στις επαφές με τους εταίρους αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η εποικοδομητική στάση της Ελλάδας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «η ηγεσία των Σκοπίων να επενδύσει στη λύση, στη συνεργασία και το κοινό μέλλον στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι θα εγκαταλείψει τον εθνικισμό που υπονομεύει τις προοπτικές συνεργασίας».
Εν τω μεταξύ, ευρεία προβολή δίνουν σήμερα Δευτέρα τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα και τα Σκόπια βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».
Ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός «Sitel» μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν θα σχολιάσει πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ, διότι πρόκειται για δημοσιογραφικές αναφορές και όχι για δηλώσεις της επίσημης Αθήνας.
Ο πρέσβης ε.τ. της ΠΓΔΜ και νυν μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων του γραφείου του προέδρου της πΓΔΜ Ρίστο Νίκοφσκι, ανέφερε ότι «οποιοσδήποτε προσδιορισμός μεταξύ του "Δημοκρατία" και του "Μακεδονία" δεν είναι αποδεκτή λύση επειδή επηρεάζει άμεσα την ταυτότητα του λαού». Ο κ. Νίκοφσκι συμπλήρωσε ότι για οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση πρέπει να υπάρξουν σοβαρές διαπραγματεύσεις και να αναζητηθεί λύση.
«Η απόρριψη των προσδιορισμών "Βόρεια" και "Άνω" ως πιθανές λύσεις, οι οποίες ήταν απερίσκεπτες, καταδεικνύει ότι γίνεται ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση του προβλήματος» ανέφερε ακόμη ο κ. Νίκοφσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι εκφράζει προσωπική του άποψη και δεν μιλάει εκ μέρους του γραφείου του προέδρου της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Νίκοφσκι, πριν ένα περίπου χρόνο είχε ταχθεί υπέρ της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)» και είχε απορρίψει προτάσεις όπως «Βόρεια» ή «Άνω Μακεδονία».
Τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ αναφερόμενα στο δημοσίευμα μετέφρασαν τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» ως «Ρεπούμπλικα Βάρνταρσκα Μακεντόνια», (Republika Vardarska Makedonija) τοποθετώντας δηλαδή τον προσδιορισμό πριν από το «Μακεδονία», καθώς έτσι αποδίδεται ο όρος αυτός στη σλαβομακεδονική γλώσσα.
http://taxalia.blogspot.com
15 Ιουνίου 2010 στις 11:53 μ.μ.
Και οι κάτοικοι πως θα λέγονται?
Βαρδαριώτες?