Πάνω από 2000 Φοινικόπτερα έχουν εγκατασταθεί στη λίμνη Κορώνεια από τις αρχές του 2010. Τα πτηνά αυτά στην προσπάθεια αναζήτησης κατάλληλων εδαφών επιβίωσης και αναπαραγωγής, διανύουν τεράστιες αποστάσεις και στο μακρύ τους ταξίδι φιλοξενούνται σε διάφορους υγροτόπους, όπως για παράδειγμα και η Κορώνεια.

Ανάμεσα στα πουλιά που επισκέφτηκαν τον υγρότοπο, εντοπίστηκαν από την Κάρτα Λίλα (υπάλληλο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης), τέσσερα νεαρά δακτυλιωμένα άτομα. Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, βάσει των δακτυλιδιών που έφεραν στο δεξί τους πόδι, οι τόποι αναπαραγωγής των γονιών τους ήταν Γαλλία, Ισπανία και Τουρκία.

Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν τα πουλιά θα βρουν φέτος τις κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσουν σε αναπαραγωγή. Τελευταία φορά που επιχείρησαν να αναπαραχθούν στην περιοχή ήταν κατά τα έτη 2006 και 2007. Τότε είχαν εντοπιστεί εκατοντάδες φωλιές σε δύο ακτές της λίμνης, όμως όπως τελικά αποδείχτηκε, η αναπαραγωγή του είδους δεν κατέστη επιτυχής, αφενός λόγω της έντονης όχλησης και αφετέρου λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού της λίμνης. Πάντως, ο πληθυσμός των πτηνών εκείνη την εποχή ξεπερνούσε, σύμφωνα με καταγραφές, τα 8000 άτομα.

Τις επόμενες δύο χρονιές που ακολούθησαν (2008 και 2009), η λίμνη ήταν σε κατάσταση πλήρους ξηρασίας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο δεν έγινε καμία προσπάθεια αναπαραγωγής και τα πουλιά επισκέπτονταν τη λίμνη μόνο περιστασιακά.

Το 2010, από την έναρξή του, βρήκε τη λίμνη σε αρκετά καλή υδρολογική κατάσταση σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια. Αυτό έγινε τόσο λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και λόγω της ολοκλήρωσης ενός εκ των έργων του Master Plan. Η κατάσταση αυτή έγινε αμέσως αντιληπτή από τα Φοινικόπτερα, γι' αυτό και η λίμνη έγινε και πάλι προορισμός διαβίωσης γι' αυτά.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι κρίσιμο για να διαπιστώσουμε αν οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι ευνοϊκές για τη διατήρηση ή και την αναπαραγωγή του πληθυσμού που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στον υγρότοπο της λίμνης Κορώνειας. Ευχόμαστε όλοι, η λίμνη να παραμείνει λίμνη καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και να προσφέρει στην ορνιθοπανίδα της ενδιαιτήματα κατάλληλα για επιβίωση, αλλά και αναπαραγωγή!


http://www.foreaskv.gr/content.php?page=|news|&lang=gr&id=34&m=1

date Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

0 χωριατάκια to “Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus) στη Λίμνη Κορώνεια”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share