Η μάχη για την έδρα του νέου δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, η οποία δόθηκε με αγώνες και κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων τόσο στην Αρναία όσο και στην Παναγία, χάθηκε με την ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου “Καλλικράτης”.

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς εκφράζουν την πικρία και την απογοήτευσή τους για αυτή την εξέλιξη και προετοιμάζουν συνελεύσεις για να εξετάσουν τη στάση που θα τηρήσουν στο εξής.

Στον δήμο Αρναίας δεν αναμένονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ανάλογες με αυτές που έγιναν πριν την έγκριση του νόμου, αλλά υπάρχει διάθεση για “αντίποινα” διαφόρων μορφών, όπως για παράδειγμα η ανάκληση της απόφασης να δεχτούν στην περιοχή τους τον ΧΥΤΑ βόρειας Χαλκιδικής.

Στον δήμο Παναγίας, πέρα από τη δυσαρέσκεια που επικρατεί, δεν προμηνύονται περαιτέρω διαμαρτυρίες.

Ο δήμος Σταγείρων - Ακάνθου, που παίρνει την έδρα, όπως είναι εύλογο εκφράζει την ικανοποίησή του.


Ο νέος δήμος Αριστοτέλη αποτελείται από τους δήμους Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων - Ακάνθου, έχει έδρα την Ιερισσό και ιστορική έδρα την Αρναία.

Απογοήτευση στον δήμο Αρναίας

Η Αρναία χαρακτηρίστηκε ως ιστορική έδρα του νέου δήμου Αριστοτέλη, αλλά φορείς και κάτοικοι του δήμου αισθάνονται βαθιά απογοήτευση από τη στάση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος όρισε τελικά ως έδρα την Ιερισσό, παρά τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις και παραστάσεις τους. Θεωρούν ότι ο υπουργός προσπάθησε απλώς να “χρυσώσει το χάπι” με τον χαρακτηρισμό της ιστορικής έδρας και δεν έλαβε υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δήμου, που τον καθιστούν, κατά την εκτίμησή τους, δικαιωματικά έδρα. Κουρασμένοι από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα σε γενική συνέλευση που προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα. Η άρνηση όμως της έδρας “δεν θα περάσει έτσι”, δηλώνουν. “Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα πράξουμε ανάλογα. Το ότι γίναμε ιστορική έδρα του νέου δήμου δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Είδαμε ότι και στην εφαρμογή του ‘Καποδίστρια’ είχαμε ιστορικές έδρες, οι οποίες δεν είχαν κανένα ευεργέτημα όλο αυτό το διάστημα”, δηλώνει ο δήμαρχος Αρναίας Λάζαρος Λαζάρου. “Θα συνυπάρξουμε με τους άλλους δήμους και δεν νομίζω ότι θα αποφασίσουμε αποχή από τις δημοτικές εκλογές επειδή δεν μας δόθηκε η έδρα. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που έχουμε επισημάνει και στον υπουργό, για τα οποία θα αναλάβει τις ευθύνες του”, τονίζει.


Η δημοτική αρχή αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν “αντίποινα” στην απόφαση του υπουργού, με πρώτο από αυτά την πιθανή ανάκληση της απόφασής τους να δεχτούν τον ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. “Ο μοναδικός ΧΥΤΑ στη βόρεια Χαλκιδική μετά από πρόταση του δημοτικού συμβουλίου της Αρναίας χωροθετήθηκε στην περιοχή μας και είναι στα τεύχη δημοπράτησης. Όταν όμως ένας δήμος θεωρεί ότι είναι υπό διωγμό παύει να είναι υποχωρητικός. Τον ΧΥΤΑ τον χωροθετήσαμε εδώ με το σκεπτικό ότι η Αρναία, ως πρωτεύουσα της βόρειας Χαλκιδικής, εκτός από δικαιώματα θα πρέπει να έχει και υποχρεώσεις, και μία υποχρέωση ήταν να λύσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών. Πλέον ας αναλάβει η πολιτεία την ευθύνη των επιλογών της”. Ο δήμαρχος επισημαίνει και ζητήματα που θα προκύψουν στον νέο δήμο από τη συνένωση, όπως για παράδειγμα πώς θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι τη δραστηριότητα της εξόρυξης χρυσού στο Στρατώνι.

Αντιδρά και η αντιπολίτευση


Η αντιπολίτευση στον δήμο Αρναίας, σε ευθεία γραμμή με τη διοίκηση, υποστήριξε από την πρώτη στιγμή τη θέση ότι πρέπει έδρα να είναι η Αρναία και ότι ο νέος δήμος πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα Ζερβοχώρια. “Η θέση μου για το χωροταξικό του ‘Καλλικράτη’ ήταν η δημιουργία το πολύ τριών δήμων στη Χαλκιδική. Η τελική επιλογή των πέντε δήμων ουσιαστικά αποδυναμώνει τους νέους δήμους”, περιγράφει ο Γιώργος Κάκκας, αρχηγός της αντιπολίτευσης στον δήμο Αρναίας. Μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Κάκκα θα αποτελέσει η μικρή αντιπροσώπευση της Χαλκιδικής στο περιφερειακό συμβούλιο (τέσσερις σύμβουλοι σε σύνολο περίπου 60). “Όσον αφορά τον δικό μας δήμο, τον δήμο Αριστοτέλη, η επιλογή της Ιερισσού ως έδρας ήταν άστοχη, κατά την προσωπική μου άποψη, και οι λόγοι είναι κομματικοί αλλά και προσωπικοί”, τονίζει. “Θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για διαμαρτυρίες. Ο κόσμος έχει πολύ μεγάλα προβλήματα. Εξάλλου δεν είναι εύκολο να αλλάξει κάτι. Πιστεύω ότι από δω και πέρα θα πρέπει να παραμεριστούν όλες οι διαφορές που δημιουργήθηκαν με το θέμα της έδρας και να δουλέψουμε όλοι (και οι τρεις δήμοι) για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες”.


Στο κέντρο ο δήμος Παναγίας


Ο δήμος Παναγίας ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τη διεκδίκηση της έδρας του νέου δήμου, πολύ πριν γίνει γνωστός ο σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών. “Όταν οι υπόλοιποι δεν πίστευαν ότι τελικά θα εφαρμοστεί ο ‘Καλλικράτης’, εμείς διεκδικούσαμε την έδρα με έγγραφα στα υπουργεία και στα κόμματα, με δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης και δημόσιες ανακοινώσεις”, λέει ο δήμαρχος Παναγίας Ιωάννης Μητροφάνης, υποστηρίζοντας ότι “ήταν η πιο λογική επιλογή. Είμαστε ακριβώς στη μέση του νέου δήμου, ενώ η Αρναία και η Ιερισσός είναι τα άκρα. Έχουμε αποτυπώσει τις αποστάσεις σε χάρτη με ακτίνες που δείχνουν τις αποστάσεις από τα χωριά με κέντρο την Παναγία. Έχουμε πληγωθεί, δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για να δούμε τι θα κάνουμε”, υπογραμμίζει. Εκτός από την κεντρικότητα του δήμου, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της Παναγίας προέβαλαν ως επιχειρήματα για τη διεκδίκηση της έδρας το γεγονός ότι η περιοχή τους είναι ιστορικό και θρησκευτικό κέντρο, ότι έχει το προσκύνημα της Παναγίας που προσελκύει χιλιάδες κόσμου τον Δεκαπενταύγουστο, ότι το λιμάνι στα Πυργαδίκια είναι το επίνειο της βορείου Χαλκιδικής και ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα, σε αντίθεση με την Ιερισσό και την Αρναία, που είναι παραθαλάσσιος δήμος ο πρώτος και ορεινός ο δεύτερος.


Η χωροταξία του “Καλλικράτη” βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους, καθώς “εάν γίνονταν τρεις δήμοι, θα είχαμε έναν τεράστιο και δύο μικρούς που δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Με τους πέντε δήμους έχουμε σχεδόν όμοια έκταση”, δηλώνει ο κ. Μητροφάνης. Όσον αφορά την ανάπτυξη του νέου δήμου Αριστοτέλη, ο δήμαρχος εκτιμά ότι “πρέπει να γίνει διαβούλευση μεταξύ των δήμων που συνενώνονται, ώστε να βρεθεί λύση για την κατανομή των υπηρεσιών του νέου δήμου. Ο νέος δήμος δεν θα μπορέσει να έχει προοπτική αν δεν υπάρξει η ανάλογη οικονομική ενίσχυση. Οι παλιοί δήμοι θα πρέπει να ξεπληρώσει ο καθένας τα δικά του χρέη με εισφορές και επιβάρυνση των πολιτών”.

Η έδρα του νέου δήμου


Στον δήμο Σταγείρων - Ακάνθου μετά την ψήφιση του “Καλλικράτη” επικρατεί ικανοποίηση, καθώς οι τοπικοί παράγοντες αισθάνονται δικαιωμένοι που ορίστηκε η Ιερισσός έδρα του νέου δήμου Αριστοτέλη. “Εμείς είχαμε πάρει απόφαση σε λαϊκή συνέλευση τον περασμένο Ιανουάριο, με την οποία ζητούσαμε να γίνουν μικροί δήμοι και όχι δήμοι-μαμούθ, για να μπορούν οι αρχές να είναι κοντά στον πολίτη. Με αυτό το σκεπτικό, η πρότασή μας ήταν να συνενωθούμε μόνο με τον δήμο Παναγίας. Ωστόσο, προέκυψε η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνενωθεί και η Αρναία, γεγονός που δημιούργησε πρόβλημα στον γειτονικό δήμο και όχι σε εμάς”, περιγράφει ο δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος. Ο δήμαρχος θεωρεί αυτονόητη την επιλογή της Ιερισσού ως έδρας του νέου δήμου, διότι, όπως υποστηρίζει, έχει τον μεγαλύτερο ενεργό πληθυσμό όλης της περιοχής και αποτελεί ουσιαστικά το οικονομικό κέντρο της περιοχής. “Οι Αρνιώτες έχουν παρεξηγηθεί για λόγους ιστορικούς που θέτουν, όμως δεν μεταφέρθηκε καμία έδρα από την Αρναία στην Ιερισσό, δεδομένου ότι ο δήμος Αριστοτέλη γίνεται για πρώτη φορά. Επομένως δεν πήραμε καμία έδρα από την Αρναία”, τονίζει ο κ. Βλαχόπουλος. Ο νέος δήμος Αριστοτέλη, εκτιμά ο ίδιος, θα έχει προβλήματα με την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως αυτά που γεννιούνται με τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.


http://respentza.blogspot.com/2010/06/blog-post_7818.html

date Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

0 χωριατάκια to “Προειδοποιούν για "αντίποινα" - Η μάχη για την έδρα του νέου δήμου Αριστοτέλη”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share