Κινδυνεύει όμως να... βουλιάξει όλο το στρατηγικό σχέδιο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

Την καλύτερη εικόνα των τελευταίων δέκα χρόνων εμφανίζει αυτή την περίοδο η Κορώνεια, καθώς το έργο εκτροπής των δύο χειμάρρων (Λαγκαδικίων και Σχολαρίου) που λειτουργεί αλλά και οι πολλές βροχοπτώσεις επέτρεψαν την υδάτινη αναγέννηση της λίμνης.

«Το βάθος των νερών της βρίσκεται σήμερα στο 1,8 μ. και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους είναι καλύτερα από εκείνα παρελθόντων ετών», ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής του προγράμματος διαβαλκανικής παρακολούθησης ποταμών και λιμνών, καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γ. Ζαλίδης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το φετινό καλοκαίρι η λίμνη δεν θα στεγνώσει. Ωστόσο σε αυτό το μικρό βάθος κινδυνεύει να... βουλιάξει σήμερα όλο το αναθεωρημένο στρατηγικό σχέδιο για την Κορώνεια της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Προσφυγές εταιρειών στο ΣτΕ, η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων (εμπλέκονται, εκτός από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, τρία υπουργεία, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Δήμος Λαγκαδά και ο Φορέας Διαχείρισης των Λιμνών) και οι αδυναμίες των υπηρεσιών τους έχουν οδηγήσει το σχέδιο διάσωσης της λίμνης στην πιο κρίσιμη καμπή του.

Από τις 21 δράσεις που περιλαμβάνει, οι περισσότερες είναι ακόμα -5 χρόνια μετά- στα χαρτιά. Η νομαρχία, που έχει αναλάβει επτά μεγάλα έργα, έχει ολοκληρώσει αυτό της «Εκτροπής χειμάρρων - Ενωτικής τάφρου Κορώνειας - Βόλβης», ενώ όλα τα άλλα έχουν λίγο-πολύ κολλήσει συμπεριλαμβανομένων των δύο βασικότερων, των έργων εκβάθυνσης της λίμνης και κατασκευής αναχώματος μήκους 6 χιλιομέτρων, από τον Αγιο Βασίλειο έως τον Λαγκαδά, που θα επιτρέψει τη δημιουργία υγροτόπου στη δυτική πλευρά της Κορώνειας. Το ενιαίο αυτό έργο θεωρείται το πιο σημαντικό του master plan.

Πέρασε από συμπληγάδες προβλημάτων και αναμένεται να δημοπρατηθεί τους προσεχείς μήνες. Ωστόσο, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, τέλη του 2010 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το σύνολο των έργων. Αν και επρόκειτο για τη «δεύτερη ευκαιρία» της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για την Κορώνεια, αυτή κινδυνεύει να χαθεί. Οι λανθασμένες τακτικές και η γραφειοκρατία πολλών εμπλεκόμενων φορέων απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» όλο το στρατηγικό σχέδιο και την προσπάθεια ετών.

«Αν οι μέχρι τώρα ενέργειες κριθούν ικανοποιητικές, ίσως δοθεί παράταση ενός έτους από την Ε.Ε. για την εκτέλεση των έργων. Από την απόφαση αυτή θα κριθεί αν απελευθερώσει το Ταμείο Συνοχής μέρος των κονδυλίων ύψους 27,5 εκατ. ευρώ για τα βασικά έργα της λίμνης», είπε στην «Κ» μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του σχεδίου. Αν όμως το Κολέγιο των Επιτρόπων δεν κρίνει ικανοποιητικές τις έως τώρα ελληνικές επιδόσεις, η Ελλάδα κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ ημερησίως.

Του Θαναση Tσιγγανα


http://emvolimanea.blogspot.com/2010/06/blog-post_6820.html

date Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

0 χωριατάκια to “Η λίμνη Κορώνεια ξαναγεννιέται”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share