Το έθιμο των Αράπηδων θα αναβίωσε για μια ακόμη φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Προφήτη του δήμου Εγνατία.

Ένα πανάρχαιο έθιμο που οι ρίζες του χάνονται αιώνες πίσω.


Ένα έθιμο που και στα χρόνια της τουρκοκρατίας έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην απώθηση των λιστών οι οποίοι με τις επιδρομές τους προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα τόσο στις περιουσίες, όσο και στην ίδια την ζωή των κατοίκων.


Η κορύφωση των εκδηλώσεων γίνεται ανήμερα των Θεοφανίων όπου ομάδες κοδουνοφόρων με τις παραδοσιακές ειδικές στολές ζωσμένοι με βαριές κουδούνες και κυπριά περιέρχονται στους δρόμους, τα σοκάκια και τα σπίτια του χωριού, προκαλώντας πανδαιμόνιο με τους ήχους των κουδουνιών τους.


Οι νοικοκυρές υποδέχονται τους Αράπηδες δίνοντας τους τα καθιερωμένα φιλοδωρήματα. Με τα από την περιδιάβαση στους δρόμους του χωριού, όλοι μαζί οι Αράπηδες συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού όπου εορτάζονται τα επινίκια με το μεγάλο γλέντι υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων.

Για το έθιμο των Αράπηδων ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Προφήτη κ. Θεόδωρος Κυριαζής μας είπε: « Την ήμερα των Θεοφανείων αναβιώνει το τοπικό έθιμο των Αράπηδων. Είναι ένα έθιμο που μας πάει πολλά χρόνια πίσω, έχει στοιχεία Διονυσιακά και σύγχρονα. Επί Τουρκοκρατίας ήταν ένας τρόπος άμυνας στην εποχή εκείνη γιατί προφύλασσαν τα σπίτια τους τις περιούσιες τους ακόμα και την ζωή τους από τους ληστές.

Είναι ένα έθιμο που το κρατάμε και το αναβιώνουμε. Είναι έθιμο που δίνει και μηνύματα, θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως κατόρθωναν και επιβίωναν οι άνθρωποι με τις καταστάσεις που είχαν τότε. Ταυτόχρονα ξορκίζουμε το κακό, διώχνουμε τα κακά πνεύματα». Η ανοιξιάτικη ήμερα συνετέλεσε πλήθος κόσμου όχι μόνο να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις αλλά και να συμμετάσχει στα επινίκια των Αράπηδων. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο Χρήστο Γιαννακίδη
http://emvolimanea.blogspot.com/2010/01/blog-post_1491.html


date Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

0 χωριατάκια to “Το έθιμο των Αράπηδων αναβίωσε και φέτος στον Προφήτη”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share