Ο επιβεβαιωμένος ορυκτός πλούτος μόνο στη Β. Ελλάδα εκτιμάται στα 20 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η απώλεια επενδύσεων από τη μη αξιοποίηση των αποθεμάτων χρυσού ξεπερνά τα 2 δισ.

Στο ποσό των 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται -με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων- η αξία του επιβεβαιωμένου ορυκτού πλούτου στο υπέδαφος μόνο της Β. Ελλάδας, ενώ η απώλεια επενδύσεων από τη μη αξιοποίηση των αποθεμάτων χρυσού ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Αυτό επισημάνθηκε σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Οι θησαυροί της Β. Ελλάδος», στην οποία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», Δ. Κούτρας, έκανε γνωστό πως έχει δρομολογήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους ενός δισ. ευρώ για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, χρυσού και αργύρου στη Χαλκιδική.

Θλιβερό γεγονός χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), Κ. Παπαβασιλείου, τη μη αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στη Β. Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και ενώ υπάρχει τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν τη βιώσιμη αξιοποίησή τους με όρους προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον γενικό διευθυντή του ΙΓΜΕ Κ. Μακεδονίας, Ν. Αρβανιτίδη, τα δυναμικά αποθέματα στις υπάρχουσες και στις νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος μπορούν να πολλαπλασιάσουν την υπολογιζόμενη αξία των 20 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Σ. Μπαλτζής, ανέφερε το αδειοδοτικό ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο μέσος όρος χρόνου για την εξασφάλιση μιας άδειας στην Ελλάδα είναι 6-7 χρόνια, όταν στην Ευρώπη σε 6-7 μήνες γνωρίζεις αν θα την πάρεις ή όχι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθοδική πορεία παρουσιάζει λόγω της κρίσης ο κλάδος του μαρμάρου, ενώ στο 22%-25% υπολογίζεται το 2009 η πτώση της ζήτησης τσιμέντου λόγω της συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται πως ο μεταλλευτικός κλάδος συμμετέχει με περίπου 3%-4% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί άμεσα πάνω από 22.000 και έμμεσα πάνω από 90.000 εργαζομένους.


Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο Τάσο
http://e-stratoni.gr/

date Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

0 χωριατάκια to “Ανεκμετάλλευτοι θησαυροί της Β. Ελλάδος”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share