Οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια καταλαμβάνουν τα πιο βαθιά σημεία στη λεκάνη της Μυγδονίας. Βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, δίπλα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Η περιοχή των λιμνών προσδιορίζεται από την πόλη του Λαγκαδά στο δυτικό άκρο και τα στενά της Ρεντίνας, γνωστά και ως Μακεδονικά Τέμπη, στο ανατολικό άκρο.
Στο μέσο αυτής της περιοχής βρίσκονται οι δύο λίμνες και γύρω τους οι ορεινοί όγκοι της Βόλβης, του Βερτίσκου, των Κερδυλλίων, του Χορτιάτη,
του Χολομώντα και του Στρατωνικού.

Ανάμεσα στις δύο λίμνες υπάρχει ένα στενό κομμάτι γης το οποίο συνεχώς μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου.

Οι λίμνες συνδέον
ται μεταξύ τους με μια τάφρο, ενώ η Βόλβη συνδέεται με το Στρυμονικό κόλπο μέσω του Ρήχιου ποταμού. Εκατομμύρια χρόνια πριν ολόκληρη η λεκάνη καλυπτόταν από το νερό μιας λίμνης, απομεινάρια της οποίας είναι η Βόλβη και η Κορώνεια.

Η Βόλβη είναι η 2η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας με συνολική έκταση περίπου 68 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 20 μέτρα.


Η Κορώνεια στη δεκαετία του 50 ήταν μια από τις πιο παραγωγικές λίμνες της χώρας σε ότι αφορά τα αλιεύματα.

Έκτοτε συνεχώς συρρικνώνε
ται. Από 46.000 στρέμματα και μέσο βάθος 5 μέτρα στη δεκαετία του 70, σήμερα έχει φτάσει τα 10.000 στρέμματα και μέσο βάθος 0,6 μέτρα.

Το καλοκαίρι του 2002 η λίμνη εμφανίστηκε σχεδόν εντελώς αποξηραμένη.

Η εύφορη περιοχή των λιμνών, υπήρξε κίνητρο και παράγοντας ανάπτυξης οργανωμένης κοινωνικής ζωής από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους.

Γύρω από τις λίμνες έχουν ανακαλυφθεί μια σειρά οικισμοί της Νεολιθικής Εποχής, της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου. Στα ιστορικά χρόνια, η ανάπτυξη των οδών διακίνησης ανθρώπων και αγαθών, οι οποίες περνούσαν από την περιοχή ενώνοντας μέσω των στενών της Ρεντίνας τη Θεσσαλονίκη με την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οδήγησαν στην ανάπτυξη σημαντικών οικισμών, όπως η Απολλωνία.

Η Ρωμαϊκή Εγνατία οδός ακολουθούσε περίπου τη χάραξη της σημερινής εθνικής οδού και μία από τις στάσεις της σώζεται ακόμα στη Ν. Απολλωνία. Η Απολλωνία ήταν σπουδαίο εμπορικό κέντρο της αρχαιότητας και υποχρεωτικός σταθμός για τους ταξιδιώτες και τα
καραβάνια. Εκεί σταμάτησε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, το 50μχ, προερχόμενος από τους Φιλίππους.


Στη Ρεντίνα, στις όχθες του Ρήχιου ποταμού ο Αριστοτέλης έκτισε τη φιλοσοφική του σχολή, ενώ στην περιοχή της Ρεντίνας επίσης φέρεται να έχει σκοτωθεί και ταφεί ο μεγάλος τραγικός Ευριπίδης. Στους Βυζαντινούς χρόνους άρχισε και η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Απολλωνίας και του Λαγκαδά.

Πλούσια είναι η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ο υγρότοπος των λιμνών αποτελείται κυρίως από πλευστόφυτα (πλέουν στην επιφάνεια του νερού), βενθόφυτα
(ριζωμένα στον πυθμένα), καλάμια και βούρλα. Περιμετρικά των λιμνών αναπτύσσονται πλατάνια, ιτιές, λεύκες, σκλήθρα, λεύκες και αναρριχώμενα φυτά.

Στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των λιμνών συγκαταλέγονται 19 είδη αμφιβίων και ερπετών, 34 είδη θηλαστικών και περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Οι λίμνες και ιδιαίτερα η Βόλβη, αποτελούσαν κάποτε πλούσιους ιχθυότοπους. Σήμερα, τα ψάρια έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την Κορώνεια, ενώ η Βόλβη καταφέρνει να διατηρεί ικανοποιητικούς, αν και συνεχώς μειούμενους πληθυσμούς. Ανάμεσα στα 24 είδη ψαριών που έχουν καταγραφεί στη Βόλβη συμπεριλαμβάνονται η λιπαριά, η γελάρτζα και το λακόψαρο, είδη που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Η ουσιαστική διακοπή της σύνδεσης της Βόλβης με το Στρυμονικό μέσω του Ρήχιου ποταμού έχει οδηγήσει στη σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση του πληθυσμού των χελιών που παλιότερα ήταν άφθονα.


Ο υγροβιότοπος των λιμνών προστατεύεται από μια σειρά διεθνείς συνθήκες και ρυθμιστικές πράξεις που προσδιορίζουν το καθεστώς ανάπτυξης και διαχείρισης της περιοχής, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι:











- υγροβιότοπος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης (Σύμβαση Ramsar, 1971)
- ειδικά προστατευόμενη περιοχή (SPA, οδηγία 79/409 ΕΕ)
- περιοχή κοινοτικού ενδιαφέροντος (οδηγία 92/43, Natura 2000-GR 1220001, GR-1220003)
- προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση (Σύμβαση Βαρκελώνης)
- διατήρηση της Ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων (Σύμβαση της Βέρνης, 1983)
- διατήρηση μεταναστευτικών ειδών αγρίων ζώων (Σύμβαση της Βόννης)


date Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

22 χωριατάκια to “Βόλβη και Κορώνεια - Οι Λίμνες που Χάνονται!!!”

  1. Ανώνυμος
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 2:35 μ.μ.

    ευχαριστουμε δημητρη

  1. Ανώνυμος
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 2:37 μ.μ.

    θα τα πουμε αυριο στην εκκλησια ε?

  1. Ανώνυμος
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 2:41 μ.μ.

    to blog einai tou people?
    xaxaxaxaxaxax
    gelaei o kosmos provata.............

  1. KGB
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 2:46 μ.μ.

    oi psi8iroi ginane kravges provatakia

  1. STAZI
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 2:47 μ.μ.

    Στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των λιμνών συγκαταλέγονται 19 είδη αμφιβίων και ερπετών, 34 είδη θηλαστικών και περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Οι λίμνες και ιδιαίτερα η Βόλβη, αποτελούσαν κάποτε πλούσιους ιχθυότοπους. Σήμερα, τα ψάρια έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την Κορώνεια, ενώ η Βόλβη καταφέρνει να διατηρεί ικανοποιητικούς, αν και συνεχώς μειούμενους πληθυσμούς. Ανάμεσα στα 24 είδη ψαριών που έχουν καταγραφεί στη Βόλβη συμπεριλαμβάνονται η λιπαριά, η γελάρτζα και το λακόψαρο, είδη που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Η ουσιαστική διακοπή της σύνδεσης της Βόλβης με το Στρυμονικό μέσω του Ρήχιου ποταμού έχει οδηγήσει στη σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση του πληθυσμού των χελιών που παλιότερα ήταν άφθονα.

  1. STAZI
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 2:48 μ.μ.

    sygatalegonte kai ta poytoyria

  1. Village's News
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 2:55 μ.μ.

    Αγαπητέ KGB χαιρόμαστε για την επάνεμφάνισή σου αν και μας αποκαλείς προβατάκια για λόγο που σε εμάς είναι άγνωστος. Νομίζαμε ότι είσαι πιο έξυπνος και σωστός συνομιλητής σε σχεση με κάποιους άλλους αλλά....
    οι ψίθυροι κυνηγάνε τους ενόχους όχι εμάς...

    Αγαπητέ Stazi ποιος είναι ο λόγος επανάληψης του κειμένου?

  1. STAZI
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 3:11 μ.μ.

    Villages αυτος ο stazi ειναι αλλος εγω σας ειπα αντιο.
    Αυτος ειναι ιμητασιον.
    Εγω δεν μπορω να μεινω εδω μεσα με τετοιες συνθηκες εχει ξεφυγει η κατασταση.

  1. STAZI
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 3:16 μ.μ.

    σου προτεινω δημητρη να ασχοληθεις με τιποτε αλλο πιο αληθινο και να μαχηθεις για τον ανω σταυρο απο πιο αληθινα μετεριζια.
    Μικρο χωριο για τετοια

  1. STAZI
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 3:18 μ.μ.

    αντιο

  1. MARINE
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 3:31 μ.μ.

    US MARINES ON THE BLOG

  1. comando
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 3:38 μ.μ.

    Ένα κομμάτι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ύφασμα υψωμένο σε ένα κοντάρι με ένα ή περισσότερα χρώματα ή και με εικόνες, αυτό εννοούμε όταν ακούσουμε τη λέξη ΣΗΜΑΙΑ
    Αλλά σημαία δεν είναι μόνο ένα κομμάτι ύφασμα. Η σημαία είναι το σύμβολο με το οποίο ενσαρκώνεται και έρχεται εμπρός η ιδέα της Πατρίδας.
    Είναι η ιστορία της, η ιερά και υπερήφανη στην οποία κατοπτρίζονται η δόξα και το μεγαλείο των θριάμβων της.
    Σ’ αυτήν βλέπει ο καθένας το σπίτι του, το χωριό του, τους γονείς και συγγενείς του, τους φίλους του, τις ελπίδες του και τα όνειρα του. Είναι η συνείδησις η τιμή και η δόξα του στρατιώτη. Είναι η κυματίζουσα ιδέα.
    Μεγάλη λοιπόν σημασία έχει η σημαία για κάθε άνθρωπο, αλλά πολύ μεγαλύτερα έχει βεβαίως για κάθε Έλληνα η Ελληνική σημαία, η οποία περικλείει και συμβολίζει την Ιστορία και θριάμβους χιλιετηρίδων.

  1. comando
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 3:45 μ.μ.

    Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

  1. Village's News
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 3:45 μ.μ.

    καλωσορίζουμε τον Marine και τον Comando και ευχαριστουμε τον δεύτερο για τις πληροφορίες του περί σημαίας. Δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς πως αυτό έχει σχέση με την λίμνη και το πρόβλημά της αλλά πάντα μια πληροφορία είναι χρήσιμη.

  1. Village's News
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 3:50 μ.μ.

    Αγαπητέ Comando
    δεχόμαστε τις προσβολές προς το πρόσωπό μας αλλά η προσβολή του συμβόλου της Πίστεως είναι ντροπή. Και η χρήση του χωρίς λόγο είναιντροπή. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αναγράφεται στο blog μας.

  1. comando
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 3:57 μ.μ.

    «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»
    1
    Σε γνωρίζω από την κόψη
    του σπαθιού την τρομερή,
    σε γνωρίζω από την όψη
    που με βία μετράει τη γη.
    2
    Απ' τα κόκαλα βγαλμένη
    των Ελλήνων τα ιερά,
    και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
    χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!
    3
    Εκεί μέσα εκατοικούσες
    πικραμένη, εντροπαλή,
    κι ένα στόμα ακαρτερούσες,
    έλα πάλι, να σου πεί.
    4
    'Αργειε νάλθει εκείνη η μέρα,
    κι ήταν όλα σιωπηλά,
    γιατί τά 'σκιαζε η φοβέρα
    και τα πλάκωνε η σκλαβιά.
    5
    Δυστυχής! Παρηγορία
    μόνη σού έμενε να λές
    περασμένα μεγαλεία
    και διηγώντας τα να κλαις.
    6
    Και ακαρτέρει και ακαρτέρει
    φιλελεύθερη λαλιά,
    ένα εκτύπαε τ' άλλο χέρι
    από την απελπισιά,
    7
    Κι έλεες: Πότε, α, πότε βγάνω
    το κεφάλι από τσ' ερμιές;.
    Και αποκρίνοντο από πάνω
    κλάψες, άλυσες, φωνές.
    8
    Τότε εσήκωνες το βλέμμα
    μες στα κλάιματα θολό,
    και εις το ρούχο σου έσταζ' αίμα,
    πλήθος αίμα ελληνικό.
    9
    Με τα ρούχα αιματωμένα
    ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
    να γυρεύεις εις τα ξένα
    άλλα χέρια δυνατά.
    10
    Μοναχή το δρόμο επήρες,
    εξανάλθες μοναχή·
    δεν είν' εύκολες οι θύρες
    εάν η χρεία τες κουρταλεί.

  1. KGB
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 4:37 μ.μ.

    Συμπαράσταση στους οικολόγους της Θεσσαλονίκης

    Κείμενο υπογραφών

    Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και στα στελέχη της Αλέξανδρο Γεωργόπουλο, Γιάννη Τζιώλα και Μιχάλη Τρεμόπουλο, Νομαρχιακό Σύμβουλο, από τους οποίους η εταιρεία «Κισσός» ζητάει 13,5 εκατομμύρια ευρώ για «ηθική βλάβη» και «διαφυγόντα κέρδη», επειδή αντιτάχθηκαν στην οικοπεδοποίηση του περιαστικού δάσους στο Χορτιάτη.

    Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι αυτοί που επιδιώκουν εδώ και χρόνια το χτίσιμο και του Χορτιάτη, ζητούν να αποζημιωθούν από εκείνους που υπερασπίζονται το δασικό χαρακτήρα της περιοχής, την ποιότητα της ζωής και το συλλογικό συμφέρον, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει και σειρά δικαστικών αποφάσεων.

    Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, διότι με τέτοιες αξιώσεις γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθούν, μέσω της δικαστικής εξόντωσής τους, η νόμιμη δραστηριότητα κινήσεων ενεργών πολιτών και η δράση στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

    Τονίζουμε ότι η κοινωνική δράση, η ελεύθερη έκφραση των απόψεων και η κριτική στα δημόσια πράγματα δεν αποτελεί μόνο δημοκρατικό δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά και υποχρέωσή τους, με σκοπό να βελτιωθεί η δημόσια ζωή, να προστατευθεί από τις αθέμιτες επιδιώξεις και τα συμφέροντα, να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής και να προστατευθεί το περιβάλλον.

    Εκτιμούμε ότι οι προσπάθειες τρομοκράτησης των ενεργών πολιτών δεν πετυχαίνουν τίποτε, παρά μόνο χαλυβδώνουν τη διάθεσή τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

    Καλούμε κάθε ευαίσθητο πολίτη, τους φορείς και τους δημοκρατικούς θεσμούς να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αυτό αγώνα.

  1. Ανώνυμος
    19 Σεπτεμβρίου 2009 στις 6:13 μ.μ.

    re paidia apo pou sumperanate oti to blog einai i apla summetexei o dimitris ?

  1. (ΠΡΩΗΝ...) KGB
    22 Σεπτεμβρίου 2009 στις 1:13 π.μ.

    ΕΙΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ ΑΛΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ..
    VILLAGE O KGB ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕΣ.
    ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο STAZI ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΣΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο KGB "ΒΥΕ"
    ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΑΡΦΗΣ ;)
    ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑΧΕΙ ΘΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΣΧΟΛΙΑΣΩ.
    ΑΣΕ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑ ΚΑΙ ΣΑΝ KGB ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΛΟΓΚΑΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ...

  1. Villages News
    22 Σεπτεμβρίου 2009 στις 2:30 π.μ.

    Αγαπητέ KGB σημειώνουμε λοιπόν ότι δεν είσαι εσύ αυτός που υπογράφει ως KGB στα τελευταία αδιάφορα σχόλια.
    Καταλαβαίνουμε και σεβόμαστε ότι δεν θες να ξανασχολιάσεις αλλά δεν σου κρύβουμε ότι μας στεναχωρεί αν χάνουμε έναν καλό συνομιλήτή. Χαιρόμαστε που θα μας διαβάζεις καθημερινά και σε καλούμε και πάλι όταν νιώσεις ότι θες να σχολιάσεις κάτι, να μην διστάσεις.

  1. (ΠΡΩΗΝ...) ΣΤΑΖΙ
    22 Σεπτεμβρίου 2009 στις 6:53 μ.μ.

    villages Αυτα που λεει ο KGB τα υπογραφω και γω για να μη τα ξαναγραφω. Αυτος που υπογραφει σαν ΣΤΑΖΙ ειναι αλλος. Εγω αποσυρομαι(με το μετρο της αποσυρσης) αλλα σε διαβαζω καθε μερα να το ξερεις γιατι μου αρεσει το blog. ANTIO.

  1. Village's News
    22 Σεπτεμβρίου 2009 στις 8:59 μ.μ.

    Για να μην επαναλαμβανόμαστε, ισχύουν και για εσένα Σταζι όσα γράψαμε και στον KGB.

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share