ΕΥΡΩΠΗ

Εσθονία

Η Εστονία απαγόρευσε το κάπνισμα στα μπαρ και τα εστιατόρια στις 5 Ιουνίου 2007. Ο νόμος απαγορεύει το αναμα τσιγάρου στα καφέ, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης - εκτός των ειδικά διαμορφωμένων καπνιστηρίων - στάσεις λεωφορείων και σταθμούς μετρό. Οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 80 ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες των καφέ και των εστιατορίων μέχρι 2.000 ευρώ.

Φινλανδία

Η Φινλανδία εισήγαγε ένα παρόμοιο μέτρο την 1η Ιουνίου 2007.

Γαλλία

Η Γαλλία έκανε ένα τεράστιο βήμα προς την ολική απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόδιους χώρους με την ανακοίνωση της ότι το απαγορεύει στους χώρους εργασίας και τα δημόσια κτίρια από πρώτης Φεβρουαρίου 2007. Το 2008 ο νόμος συμπεριέλαβε τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαρ. Επιπλέον τον Οκτώβριου 2003 αύξησε την τιμή των τσιγάρων κατά 20%. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των ντόπιων καπνοπαραγωγών που κατέβηκαν σε απεργία φοβούμενοι ότι θα πέσουν έξω και ότι οι Γάλλοι πολίτες θα βγαίνουν από τη χώρα για να αγοράσουν τσιγάρα. Οι αναλυτές λένε ότι η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης ελήφθη διότι τα επίπεδα καπνσιτών δεν μειώνονταν αρκετά γρήγορα στη χώρα καθώς και ότι προσπαθούσε να συμπληρώσει τον προυπολογισμό για την υγεία που ήταν κατά 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια ελιπής. Το γαλλικό υπουργείο Υγείας επιτρέπει στους καπνιστές να ανάψουν ελεύθερα τσιγάρα την παραμονή του νέου έτους! Οι καπνιστές που παραβιάζουν τους κανόνες καλούνται να πληρώσουν περίπου 450 ευρώ και οι ιδιοκτήτες μέχρι 750 ευρώ.

Γερμανία

Οκτώ πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου ονόμασαν πέρυσι τα εστιατόρια και τα μπαρ τους χώρους μή καπνιζόντων. Περίπου το ένα τρίτο των Γερμανών καπνίζουν. Για το λόγο αυτό οι υγειονομικές αρχές της χώρας αποφάσισαν να δώσουν ένα εξάμηνο περιθώριο για να προσαρμοστούν στα μέτρα οι πολίτες. Τα εστιατόρια και τα κλαμπ της χώρας αντέδρασαν ισχυρά στην απαγόρευση όχι μόνο λόγο της πιθανής μείωσης των εσόδων τους αλλά διότι πόλεμο κατά του τσιγάρου είχε επιχειρήσει το ναζιστικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ. Λόγω του συνειρμού οι αρχές της χώρας επέτρεψαν την δημιουργία ειδικών χώρων για τους καπνιστές στους χώρους εστίασης και διασκέδασης. Οι σκληρότεροι κανόνες της χώρας ισχύουν στην Βαυαρία όπου δεν επιτρέπεται η δημιουργία καπνιστηρίων.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία επέβαλε αντικαπνιστική νομοθεσία τον Μάρτιο 2004, απαγορεύοντας το κάπνισμα στα μπαρ, τα ειστιατόρια και τοςυ χώρους εργασίας. Οποιος πιάνεται με τσιγάρο στο χέρι σε χώρους όπου απαγορέυεται καλείτε να πληρώσει πρόστιμο 3.000 ευρώ. Παρόλες τις επιφυλάξεις ότι ο νόμος δεν θα τηρηθεί οι Ιρλανδοί απλά βγαίνουν από τα μπαρ και τα εστιατόρια όταν θέλουν να κάνουν τσιγάρο.

Ιταλία

Η Ιταλία απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων στις 10 Ιανουαρίου 2005. Δίνεται ωστόσο η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των τελευταίων να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές.
Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόστιμο της τάξης των 2.000 ευρώ αν αποτύχουν να δισφαλίσουν καθαρό αέρα για τους μη καπνιστές ενώ οι καπνιστές πληρώνουν μέχρι και 275 ευρώ αν αγνοήσουν περισσότερο από μία φορά τους νέους κανόνες.
Δεν καλοδέχτηκαν όλοι οι Ιταλοί το νέο νόμο. Πολλοί ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων ισχυρίστηκαν ότι το κάπνισμα στους χώρους τους είναι κομμάτι της ιταλικής κουλτούρας και ότι οι νέοι χώροι για τους καπνιστές που ορίζει ο νέος νόμος ότι πρέπει να διαθέτουν ισχυρό εξαερισμό, αυτόματες γυάλινες πόρτες κ.α είναι οικονομικά ασύμφοροι. Οι πωλητές ειδών καπνού ανέφεραν μείωση της τάξης του 20% στην αγορά τσιγάρων τις εβδομάδες που ακολούθησαν την απαγόρευση του καπνίσματος.

Λιθουανία

Η Λιθουανία απαγόρευσε το 2007 το κάπνισμα στα μπαρ τα καφέ και τους δημόσιους χώρους.

Σερβία

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι στην κορυφή της ευρωπαικής λίστας των καπνιστών. Το 40% των κατοίκων τους καπνίζουν συστηματικά. Τον Αύγουστο 2004 το Μαυροβούνιο αποφάσισε να εισάγει αντικαπνιστικό νόμο σύφμωνα με τον οποίο απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους ελπίζοντας ότι θα αλάξει τς συνήθειες των κατοίκων της όσον αφορά το κάπνισμα και στα γραφεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα λεωφορεία. Οι νέοι κανόνες προέβλεπαν την απαγόρευση της διαφήμισης ειδών καπνού στην τηλεόραση καθώς και την προβολή της συνήθειεας στα διάφορα σίριαλ της χώρας.

Ολλανδία

Η Ολλανδία εισήγαγε μέτρα κατά του καπνίσματος την 1η Ιανουαρίου 2004. Απαγόρευσε το κάπνισμα στοςυ δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένων των σταθμών του τρένου, τα τρένα τις τουαλέτες και τα γραφεία. Στη συνέχεια η κυβέρνηση προειδοποίησε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ ότι θα επιβάλλει επιπλεόν μέτρα που θα τους αφορούν εάν από μόνοι τους δεν ελέγξουν το κάπνισμα στους χώρους τους. Το 20% του ολλανδικού πληθυσμού είναι καπνιστές. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών εκτός της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Νορβηγία

Η Νορβηγία απαγόρευσε το κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ την 1η Ιουνίου 2004. Η κυβέρνηση είπε ότι επέβαλλε το μέτρο ώστε να προστατεύσει τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα και για να βοηθήσει τους καπνιστές να εγκαταλείψουν την βλαβερή συνήθεια.
Στη χώρα η διαφήμιση ειδών καπνού απαγορεύται τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει ακριβότερα από ότι στη χώρα μας. Παρόλ' αυτά ένας στους τρείς καπνίζουν, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα έχουν αυξηθεί.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία εισήγαγε αντικαπνιστικό νόμο την 1η Ιανουαρίου 2008. Ο νόμος της όμως δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηρός σε σύγκριση με άλλων ευρωπαικών χωρών. Τα μικρότερα των 100 τετραγωνικών μέτρων μπαρ μπορούν να δημιουργήσουν χώρους για τους καπνσιτές. Και τα δημόσια κτίρια μπορούν να διαθέτουν χώρους καπνίσματος αρκεί να φέρουν κατάλληλη εξαέρωση.

Ισπανία

Η Ισπανία δημιούργησε νόμο κατά του κανίσματος σε γραφεία, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, πολιτιστικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς την 1η Ιανουαρίου 2006. Οι μεγαλύτερες των 100 τ.μ επιχειρήσεις είχαν έξι μήνες να διαχωρίσουν τον χώρο των καπνιστών. Οι μιρκότερες έπρεπε να αποφασίσουν αν θα δέχονται καπνιστές ή μή. Η κυβέρνηση είπε ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο διότι το κάπνισμα είναι η αιτία για τους περισσότερους θανάτους στη χώρα (περίπου 50.000 θάνατοι ετησίως). Στατιστικές μέλέτες δείχνουν ότι το 30% των Ισπανών καπνίζουν. Το 70% των κατοίκων της χώρας σύμφωνα με δημοψήφισμα καλοδέχτηκε το μέτρο

Σουηδία

Η Σουηδία απαγόρευσε το κάπνισμα στα μπαρ και τα εστιατόρια τον Μάιο 2005. Η πλειονότητα των κατοίκων ήταν υπέρ του νέου μέτρου σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος. Οι επιχειρήσεις που ήθελαν να δέχονται καπνσιτές είναι αναγκασμένες να διαθέτουν ένα κλειστό χώρο, με ειδικό εξαερισμό όπου δεν σερβίρεται φαγητό ή ποτό. Ωστόσο τα περισσότερα καταστήματα δεν διαθέτουν τα χρήματα για τη δημιουργία της ειδικής εγκατάστασης διότι είναι ακριβή. Ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι οι υπάλληλοι των μπαρ και των εστιατορίων έχουν αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο των πνευμόνων από κάθε άλλο επάγγελμα. Το νέο μέτρο αύξησε το μάσημα του καπνού μία συνήθεια που είχε ξεχαστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Βρετανία

Η Βρετανία απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένων των μπαρ των εστιατορίων και των εργασιακών χώρων την 1η Ιουλίου 2005. Ακολούθησε η Σκωτίατον Μάρτιο 2006 και η Ουαλία και Β. Ιρλανδία τον Απρίλιο 2007. Οι Βρετανοί που καπνίζουν στις παμπ, τα εστιατόρια, τα γραφεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντιμετωπίζουν πρόστιμο 70 ευρώ. Ευθύνη έχουν και οι ιδιοκτήτες ή υπέυθυνοι των χώρων οι οποίοι αντιμετωπίζουν κι αυτοί πρόστιμα. Οι ιδιοκτήτες των παμπ προειδοποίησαν την κυβέρνηση για πρόκληση ζημιάς στις καπνοβιομηχανίες και ζήτησαν να τους επιτραπεί η δημιουργία καπνιστηρίων. Τρείς στους δέκα ενήλικες Βρετανούς καπνίζουν, ενώ το 42% των ατόμων κάτω των 65 ετών εκτίθενται στον καπνό στο σπίτι και το 11% στον χώρο εργασίας τους. Στη χώρα ξεκίνησε ένα έντονο ντιμπέιτ για το παθητικό κάπνισμα μεταξύ των ομάδων καπνιστών και αντικαπνιστών.

Αυστραλία

Το κάπνισμα έχει απαγορευτεί σε όλα τα αεροδρόμια, τα γραφεία του δημοσίου, τα νοσοκομεία και τους χώρους εργασίας. Τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα στις περισσότερες πόλεις είναι και αυτά ελεύθερα καπνού. Στο Σίδνεϋ το κάπνισμα έχει απαγορευτεί και στις διάσημες παραλίες Μάνλι και Μπόντι.Το 2007 η πόλη Δριμαντλ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλους τους υπαίθριους χώρους εστίασης. Η πόλη Πέρθ ακολούθησε το παράδειγμα τον Αύγουστο 2008 και αναμένεται και οι υπόλοιπες πόλεις της χώρας να απαγορεύσουν το κάπνισμα στα υπαίθρια εστιατόρια.

Μπουτάν

Η πώληση προιόντων καπνού απαγορεύτηκε στην χώρα. Είναι η πρώτη χώρα που λαμβάνει τέτοια απόφαση. Η κίνηση αυτή είναι μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης που στοχεύει να γίνει η χώρα αντικαπνιστική. Μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού της καπνίζει, ωστόσο το μάσημα καπνού είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

Καναδάς

Τα επίπεδα καπνίσματος της χώρας είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως. Το 21% των Καναδών άνω των 15 ετών καπνίζει σύμφωνα με εθνική στατιστική έρευνα του 2002. Οι αρμόδιοι της υγείας λένε ότι εκείνο που οδήγησε στην μείωση των καπνιστών είναι τα αυστηρά αντί-καπνιστικά μέτρα που ελήφθησαν ταα τελευταία χρόνια. Εκτός της απαγόρευσης του καπνίσματος σε εργασιακούς χώρους και πολλούς δημόσιους τόπους τα πακέτα των τσιγάρων φέρουν εικόνες της καταστροφής που προκαλεί το κάπνισμα στα ανθρώπινα όργανα.

Κίνα

Το Μάιο του 2008, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορεύτηκε το κάπνισμα στην πλειονότητα των δημοσιων χωρων στο Πεκίνο.
Η κίνηση είχε στόχο την αποθάρυσνη των περίπου 350 εκατομμυρίων Κινέζων καπνιστών καθώς και τον καθαρισμό της πόλης για τους Ολυμπιακούς.
Για κάθε τρία τσιγάρα που ανάβουν παγκοσμίως ένα ανάβει στην Κίνα. Ενας στους 4 Κινέζους καπνίζει.

Κούβα

Το κάπνισμα απαγορεύτηκε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα καταστήματα και άλλους κλειστούς χώρους στις 7 Φεβρουαρίου 2005.
Οι αρχές θέλουν να μειώσουν την καταστροφική επίδραση του τσιγάρου στην ανθρώπινη υγεία και να αλλάξουν την συμπεριφορά των πολιτών στους δημόσιους χώρους. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες Κουβανούς καπνίζουν και το 30% των θανάτων από καρκίνο που μπορούν να προληφθούν σχετίζονται με το τσιγάρο. Ο Φιντέλ Κάστρο, ένας εραστής του τσιγάρου στα νιάτα του το έκοψε το 1986 για λόγους υγείας.

Ινδία

Η Ινδία απαγόρευσε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους τον Οκτώβριο 2008 στοχεύοντας στη μείωση του εθισμού. Οι παραβάτες του νόμου αντιμετωπίζουν πρόστιμο 5 ευρώ. Ο νόμος απαγορεύει και την διεφήμιση ειδών καπνού και την πώληση τσιγάρων σε ανήλικους. Το κάπνισμα σκοτώνει 900.000 άτομα κάθε χρόνο στην Ινδία ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς το 2010 θα έχει φτάσει το 1 εκατομμύριο. Σύμφωνα με μελέτη του 1996 112 εκατομμύρια άτομα καπνίζουν στην Ινδία ενώ περίπου 96 εκατομμύρια μασούν καπνό. Το υπουργείο Υγείας της χώρας αναφέρει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους από παθητικό κάπνισμα.

Ιράν

Το Ιράν απαγόρευσε το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια και την διαφίμηση των προιόντων καπνού τον Οκτώβριο 2003. Και τα δύο μέτρα ωστόσο δεν εφαρμόζονται. Το κάπνισμα απαγορεύτηκε σε θρησκευτικά και διοικητικά κτίρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αεροδρόμια, κιηματογράφους και αθλητικά κέντρα.

Κένυα

Η πρωτεύουσα της Κένυα, το Ναιρόμπι απαγόρευσε το κάπνισμα στους κελιστούς δημόσιους χώρους τον Ιούλιο 2007. Οποιος συλληφθεί με τσιγάρο στο χέρι στους σταθμούς των λεωφορείων, τα αεροδρόμια και τα αθλητικά κέντρα αντιμετωπίζει πρόστιμο 700 ευρώ. Τα μπαρ και τα εστιατόρια οφείλουν να διαθέτουν καπνσιτήρια. Το κάπνισμα σκοτώνει 8.000 άτομα ετησίως και το παθητικό κάπνισμα 4.000 σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η κυβέρνηση της χώρας κερδίζει 65 εκατομμύρια δολλάρια το χρόνο από τις πωλήσεις ειδών καπνού αλλά πληρώνει στην περίθαλψη πολλά περισσότερα.

Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη απαγόρευσε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρου στο 2005. Στους δημόσιους χώρους περιλαμβάνονται όλα τα σημεία πώλησης φαγητού, οι χώροι συγκέντρωσης, τα γραφεία, τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και τα νοσοκομεία. Το κάπνισμα απαγορεύεται και στα μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων και των ταξί. Η Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος αποφάσισε να επιβάλλει την απαγόρευσει και στις παμπ, τα μπαρ, τα κλαμπ και τους χώρους διασκέδασης τον Ιούλιο 2007. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να αφιερώσουν το 10% των χώρων τους για τους καπνιστές αφού τους κλείσουν και εγκαταστήσουν σε αυτούς κατάλληλα συστήματα εξαερισμού. Την 1η Ιανουαρίου 2009 το μέτρο ξεκίνησε να ισχύει και για τους χώρους παιδικού παιχνιδιού (παιδικές χαρές, παιδότοπους κα) τους χώρους άθλησης (στάδια, γήπεδα, γυμναστήρια) και τις αγορές τροφίμων.

Τανζανία

Η Τανζανία απαγόρευσε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους τον Ιούλιο 2003 εκτός των ειδικά διαμορφωμένων χώρων για καπνιστές σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία και νοσοκομεία. Η κυβέρνηση απαγόρευσε και την πώληση προιόντων καπνού σε ανήλικους καθώς και την διαφήμιση τους από εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας στοχεύουν σε μία κοινωνία ελεύθερη καπνού.

ΗΠΑ

Πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ σκέφτονται ή ήδη έχουν επιβάλει αντικαπνιστικά μέτρα. Η Καλιφόρνια έχει τα πιο σκληρά μέτρα στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Το 1993 στην Καλιφόρνια απαγορευόταν το κάπνισμα σε απόσταση 1,5 μέτρου από οποιοδήποτε δημόσιο κτίριο, ένώ πρόσφατα το 1,5 μέτρο έγινε 6 μέτρα. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε εστιατόρια, μπαρ, κλειστούς εργασιακούς χώρους, τις παραλίες κ.α. Η Νέα Υόρκη απαγόρευσε τον Μάρτιο 2003 το κάπνισμα στα μπαρ, τα κλαμπ και τα εστιατόρια. Τα νέα μέτρα προκάλεσαν διαμάχη, αφού ορισμένοι ιδιοκτήτες μπαρ είπαν ότι οι επιχειρήσεις τους υποφέρουν και οι καπνιστές ότι τα δικαιώματα τους καταπατούνται.

http://www.enet.gr


date Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

3 χωριατάκια to “Mόνος μου το πέρασα κι αυτό με βαρύ τσιγάρο σέρτικο...”

  1. ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
    26 Νοεμβρίου 2009 στις 12:12 π.μ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΟΝΕΣΕΙ Ο ΛΑΙΜΟΣ ΣΟΥ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ ΝΑ ΒΡΩΜΑΝΕ ΚΑΠΝΟ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

  1. Village's News
    26 Νοεμβρίου 2009 στις 9:49 π.μ.

    Το κακό αγαπητέ είναι ότι μετράμε το οικονομικό κόστος και όχι μόνο το πολιτικό.
    Από πολιτικής απόψεως έχει ψηφιστεί το μέτρο της απαγόρευσης και από 1/1 θα ισχύει η παντελής απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
    Το ζήτημα είναι το πώς συμπεριφέρονται οι υπόλοιποι σε σχέση με τον νόμο.
    Μαγαζάτορες που το επιτρέπουν, πελάτες που δεν δίνουν σημασία και μη καπνίζοντες που για ακόμα μια φορά στο βωμό της φιλίας, της καλής γειτνίασης και ομαλής συνύπαρξης θυσιάζουν την υγεία τους και την διασκέδασή τους για να μπορεί ο άλλος να ανάβει ελεύθερα το τσιγαράκι του.
    Αναρωτιόμαστε ποιό είναι χειρότερο, το ότι αναγκάζονται οι μη καπνιστές να αναπνέουν τον καπνό και ότι αυτό συνεπάγεται ή ότι θα αναγκαστούν οι καπνιστές να μην καπνίζουν σε δημόσιους χώρους?
    Νομίζω ότι η απάντηση είναι εύκολη. Είναι και αυτό ζήτημα σεβασμού του συνανθρώπου σου αλλά εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα πρόβλημα κατανόησης της λέξης σεβασμός.

  1. LAKIS GALIOURIS.
    26 Νοεμβρίου 2009 στις 6:06 μ.μ.

    SE OLA TA POLITISMENA DYTIKOEVROPAIKA KRATOI,
    O KOSMOS DEXTIKE TA KAINOURGIA METRA GYRO APO TO KAPNISMA ME MIA FANTASTIKH PY8ARXEIA

    SE OPOIO KRATOS GYNETE ANTIKHMENO SYZHTHSEON KAI PROSTRIVON.... SHMENH OTI OI POLITES TOU
    EXOUNE POLY DROMO MPROSTA TOUS MEXRI NA ANTILHFTOUNE OTI SE POLITISMENES DHMOKRATIKES KOINONIES, EKTOS APO DIKAIOMATA, EXHS KAI ORISMENES YPOXREOSEIS, APENANTI STO SYNOLO.

    FILIKA.

    LAKIS.

    ps. DEN EXO KANENA PROVLHMA OTAN KAPOIOS SYNHDHTA 8ELH NA AFKSHSH TIS PEI8ANOTHTES NA PE8ANH APO KARKINO. FTANH NA MHN SYMPARASHRH KAI MENA.

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share