ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 27η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για τη σπουδαιότητα του τουρισμού, τις κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές του αξίες, αλλά και την συνεισφορά του για την ανάπτυξη, την ενότητα των λαών την συνεργασία την παραγωγική δραστηριότητα και τα οικονομικά οφέλη. Η 30η επέτειος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού έχει θέμα: "Γιορτάζοντας την Διαφορετικότητα".

Είναι πλέον αποδεκτό σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο ότι ο Τουρισμός με συμμετοχή 18% στο ΑΕΠ και με 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας, αποτελεί την πρώτη οικονομική δραστηριότητα για τη χώρα μας.

Ο Τουρισμός, για μας στο Δήμο Ρεντίνας αποτελεί βασικό μοχλό τοπικής ανάπτυξης και πολιτισμού και συμβάλλει σημαντικά και ποικιλότροπα στην οικονομική ευημερία και πρόοδο του τόπου μας . Ζούμε σε ένα όμορφο τόπο.

Ο Σταυρός με την πλούσια φυσική ομορφιά τις ξεχωριστές παραλίες του και τον μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, ο Άνω Σταυρός με το καταπράσινο περιβάλλον του και την μοναδική θέα του Στρυμονικού Κόλπου, η Βόλβη με τον προστατευόμενο υγρότοπο της όπου έχουν καταγραφεί, 248 είδη πουλιών, 23 Θηλαστικά 21 είδη ψαριών, και 800 είδη φυτών, το Αισθητικό Δάσος της Ρεντίνας (Μακεδονικά Τέμπη) το, Κάστρο της Ρεντίνας καθιστούν τον Δήμο Ρεντίνας ένας από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς.

Ως Δήμος αναπτύξαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την συστηματική προβολή του τόπου μας. Για πρώτη φορά συνεργαστήκαμε με επαγγελματίες διαφημιστές ώστε να έχουμε έγκυρη και επιστημονική προσέγγιση των δυνατοτήτων μας στα πλαίσια του ευρύτερου τουριστικού ανταγωνισμού. Για πρώτη φορά διεκδικήσαμε το κομμάτι που μας αναλογεί προσπαθώντας να ανακτήσει ο τόπος μας το χαμένο του γόητρο.

Προβληθήκαμε μέσω εντύπων περιοδικών και εφημερίδων καθώς και μέσω ραδιοφώνων και τοπικών καναλιών. Συμμετείχαμε στις τουριστικές εκθέσεις της Θεσσαλονίκης, των Αθηνών, του Βελιγραδίου, της Σόφιας και του Βουκουρεστίου.

Συνειδητοποιούμε και εδώ την ανάγκη για τη συνεχή βελτίωση των Υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η νέα εποχή απαιτεί γύρισμα σελίδας, διαμόρφωση τοπικής στρατηγικής με μακροχρόνιο & μακρόπνοο σχεδιασμό, ισότιμη συμμετοχή & συνευθυνη που θα διασφαλίζει την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

Το γύρισμα σελίδας απαιτεί να απορρίψουμε όλοι τις παλιές αποτυχημένες πολιτικές με την στήριξη του Τουρισμού μόνο στον ήλιο και την θάλασσα και με ουσιαστικό διάλογο, να χαράξουμε μια καινούργια τοπική τουριστική πολιτική σταθερή στο χώρο και στο χρόνο ώστε να διασφαλίσουμε μακροχρόνια την Ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, στοχεύοντας

  • Στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών
  • Στον περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • Στην θεσμοθέτηση κοινών κανόνων προστασίας των τουριστών.

Η προβολή του τοπικού τουριστικού προϊόντος πρέπει να συμβαδίζει με τις κεντρικές επιλογές της τουριστικής πολιτικής. Απευθυνόμαστε όλο και περισσότερο σε μια σκεπτόμενη, ενημερωμένη και εξειδικευμένη - αναφορικά με τις καταναλωτικές επιλογές της- πελατεία και το μάρκετινγκ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο δεν μπορεί να αγνοεί αυτήν την νέα και καθοριστική για την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας πραγματικότητα. Στο πλαίσιο ενός διαρκώς σκληρότερου διεθνούς ανταγωνισμού η ποιότητα των υπηρεσιών αποτελεί πλέον το κλειδί στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.

Το γεγονός ότι το προϊόν της χώρας μας (συνδυασμός πολιτισμού και περιβάλλοντος) αποτέλεσε επί χρόνια ένα "σκληρό νόμισμα" στην διεθνή αγορά δεν αρκεί, γιατί το ίδιο ή παρόμοιο προσφέρουν πλέον πολλές χώρες και προορισμοί.

Η υπόθεση Τουρισμός είναι κοινή και μόνον με την ενεργή συμμετοχή όλων, αρμοδίων και εθελοντών, φορέων, υπηρεσιών και ιδιωτών μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος.

Για έναν Τουρισμό όπου οι τουρίστες θα είναι "μύστες"


Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Κωνσταντινάκης Αθανάσιος


date Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

1 χωριατάκια to “Δελτίο Τύπου του Δήμου Ρεντίνας, για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, Σεπτέμβριος 2009”

  1. Ευτυχισμενη
    26 Σεπτεμβρίου 2009 στις 11:42 π.μ.

    Παρα πολυ καλες εκθεσεις ιδεων αλλα πρεπει και καποιος να μας πει πως θα τα κανουμε ολλα αυτα για να πετυχει η συνταγη.
    Εγω παντως συμφωνω με ολλα αλλα καποιοι πρεπει να καθοδηγησουν ολλους τους αλλου στον σωστο δρομο.
    Με σεμιναρια?
    Με μαθηματα?
    Δεν ξερω με κατι αλλα πρεπει να γινουν αυτα και να αλλαξουμε ολλοι νοοτροπια αποκτωντας επιτελους κατι που μας λειπει.
    ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share