Πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν ανακαλυφθεί αποδεικνύουν πως από την αρχαιότητα η ύπαρξη ζωής στην περιοχή είναι γεγονός. Ένας νέος σημαντικός παράγοντας που έδωσε στοιχεία στην ιστορική φυσιογνωμία των τόπων ήταν η διέλευση της Εγνατίας Οδού. Διαπιστώθηκε πως δεν επρόκειτο για μια αραιοκατοικημένη περιοχή αντίθετα υπήρξε διαρκής κατοίκηση από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους.

Ο οικισμός της Ασπροβάλτας βρισκόταν παλαιότερα στις παρυφές του Κερδυλίου όρους. Κατά την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922 οι 54 οικογένειες προσφύγων από το Ρένκιοϊ της Μικράς Ασίας διάλεξαν την περιοχή και εγκαταστάθηκαν στα παράλια της Ασπροβάλτας μεταφέροντας τον πολιτισμό τους, τα ήθη και τα έθιμα.

Ο παραδοσιακός οικισμός των Βρασνών είναι ο τόπος που υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα πως υπήρχε ζωή από την νεολιθική εποχή, την εποχή του χαλκού και του σιδήρου. Ο αρχαϊκός αυτός οικισμός ονομαζόταν Βορμίσκος ή Βρομίσκος.

Εντυπωσιακός είναι ο οχυρωματικός πύργος της Παλαιολόγειας εποχής ο οποίος σώζεται σε όλο του το ύφος. Οι κάτοικοι των Βρασνών είναι γηγενείς και διατηρούν τα ήθη και έθιμα από τις αρχαίες ελληνικές φυλές. Οι κάτοικοι των Βρασνών μετά το 1960 άρχισαν να εγκαθίστανται και στην παράλια περιοχή με αποτέλεσμα τη δημιουργία του νέου οικισμού των Ν. Βρασνών.

Στις πλαγιές των Κερδυλλίων βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου το οποίο χρονολογείται από το 1297 μ.Χ.


date Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

0 χωριατάκια to “Αρχαιολογικά ευρήματα στην Ασπροβάλτα”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share