Είδος υπό εξαφάνιση τείνει να γίνει το μουλάρι στην ελληνική περιφέρεια.


Παρ΄ ότι οι ανάγκες, ειδικά για εργασίες δασεργατών, παραμένουν αυξημένες, ο πληθυσμός τους μειώνεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες.


Χαρακτηριστικό είναι ότι Βρετανοί δημιούργησαν μία οργάνωση για τη φροντίδα των ιπποειδών εργασίας στην Ελλάδα, την ώρα που οι ιδιοκτήτες μουλαριών διαμαρτύρονται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πριμοδοτεί την αναπαραγωγή τους, με συνέπεια να αναγκάζονται να κάνουν οι ίδιοι εισαγωγές από τη Βουλγαρία.






Tην περιοχή του Σταυρού Θεσσαλονίκης όπου λειτουργεί ο μεγαλύτερος δασικός συνεταιρισμός σε πλήθος μουλαριών - περίπου 250 - επισκέφθηκε κλιμάκιο της βρετανικής οργάνωσης «Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων», τα μέλη του οποίου χρηματοδοτούν και πραγματοποιούν εξορμήσεις σε περιοχές που υπάρχουν ιπποειδή, ύστερα από πρόσκληση του κτηνίατρου και πρώην βουλευτή Δημήτρη Γαλαμάτη.


«Είμαστε ομάδες με κτηνίατρο, οδοντίατρο και πεταλωτή, που φροντίζουμε τα ζώα καθώς διαπιστώνεται ότι οι ιδιοκτήτες τους θέλουν αλλά δεν γνωρίζουν να τα φροντίσουν», τόνισε στα «ΝΕΑ» η ιππίατρος και ειδικευμένη στην οδοντιατρική των ιπποειδών Κλεοπάτρα Τριανταφύλλου.


Η οργάνωση έχει στις τάξεις της τμήμα επιστημόνων οι οποίοι εκπαιδεύονται στην Αγγλία και στη συνέχεια συμμετέχουν στις εξορμήσεις σε μονάδες αλόγων, μουλαριών και γαϊδάρων, που επίσης απειλούνται με εξαφάνιση στη χώρα μας.








«Οι ιδιοκτήτες είναι δεμένοι με τα ζώα, τα αγαπούν, αλλά δεν γνωρίζουν προληπτική υγιεινή για να διασφαλίζουν ευζωία γι΄ αυτά. Χρειάζονται στήριξη, που δεν έχουν από το ελληνικό κράτος, την ώρα που εθελοντές από τη Μεγάλη Βρετανία το κάνουν για εμάς», παρατήρησε ο κ. Αρσένος.



Απαραίτητος συνεργάτης






Οι δασεργάτες του Σταυρού τονίζουν πως οι ανάγκες για μουλάρια είναι αυξημένες στην περιοχή. "Εάν δεν έχουμε μουλάρια είμαστε ζωντανοί νεκροί, δεν μπορούμε να δουλέψουμε, τα ξύλα που υλοτομούμε μόνον έτσι μεταφέρονται", επισήμανε ο κ. Μπλεμπιτζόγλου. "Γιατί δεν δίνουν κίνητρα για την αναπαραγωγή τους όπως έκαναν με τα άλογα; Θα μας βάλουν να κουβαλάμε μόνοι μας τόνους ξύλα και μετά τα 60;" διαμαρτύρεται ο δασεργάτης Παναγιώτης Ηλιάδης, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να κατέβει στη Βουλή με τα μουλάρια του για να διαμαρτυρηθεί.







Τα μουλάρια χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ξύλων που υλοτομούνται στα ελληνικά δάση, για τη μεταφορά προσώπων σε νησιά και περιοχές όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, αλλά και για εργασίες μικροκαλλιεργητών. "Οι περιοχές της χώρας μας είναι τέτοιες που τα μουλάρια είναι απαραίτητα. Αντί να ανοίγουμε δρόμους στα δάση, πρέπει να χρησιμοποιούμε τα μονοπάτια και τα μουλάρια", τόνισε ο επίκουρος καθηγητής στην κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ Γιώργος Αρσένος, που ασχολείται με τη μελέτη των ιπποειδών στην Ελλάδα. "Στην Αγγλία, σε σημεία όπου υπάρχει η δυνατότητα, αρνούνται να ανοίξουν δρόμους για να παραμείνουν τα μονοπάτια", τόνισε.




Μουλάρια, οι αφανείς "ήρωες" σε κίνδυνο










Τα μέλη του Συνεταιρισμού, που είναι και ο μεγαλύτερος της χώρας, έδωσαν μαζί με τα ζώα τους, τους προηγούμενους μήνες (πυρκαιές στην Πελοπόννησο) μάχη μέσα στα καμένα δάση της Πάρνηθας, της Ηλείας και άλλων περιοχών της χώρας για να κατασκευάσουν πριν από τον χειμώνα κορμοπλέγματα και κλαδοπλέγματα, δουλεύοντας καθημερινά σε φρενήρεις ρυθμούς με αποτέλεσμα να καταπονηθούν.






Οι κτηνίατροι και τα μέλη του Ταμείου εξέτασαν την κατάσταση των ζώων εργασίας και είδαν από κοντά ζητήματα περίθαλψης και ελλείψεων. "Αν δεν υπήρχαν τα μουλάρια δεν θα επιτυγχάναμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το έργο αποκατάστασης που μας είχε ανατεθεί στις πυρόπληκτες περιοχές", ανέφερε ο γ.γ. του Δασικού Συνεταιρισμού κ. Αλεξ. Τσουραλάκης.













Οι θερμοκρασίες κάτω από τις οποίες εργάζονται συνήθως στα καμένα οι δασεργάτες είναι υψηλές και τα μόνα ζώα που αντέχουν είναι τα μουλάρια - σηκώνουν 150 κιλά επί 40 χλμ. χωρίς σταματημό.

Αυτός είναι ο λόγος που οι δασεργάτες τα προσέχουν σαν μέλη της οικογένειάς τους.


http://kulturosupa.pblogs.gr/2008/06/sebasteite-ta-moylaria.html

date Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

10 χωριατάκια to “Σεβαστείτε τα μουλάρια!!!”

  1. Ζαχαριας Κυπαρισσης
    25 Οκτωβρίου 2009 στις 7:18 μ.μ.

    φιλε μου αυτα ειναι υπο εξαφανιση αλλα κανεις δεν το βλεπει....οσοι αναπαραγουν μουλαρια οι περισσοτεροι το κανουν απο μερακι προς αυτα..
    για ηληθιοτητες το κρατος σκορπαει πολυ χρημα,για αυτα τιποτα.

  1. Ανώνυμος
    25 Οκτωβρίου 2009 στις 10:03 μ.μ.

    Oi Stavrinoi ta MOYLARIA 8eloun ki alla lefta?
    Den tous ftanoun oi xiliades pou pernoun apo tis foties?
    Otan anavei kapou fotia, autoi kanoun PARTY!!!

  1. Ζαχαριας Κυπαρισσης
    26 Οκτωβρίου 2009 στις 12:02 π.μ.

    οχι ρε φιλε νομιζω οτι εισαι λαθος εδω.
    παιρνουν λεφτα αρκετα αλλα δουλευουν και πολυ ομως,ετσι δεν ειναι?

  1. Ανώνυμος
    26 Οκτωβρίου 2009 στις 12:36 π.μ.

    έτσι ακριβώς είναι. κανείς δεν κάνει party με τον πόνο του άλλου και την καταστροφή των δασών. Και μόνο που το σκέφτηκες και το έγραψες δείχνει πόσο άρρωστος είσαι. κι επειδή φαίνετε ότι δεν είσαι από τον Σταυρό, εμείς δεν το έχουμε πάρει εργολαβία. Στην επόμενη φωτιά δήλωσε κι εσύ ότι θες να πας και πάνε κι εσύ μέσα στις φωτιές και τα κάρβουνα να βοηθήσεις και μετά να μιλάς.

  1. Ζαχαριας Κυπαρισσης
    26 Οκτωβρίου 2009 στις 12:45 π.μ.

    να φας λιγο καρβουνακι να κανουν τα πνευμονια σου κανα μηνα να καθαρισουν και μετα θα κνεις και εσυ παρτυ...

  1. Ανώνυμος
    26 Οκτωβρίου 2009 στις 5:25 μ.μ.

    ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ????
    ΧΑΑΧΧΑΧΑΑΧΑΧΑ Α ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑ ΟΤΙ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΝΕ ΕΚΕΙ ΤΣΑΜΠΑ!!!!
    ΑΠ ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΠΕΦΤΕΙ ΧΟΝΤΡΟΤΑΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΧΗ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ.
    ΚΙ ΑΣ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ...

  1. Ανώνυμος
    26 Οκτωβρίου 2009 στις 6:03 μ.μ.

    ο Ζαχαρίας πιο πάνω συμφωνεί ότι είναι δύσκολη δουλειά και όχι ότι δεν πειράζει να φας και λίγο καρβουνάκι.
    Αλλά η κακία και η ζήλια είναι περισσότερη και από τα χρήματα που πέρνουν αυτοί που τα πέρνουν.

  1. Ζαχαριας Κυπαρισσης
    27 Οκτωβρίου 2009 στις 2:33 μ.μ.

    ο ανωνημος των 5,25 δεν εχει καταλαβει οτι εξω απο το χορο ολοι τραγουδανε,οταν ερθει ωρα να χορεψεις τι γινετε?
    γι αυτο λοιπον φιλε μου μην λες κακιες,διοτικανεις δεν δουλευει τσαμπα,ειδηκα κατω απο αυτες τις συνθηκες.
    σε ολες τις δουλειες υπαρχουν μερες τις οποιες ανταμιβεσαι περισσοτερο.τωρα αν εσυ εισαι τοσο κακκος και πονηρος δεν μου πεφτει λογος....
    εσυ δεν μας ειπες τι δουλεια κανεις ομως?

  1. ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΙΝΑΚΗΣ
    27 Οκτωβρίου 2009 στις 11:38 μ.μ.

    Η ΖΗΛΕΙΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΨΩΡΑ ΘΑ ΚΟΛΟΥΣΕ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ...ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΛΕΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΙΟΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΑΤΑ ΜΟΥΡΑΡΙΑ ΤΟΥΣ.....ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ 45 ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ....ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΘΑ ΕΧΕΙ....ΜΑΘΑΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ...ΚΑΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΤΟ ΠΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ....ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΛΑΡΑΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΙΓΑΤΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ?ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ???ΕΕΕΕ??ΟΧΙ ΒΕΒΕΙΑ..ΜΟΝΟ ΚΟΡΟΙΔΕΥΤΕ....ΒΟΙΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ......(ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΒΑΖΕΙ ΣΧΟΛΙΟ ΑΣ ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΟΣΟ ΜΑΓΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΑΝΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ)

  1. Ζαχαριας Κυπαρισσης
    28 Οκτωβρίου 2009 στις 10:08 μ.μ.

    γεια σου βασιλη lector!!!@

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share