Βρίσκεται στη δασωμένη περιοχή της νοτιοανατολικής πλευράς των Κερδυλλίων, με θέα προς το Στρυμονικό κόλπο. Η μονή που σήμερα είναι εγκαταλειμμένη, είναι αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο.

Η ίδρυσή της δεν μαρτυρείται στις γραπτές πηγές. Με βάση ωστόσο την αρχιτεκτονική και τον τοιχογραφικό διάκοσμο του καθολικού δύναται να χρονολογηθεί στο δεύτερο μισό του 16ου αι.


Από το μοναστηριακό συγκρότημα διασώζονται το καθολικό και τμήματα του περιβόλου και των κελλιών. Η ταύτισή του με "το μετόχιον ο άγιος Γεώργιος το διακείμενον εν τη τοποθεσία των Στεφανιανών", που αναφέρεται σε χρυσόβουλλο του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου του 1259 θα πρέπει να αποκλειστεί. Το καθολικό αποτελεί παραλλαγή του αθωνικού τύπου, όπου ο κεντρικός χώρος καλύπτεται με σταυροθόλιο αντί τρούλλου.


Αποτελούσε πιθανότατα μετόχι της μονής Εσφιγμένου, καθόσον η περιοχή, στην οποία κτίστηκε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ανήκε στους μεταβυζαντινούς χρόνους στη μονή Εσφιγμένου. Το μεγαλύτερο τμήμα του τοιχογραφικού διακόσμου του καθολικού είναι κατεστραμμένο.







Οι τοιχογραφίες που σώζονται παρουσιάζουν στενές σχέσεις με εκείνες του ζωγράφου Αντωνίου, που εργάστηκε στο Άγιον Όρος και στη Δυτική Μακεδονία στα τέλη του 16ου αι.











date Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

0 χωριατάκια to “Μονή Αγίου Γεωργίου στο Κερδύλιο όρος στην Ασπροβάλτα”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share