Πριν από μερικές ημέρες ήταν η επέτειος του θανάτου του Παύλου Μελά και εκείνη την ημέρα κάναμε μερικές αναρτήσεις για τον Μακεδονικό Αγώνα, το μουσείο του Μακεδονικού αγώνα και τον Παύλο Μελά.

Ωστόσο είδαμε κάποιο σχόλιο που μας ενόχλησε από κάποιον αναγνώστη που ρωτούσε αν είναι Έλληνας Μακεδόνας ή Μακεδόνας Έλληνας. Ελπίζουμε η ερώτηση να ωφείλετε σε λάθος έκφρασης. Στην περιοχή εκτός από τους κατοίκους των Βρασνών και του Άνω Σταυρού, οι υπόλοιποι είμαστε από άλλες περιοχές που οι παππούδες μας εγκαταστάθηκαν εδώ. Μεγαλώσαμε εδώ όμως και για αυτόν τον τόπο αξίζει να είμαστε υπερήφανοι και να αγωνιζόμαστε.

Είμαστε πρώτα από όλα Έλληνες και μετά Μακεδόνες. Η Μακεδονία ήταν πάντα Ελλάδα και οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Δωρικά φύλλα όπως και οι Πελλοπονήσιοι και οι Κρήτες.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Μακεδόνες ήταν Δωριείς που εκδιώχθηκαν από τον Εστιαιότιδα θεσσαλίας και κατοίκησαν στους πρόποδες της Πίνδου.
Ο Όμηρος στην Ιλιάδα (Β.765, 848-849, Ζ.226, Π.287-289)αναφέρει τα Πελασγικά και Ελληνικά φύλλα που κατοικούσαν στην Μακεδονία.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως η ονομασία Μακεδονία προέρχεται από το μακεδνός ή μακεδανός που σημαίνει υψηλός, μακρύς, πυραμειδοειδής (Στην δωρική διάλεκτο μάκος = μήκος). Επίσης όλα τα τοπωνύμια και ονόματα των Μακεδόνων (βασιλέων και ιστορικών προσώπων) που αναφέρονται στα αρχαία κείμενα, είναι Ελληνικά.

Παραθέτουμε αρχαίο κείμενο με μετάφραση από τον περίπλου και την περιγραφή της περιοχής της Μακεδονίας.
Αρχαίο Κείμενο
Μεταφράση στα Νέα Ελληνικά
Σκύλαξ, Περίπλους- περί Μακεδονίας:

MAKEΔONIA: Από δε Πηνετού ποταμού Μακεδόνες εισίν έθνος και κόλπος Θερμαίος. Πρώτη πόλις Μακεδονίας Ηράκλειον, Δίον, Πύδνα πόλις Ελληνίς. Μεθώνη πόλις Ελληνίς και Αλιάκμων ποταμός, Αλωρός πόλις και ποταμός Λυδίας, Πέλλα πόλις και βασίλειον εν αυτή και ανάπλους εις αυτήν ανά τον Λυδίαν. Άξιος ποταμός, Εχέδωρος ποταμός, Θέρμη πόλις. Αίνεια Ελληνίς, Παλλήνη άκρα μακρά εις το πέλαγος ανατείνουσα, και πόλεις αίδε εν τη Παλλήνη Εληνίδες. Ποτίδαια εν τω μέσω το ισθμόν εμφράττουσα, Μένδη, Άφυτις, Θραμβηϊς, Σκιώνη, Κανάστραιον της παλλήνης ιερόν ακρωτήριον.

Έξω Δε του ισθμού πόλεις αίδε. Όλυνθος Ελληνίς, Μηκύβερνα Ελληνίς, Σερμυλία Ελληνίς και κόλπος Σερμυλικός, Τορώνη πόλις Ελληνίς και λιμήν, Δίον Ελληνίς, Θυσσός Ελληνίς, Κλεωναί Εληνίς. Άθως όρος, Ακρόθωοι Ελληνίς, Χαραδρούς Ελληνίς, Ολόφυξος Ελληνίς, Άκανθος Ελληνίς, Άλαπτα Ελληνίς, Αρέθουσα Εληνίς, Βολβή λίμνη, Απολλωνία Ελληνίς. Εισί και άλλαι αν μεσογεία πολλαί. Εισί Δε και άλλαι Μακεδονίας εν μεσογεία πολλαί. Έστι δε κολπώδης. Παράπλους Δε περί τους κόλπους δύο ημερών. Μετά Δε Μακεδονίαν Στρυμών ποταμός' ούτος ορίζει Μακεδονίαν και Θράκην.

Σκύλακας, Περίπλους- περί Μακεδονίας:

MAKEΔONIA: Από τον Πηνετό ποταμό και τον Θερμαϊκό κόλπο αρχίζει το Μακεδονικό έθνος. Πρώτη πόλις της Μακεδονίας (είναι το) Ηράκλειον, το Δίον, η Πύδνα πόλις Ελληνική. Η Μεθώνη πόλη Ελληνική, και ο Αλιάκμονας ποταμός, η πόλη Αλωρός και ο ποταμός Λυδίας, η Πέλλα πόλη με βασίλειο και πλέοντας αντιθέτως από το ρευμα, πηγαίνει κανείς στον Λυδίαν. Ο Άξιος ποταμός, ο Εχέδωρος ποταμός και η πόλη Θέρμη. Η Ελληνική Αίνεια, το μακρύ ακρωτήριο της Παλλήνης που στο πέλαγος ανατείνει, και πόλεις στην Παλλήνη Εληνικές. Η Ποτίδαια στο μέσον του ισθμού παρεμβάλλει η Μένδη, η Άφυτις, η Θραμβηϊς, η Σκιώνη, και το Κανάστραιον ιερό ακρωτήριο της Παλλήνης.

Έξω από τον ισθμό υπάρχουν οι εξής πόλεις: η Ελληνική Όλυνθος, η Ελληνική Μηκύβερνα, η Ελληνική Σερμυλία με τον Σερμυλικό κόλπο, η Ελληνική Τορώνη με το (ομώνυμο) λιμάνι, το Ελληνικό Δίον, η Ελληνική Θυσσός, οι Ελληνικές Κλεωνές. Το Ελληνικό βουνό Άθως με τους Ακρόθωους, η Ελληνική Χαραδρούς, η Ελληνική Ολόφυξος, η Ελληνική Άκανθος, η Ελληνική Άλαπτα, η Ελληνική Αρέθουσα, η Ελληνική λίμνη Βολβή, η Ελληνική Απολλωνία. Υπάρχουν κι άλλες πολλές Μακεδονικές πόλεις μη παραθαλάσσιες αλλά και κοντά στους κόλπους. Επίσης με πλοίο, (υπάρχουν πόλεις) σε απόσταση δύο ημερών από τους κόλπους. Μετά από την Μακεδονία ο ποταμός Στρυμώνας θέτει τα όρια ανάμεσα σε Μακεδονία και Θράκη.


date Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

1 χωριατάκια to “" Έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία"”

  1. LAKIS GALIOURIS.
    21 Οκτωβρίου 2009 στις 1:07 μ.μ.

    http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2009/10/blog-post_4623.html

    DYSTHXOS KYRIES KAI KYRIOI, H MAKEDONIA MAS TELEIONH.....!

    EKTOS....EAN KSYPNHSOUME APO THN XEIMERINH NARKH POU EXOUME PESH SYLOGHKA......!

    OI GYFTOSKOPIANOI TO LENE STA ISIA GIA TO TI SXEDIAZOUNE, KAI EMEIS SFYRIZOUME ADIAFORA..

    ENA MEGALO BRAVO MAS.....

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share