Εξαιρετική είναι η συγκίνηση που αισθάνονται όλοι οι Έλληνες, όταν ανακαλούν στη μνήμη τους αναμνήσεις από τα ένδοξα γεγονότα της εποποιΐας του 1940.


Ημέρα Εθνικής Ενότητας και υπερηφάνειας αποτελεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.


Ήταν η αρχή μιας εκστρατείας που όλοι τη λένε "Έπος". Ένδοξη σελίδα της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας μας, που περιέχει σε αφθονία τα δύο στοιχεία που την συνθέτουν. Τα γεγονότα και το άρωμα της εποχής. Και τα μεν γεγονότα έχουν καταγραφεί από ιστορικούς, ώστε να δύνανται οι ενδιαφερόμενοι να ανατρέξουν σε συγγράμματα για απόκτηση γνώσης και εξαγωγή συμπερασμάτων. Το άρωμα όμως, όπως το αισθάνθηκαν οι πρωταγωνιστές και στη συγκεκριμένη περίπτωση ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, την εποχή των γεγονότων, διαχέεται από τον άνεμο του χρόνου και αντηχεί στις μέρες μας ανεξίτηλο, χαρμόσυνο, υπερήφανο, ένδοξο.


Με συγκίνηση και θαυμασμό ας στρέψουμε το βλέμμα μας στην ένδοξη εποποιΐα του "40", τότε που σύσσωμος ο Ελληνικός λαός πρόταξε τα στήθη του στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου, γράφοντας για μια ακόμα φορά νέες σελίδες δόξας.


Σαν σήμερα, το 1940, ο αλαζονικός δικτάτορας της φασιστικής Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι, έστειλε τα στρατεύματά του στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι η κατάκτησή της θα ήταν ένας περίπατος, όπως ήταν η κατάκτηση της Αιθιοπίας τον Απρίλιο του 1939.


Πιστεύοντας στη στρατιωτική υπεροχή της Ιταλίας και διακαιόμενος από τον πόθο του κατακτητή προσπάθησε να υποδουλώσει την Ελλάδα, σαν ένας νέος Ρωμαίος αυτοκράτορας, ζηλωτής του πάλαι ποτέ Ρωμαϊκού μεγαλείου, στρέφοντας την τεράστια Ιταλική πολεμική μηχανή εναντίον μας, χωρίς να λάβει υπόψη του το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής.



date Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

0 χωριατάκια to “28η Οκτωβρίου 1940”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share