Αξιέπαινη η πρωτοβουλία των κατοίκων του χωριού Νυμφόπετρας να αναστηλώσουν μέρος των κτισμάτων του παλιού τους χωριού και να εξωραΐσουν τους χώρους που τους περιβάλουν.


Το ξεκίνημα έγινε με την ανακατασκευή εξ’ ολοκλήρου του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου και την δενδροφύτευση γύρω από το ναό καθώς και του ομώνυμου λόφου, στον οποίο σήμερα δεσπόζει ένα θαυμάσιο δασύλλιο.







Πριν λίγους μήνες ο σύλλογος του χωριού «Μέγας Αλέξανδρος», με την βοήθεια του δήμου Εγνατίας άρχισε τις εργασίες αναστήλωσης του παλιού δημοτικού σχολείου οι οποίες εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Με την ολοκλήρωση του, κτήριο θα στεγάσει το Μουσείο αγροτικών εκθεμάτων.


Για τους κάτοικους της Νυμφόπετρας η προσπάθεια αναστήλωσης και ανάδειξης της τοποθεσίας Τσαλή Μαχαλά - που είναι η παλιά ονομασία της Νυμφόπετρας – έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι στον χώρο αυτό εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες τα πρώτα χρόνια του ξεριζωμού τους από τις αλησμόνητες πατρίδες, τον Πόντο και την ανατολική Θράκη το 1922.



Στον χώρο αυτόν έζησαν και βίωσαν τραγικές στιγμές της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος. Βιώματα που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στην μνήμη τους. Κάθε φορά που ανηφορίζουν οι κάτοικοι για να επισκεφθούν την γενέτειρα τους έρχονται στην μνήμη τους τα γεγονότα του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου της Γερμανικής και της Βουλγαρικής κατοχής καθώς και του εμφυλίου πολέμου.








Είναι πλέον επιτακτικό αίτημα των κατοίκων για τοποθέτηση ενός μνημείου στον χώρο όπου δολοφονήθηκε ο εκπαιδευτικός εν ώρα καθήκοντος, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που πρέπει να αποδοθεί έστω και με καθυστέρηση στον ήρωα δάσκαλο.


Στην φωτογραφία βλέπουμε την αναστήλωση του παλιού σχολείου, τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και το δασύλλιο στον ομώνυμο λόφο.

Χρήστος Γιαννακίδης




http://www.newsblog.gr/?p=25192#more-25192





date Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

0 χωριατάκια to “Στη Νυμφόπετρα του νομού Θεσσαλονίκης "Αναστηλώνουν" μνήμες του παρελθόντος”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share