Γαλοπούλα γεμιστή!!!

Εσείς πώς την φτιάχνετε???













Υλικά

  • 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα βούτυρο καθαρισμένο
  • αλάτι, πιπέρι


Για τη γέμιση

  • 6 κουταλιές βούτυρο
  • τα εντόσθια της γαλοπούλας
  • 1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/4 κιλού κιμά χοιρινό
  • 1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα, σε κομματάκια
  • 1/4 κούπας κουκουνάρια
  • 1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
  • 1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος


Ατομα: 10


Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30'


Χρόνος ψησίματος: ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας


Εκτέλεση


Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, πλύντε την καλά μέσα και έξω κι αφήστε τη να στραγγίσει. Λιώστε το βούτυρο κι ανακατέψτε το με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλείψτε και τρίψτε τη γαλοπούλα με λίγο από το μίγμα αυτό. Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με αλάτι και πιπέρι. Ετοιμάστε τη γέμιση. Πλύντε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το βούτυρο, ζεστάνετέ το σε δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετέ τα καλά. Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίξτε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας. Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά κι αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πάρτε όσο χρειάζεται και γεμίστε πρώτα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψτε τη με την πέτσα της ράχης. Πιάστε μια - μια τις φτερούγες, γυρίστε τις προς τη ράχη και διπλώστε και δέστε τις άκρες τους κάτω από την πλάτη. Έτσι, και δεν χρειάζεται να δέσετε τις φτερούγες με το σώμα, και σχηματίζουν μια βάση για να σταθεί καλύτερα η γαλοπούλα επάνω στη σχάρα. Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα. Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει. Δέστε και στερεώστε καλά τα μπούτια με την ουρά. Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και προσέξτε να μην μείνει χωρίς νερό, όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Φτιάξτε από αλουμινόχαρτο ένα καπέλο και σκεπάστε τη γαλοπούλα έτσι, ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά του πουλιού. Βάλτε τη σε φούρνο 160 βαθμών Κελσίου και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Την τελευταία ώρα, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγετε από καιρό σε καιρό το φούρνο και αλείφετε τη γλοπούλα με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού - πορτοκαλιού και βουτύρου, χησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο. Έτσι, η πέτσα της δε θα σκάσει και θα πάρει ένα λείο, γυαλιστερό, ροδοκόκκινο χρώμα. Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, εάν το χρώμα της δεν σας ικανοποιεί, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15' ακόμη, ακάλυπτη.



date Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

0 χωριατάκια to “12 μέρες και σήμερα για τα Χριστούγεννα!”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share