Παραδοσιακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος κατά την διάρκεια του δωδεκαήμερου των Χριστουγέννων σε διαφορές περιοχές της Ελλάδος. Σύλλογοι των χωριών ξεκίνησαν ήδη την προετοιμασίες τους προκειμένου να είναι έτοιμοι για τις ημέρες των Χριστουγέννων.


Στον Προφήτη το έθιμο των Αράπηδων.


Το έθιμο των Αράπηδων θα αναβίωσει για μια ακόμη φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Προφήτη του δήμου Εγνατία. Ένα πανάρχαιο έθιμο που οι ρίζες του χάνονται αιώνες πίσω. Ένα έθιμο που και στα χρόνια της τουρκοκρατίας έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην απώθηση των λιστών οι οποίοι με τις επιδρομές τους προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα τόσο στις περιουσίες, όσο και στην ίδια την ζωή των κατοίκων.


Η κορύφωση των εκδηλώσεων γίνεται ανήμερα των Θεοφανίων όπου ομάδες κοδουνοφόρων με τις παραδοσιακές ειδικές στολές ζωσμένοι με βαριές κουδούνες και κυπριά περιέρχονται στους δρόμους, τα σοκάκια και τα σπίτια του χωριού, προκαλώντας πανδαιμόνιο με τους ήχους των κουδουνιών τους. Οι νοικοκυρές υποδέχονται τους Αράπηδες δίνοντας τους τα καθιερωμένα φιλοδωρήματα. Με τα από την περιδιάβαση στους δρόμους του χωριού, όλοι μαζί οι Αράπηδες συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού όπου στήνεται το μεγάλο γλέντι υπό τους ήχους των παραδοσιακών ζουρνάδων. Τα προεόρτια για τους Αράπηδες του χωριού μας είπε το μέλος του συλλόγου κ. Δημήτρης Τσακίρης ξεκινούν πολλές μέρες μπροστά για να φτάσουν στην κορύφωση τους ανήμερα των Θεοφανίων.


Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο Χρήστο Γιαννακίδη
http://emvolimanea.blogspot.com/2009/12/blog-post_19.html


date Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

0 χωριατάκια to “Έθιμα Χριστουγέννων κοντοχωριανών μας”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share