Συνήθως δε θυμόμαστε τα όνειρά μας. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί είμαστε πολύ ταυτισμένοι με την καθημερινότητα είτε γιατί είμαστε πολύ κουρασμένοι όταν πηγαίνουμε για ύπνο είτε γιατί επιλέγουμε να μην τους δώσουμε την απαραίτητη σημασία είτε γιατί ξυπνάμε απότομα το πρωί, οπότε ακόμα και αν η μνήμη του ονείρου έρθει σε μας, εξαφανίζεται αμέσως από το ξύπνημα. Όποιος, όμως, θέλει να θυμηθεί τα όνειρά του, μπορεί να το κάνει. Δεν χρειάζεται μαγικές ή ψυχικές ικανότητες γι' αυτό. Το όνειρο είναι κάτι που θυμόμαστε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Ξεθωριάζει και χάνεται μέσα σε λίγα λεπτά ή μερικές ώρες, εκτός και αν ενδιαφερθούμε να διατηρήσουμε τη μνήμη και να το καταγράψουμε.

Για να διατηρήσουμε τη μνήμη ενός ονείρου, πρέπει να μην κάνουμε ξαφνικές κινήσεις στο ξύπνημα παρά να παραμείνουμε ακίνητοι στο κρεβάτι και να παρατηρήσουμε τη μετάβαση από το όνειρο στην κατάσταση της εγρήγορσης. Προσέχοντας να μην κάνουμε άλλες σκέψεις, προσκολλούμαστε στην ιστορία του ονείρου, τη διατηρούμε όσο πιο ζωντανά γίνεται και προσπαθούμε να ανακαλέσουμε τις λεπτομέρειες και την αρχή του πριν αυτό χαθεί πίσω στη δίνη του υποσυνείδητου. Μετά, μόλις πιστέψουμε ότι έχουμε ανακαλέσει αρκετά στοιχεία του ονείρου, τα καταγράφουμε σε ένα τετράδιο που έχουμε δίπλα στο κρεβάτι μας. Είναι καλό να έχουμε ένα ημερολόγιο ονείρων, ώστε να μπορούμε να τα ξαναδιαβάζουμε και να βλέπουμε συσχετισμούς, επαναλήψεις και στοιχεία που μας δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μηνυμάτων που θέλει να μας στείλει το υποσυνείδητό μας.

Μετά, φυσικά, θα διαβάσουμε το όνειρο, θα το ξαναζωντανέψουμε στην οθόνη του νου και θα νιώσουμε το μήνυμά του. Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες και τα επιμέρους στοιχεία που το αποτελούν, τα χρώματα, την φωτεινότητα, την αίσθηση που μας άφησε, τα πρόσωπα που μπορεί να υπήρχαν και γενικά κάθε πτυχή που πιστεύουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει να μεταφράσουμε τους συμβολισμούς του σε συνειδητές σκέψεις και να το ερμηνεύσουμε. Η ερμηνεία των ονείρων είναι κάτι που μαθαίνεται. Ένα πολύτιμο εργαλείο είναι η διαίσθησή μας και ένα άλλο είναι η κοινή λογική. Φυσικά στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρώτο χρησιμεύει περισσότερο από το δεύτερο. Καθώς το όνειρο είναι το μέσο με το οποίο το υποσυνείδητο μας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας, καλό είναι να αφουγκραστούμε όσα θέλει να μας πει.

Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε ένα τετράδιο δίπλα στο κρεβάτι μας ή ένα κασετοφωνάκι, ώστε να το έχουμε πρόχειρο κάθε στιγμή. Μετά πρέπει να εξηγήσουμε στον εαυτό μας ότι θέλουμε να θυμηθούμε τα όνειρά μας μόλις ξυπνήσουμε. Μπορεί εμείς να το θέλουμε, αν δεν του το πούμε όμως δε γίνεται τίποτα. Μερικές φορές, μάλιστα, πρέπει να του το πούμε αρκετές φορές λίγο πριν κοιμηθούμε, ώστε να το καταλάβει καλά. Ένας άλλος τρόπος, πιο σίγουρος, για να θυμηθούμε τα όνειρά μας όταν ξυπνήσουμε, είναι να το ζητήσουμε από το κατάλληλο κομμάτι του εαυτού μας κατευθείαν. Έτσι, αντί να ψάχνουμε σκάβοντας στο υποσυνείδητο βουνό, χαλαρώνουμε στο κρεβάτι λίγο πριν αποκοιμηθούμε και ζητάμε τρεις φορές από την Δέσποινα των Αναμνήσεων, το υπεύθυνο γι' αυτή τη δουλειά μέρος του υποσυνείδητου μας, να μας φέρει στο νου, όταν ξυπνήσουμε, όλες τις μνήμες των ονείρων εκείνης της νύχτας. Ακόμα και αν απλά το πούμε, μετά την πρώτη ή δεύτερη φορά θα αρχίσει να λειτουργεί. Ο τρόπος που κοιμόμαστε είναι πολύ σημαντικός.

Είναι καλό να αποκτήσουμε κάποιες συνήθειες ύπνου, όπως το να χαλαρώνουμε νωρίτερα και να παίρνουμε όσο ύπνο μας χρειάζεται την νύχτα. Στην περίπτωση που δεν κοιμόμαστε αρκετά για αρκετό καιρό, τότε συμβαίνει ένα φαινόμενο που λέγεται “χρέος ύπνου”. Όταν φτιάχνεις ένα τέτοιο χρέος, κοιμάσαι τόσο βαθιά που είναι σχεδόν αδύνατο να θυμηθείς τα όνειρά σου. Αυτό συμβαίνει συνήθως στο τέλος της εργάσιμης εβδομάδας που έχουμε μαζέψει την κούραση των προηγούμενων ημερών. Ένα άλλο θέμα είναι η διατροφή μας: μια βαριά διατροφή χωρίς ισορροπία δε βοηθάει να θυμόμαστε τα όνειρα. Όταν, λοιπόν, πάμε για ύπνο είναι σημαντικό να χαλαρώσουμε το σώμα, να χαλαρώσουμε το νου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στο υποσυνείδητό μας ότι θέλουμε να θυμηθούμε τα όνειρά μας όταν ξυπνήσουμε, να πάρουμε την ποσότητα ύπνου που μας είναι απαραίτητη για να ξεκουραστούμε, να ξυπνήσουμε αργά και φυσικά χωρίς ξαφνικές κινήσεις.

Βλέπουμε, λοιπόν, ένα ενδιαφέρον όνειρο που κολυμπάει ακριβώς μέσα στο κεφάλι μας την ώρα του ξυπνήματος. Αφού το κρατήσουμε και το αποτυπώσουμε στο χαρτί, μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πάνω στο θέμα του ή στη βασική αρχή που το διέπει. Στην αρχή, αφήνουμε στην άκρη τις λεπτομέρειες για να το δούμε με μια διαφορετική προοπτική σαν σύνολο. Το θέμα του μπορεί να μας δίνει μια γενική εικόνα, όπως και η δράση που το περιβάλλει. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ζωής μας, όπως η οικογένεια, η εργασία, οι σχέσεις μας κλπ. Μερικές φορές, όταν κάνουμε την ερώτηση σε ποιο κομμάτι της ζωής μας αναφέρεται το όνειρο, μπορεί να νιώσουμε άμεσα την απάντηση και τότε ξέρουμε ότι έχουμε ένα στοιχείο.

Επίσης, είναι συχνό το όνειρο να σχετίζεται με κάτι που μας ταλανίζει την περίοδο που θα το δούμε και να είναι η προσωποποίηση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας για το συγκεκριμένο πράγμα. Μετά αρχίζουμε να κοιτάμε τις λεπτομέρειες, που δεν είναι παρά σύμβολα, δηλαδή μεταμφιεσμένα στοιχεία. Τα σύμβολα μπορεί να είναι αντικείμενα, δράσεις, αριθμοί, χρώματα ή οποιαδήποτε μικρή λεπτομέρεια που όμως έχει κάτι να μας πει. Πολύ συχνά, πολύ μικρές λεπτομέρειες, που ίσως θεωρήσουμε ασήμαντες στην αρχή, μπορεί να είναι σημαντικότερες από το μεγάλο και κραυγαλέο θέμα του ονείρου. Τα σύμβολα, αν και κάποια από αυτά έχουν μια ευρύτητα λόγω της πίστης πολλών ανθρώπων σ' αυτά που τα έχει δυναμώσει μέσα στο συνολικό ασυνείδητο, είναι βασικά προσωπική υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι η ερμηνεία που θα διαβάσεις γι' αυτά στα λεξικά ονείρων που κυκλοφορούν δεν είναι απαραίτητα και η σωστή για σένα.

Για παράδειγμα, άνθρωποι που για κάποιο λόγο φοβούνται τα φίδια, είτε γιατί τους τρόμαξε κάποιο κάποια στιγμή στη ζωή τους είτε γιατί έμαθαν να τα φοβούνται μέσα από τους φόβους των άλλων, θεωρούν αρνητικό στοιχείο ένα φίδι στο όνειρό τους, ενώ άλλοι άνθρωποι, που τα βλέπουν σαν σύμβολα θεραπείας και ενέργειας της γης, τα βλέπουν αντίθετα πολύ θετικά. Επειδή συνήθως τα σύμβολα είναι προσωπικό θέμα, για τον πρώτο άνθρωπο το φίδι είναι ένας κακός οιωνός, ενώ για το δεύτερο πολύ καλός. Και επειδή το υποσυνείδητό μας ξέρει τα πάντα για μας, μας εμφανίζει σύμβολα ανάλογα με την ερμηνεία που ο καθένας από μας θα δώσει. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν και κάποια σύμβολα που θεωρούνται συμπαντικά, δηλαδή που ισχύουν για όλους. Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι ενεργειακά και έτσι αυτά τα σύμβολα που έμειναν για πολύ καιρό συνδεδεμένα κυρίως συναισθηματικά με ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, με το συνολικό υποσυνείδητο δηλαδή, επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο ακόμα και άτομα που δεν έχουν κάποια εμπειρία μαζί τους. Τα περισσότερα σύμβολα όμως είναι προσωπικά. Έτσι, είναι καλό, με τον καιρό να δημιουργήσουμε ο καθένας και η καθεμία ένα μικρό λεξικό για το τι σημαίνει το κάθε σύμβολο σε μας, ώστε να βοηθηθούμε στις μελλοντικές ερμηνείες ονείρων.

Φυσικά από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι η ερμηνεία των ονείρων είναι κάτι που θέλει κάποια εργασία και χρόνο που θα αφιερώσουμε στο να σκεφτούμε και να αναλύσουμε τα όνειρα, ώσπου να πάρουμε μια καθαρή εικόνα από αυτά. Αυτό μπορεί στην αρχή να φανεί μέχρι και βαρετό, αλλά όταν αρχίσει να δουλεύει γίνεται όλο και πιο εύκολο και απολαυστικό. Μπορούμε, επίσης, να προγραμματίσουμε τα όνειρά μας. Π.χ. υπάρχει ένα θέμα που μας ενδιαφέρει πολύ και θέλουμε μια συμβουλή από το σοφό υποσυνείδητό μας ή από την ίδια τη θεότητα για το τι πρέπει να κάνουμε. Γράφουμε για τι πράγμα θέλουμε να ονειρευτούμε σε ένα χαρτί. Προσέχουμε να είναι κάτι συγκεκριμένο και ξεκάθαρο και αν είναι δυνατόν να χωράει σε μια φράση σαν δήλωση. Βάζουμε το χαρτί κάτω από το μαξιλάρι μας και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Όταν χαλαρώσουμε αρκετά και βρεθούμε στην μαγική κατάσταση ανάμεσα στον ξύπνιο και στον ύπνο, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε στο νου μας τη δήλωση της πρόθεσής μας για 20 φορές ή για όσο προλάβουμε πριν κοιμηθούμε. Ένας άλλος τρόπος είναι να σκεφτόμαστε αυτό που θέλουμε σαν μια ερώτηση και να πούμε στο νου μας ότι θα ονειρευτούμε την απάντηση σ' αυτήν την ερώτηση. Την ώρα του ύπνου, που ο συνειδητός νους σταματά να ο υποσυνείδητος παίρνει τα ηνία, είναι πιο εύκολη η επικοινωνία μας με άλλα άτομα που κοιμούνται επίσης. Έτσι, η τηλεπάθεια και τα κοινά όνειρα είναι πράγματα που μπορούν να συμβούν σε άτομα που είναι αρκετά ξύπνια ώστε να τα παρατηρήσουν.

Αν σκεφτούμε πόσα πράγματα χάνουμε, μόνο και μόνο επειδή δε θυμόμαστε τις εμπειρίες που ζήσαμε στην άλλη πλευρά του πέπλου, θα καταλάβουμε ίσως ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε λίγο με την ερμηνεία των ονείρων μας και την αφύπνιση μας σε σχέση με αυτά.








.
.

date Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

0 χωριατάκια to “Πως Θυμόμαστε και Ερμηνεύουμε τα Όνειρα”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share