Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών των σχολείων του Ν. Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, που διοργανώθηκε από το Γραφείο Νεολαίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» στον πολυχώρο εκδηλώσεων «ΜΥΛΟΣ».




Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου 2009 και θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου 2010, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και έχει στόχο την παροχή γνώσεων, αλλά και την ευαισθητοποίησή τους με παιδαγωγικό υλικό και οπτικοακουστικά μέσα σχετικά με:

Ø την προστασία απειλούμενων ειδών,

Ø την ορθολογική διαχείριση των ορεινών δασικών οικοσυστημάτων,

Ø την προσέγγιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών απειλών

Ø την αποδοχή και δράση για την επίλυσή τους.


Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων περιλαμβάνει:

ΠΡΟΒΟΛΕΣ/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ø Προβολή ντοκιμαντέρ για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Ø Διαδραστική παρουσίαση με θέμα τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον (ηλικιακές ομάδες: από 6 έως 12 ετών).

Ø Διαδραστική παρουσίαση με τίτλο Δάσος, Πηγή Νερού και Ζωής με θέματα: το δάσος (βλάστηση-πανίδα), τα περιαστικά δάση, την αναδάσωση και το νερό (ηλικιακή ομάδα: από 13-15 ετών).

Ø Παρουσίαση για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα (ηλικιακή ομάδα: από 15-18 ετών).


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ /ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Ø Κατασκευές καφέ αρκούδας με πηλό (χριστουγεννιάτικα στολίδια).

Ø Κατασκευή σελιδοδείκτη με θέμα την αρκούδα και τον λύκο.

Ø Δημιουργία του πάζλ της καφέ αρκούδας στο φυσικό της μέγεθος.

Ø Παιδικό μακιγιάζ με θέμα την καφέ αρκούδα και τον λύκο.

Ø Κατασκευές αρκούδας με χαρούμενο καλαμπόκι.

Ø Κατασκευές origami αρκούδας, λύκου και έλατου.

Ø Karaokee με τραγούδια (δημοτικά έως σύγχρονα) για τα ζώα και το περιβάλλον και δραματοποίηση με φωνές άγριων ζώων.


Τις παιδαγωγικές δραστηριότητες συμπληρώνουν χριστουγεννιάτικες, ψυχαγωγικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σχετικές με το περιβάλλον, και διαγωνισμοί. Παράλληλα, η περιβαλλοντική ενημέρωση ενισχύεται με γιγάντιες εκθεσιακές επιφάνειες που θα πλαισιώνουν το χώρο με πληροφορίες και η έκθεση του «εφήμερου δάσους», που πραγματεύεται το επίμαχο ζήτημα της προστασίας των δασών. Εντυπωσιακό ήταν το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων να επισκεφθούν οι μαθητές το πρόγραμμα, ενώ εξαιρετικά ήταν τα σχόλια όσων το παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις επιμέρους δραστηριότητες.

Η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Χριστίνα Κελεσίδου συνεχάρη την ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και τους υπεύθυνους του ΜΥΛΟΥ, τονίζοντας ότι «ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και το Γραφείο Νεολαίας βρίσκονται πάντα στο πλευρό των νέων και αφουγκράζονται τις ανάγκες τους. Από το Φεβρουάριο του 2009, το Γραφείο Νεολαίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε όλους τους νέους ανθρώπους του νομού μας και φιλοδοξεί να συνεχίσει τη δράση του αυτή. Ειδικότερα, η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Η διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης ξεκινά από το σχολείο κι εμείς οφείλουμε να δώσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε αυτή η θεωρητική γνώση να μετατραπεί σε ενεργή συμπεριφορά».

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και ειδικά εκπαιδευμένων εθελοντών. Ο χώρος του ΜΥΛΟΥ προσφέρει προσωπικό ασφάλειας και χώρους που πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και προσβασιμότητας σε ΑΜΕΑ, ενώ οι μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα και συμμετέχουν στις δραστηριότητες δεν επιβαρύνονται με κανένα κόστος.


Το ωράριο λειτουργίας του προγράμματος είναι το εξής:

Καθημερινές: για τα σχολεία: 9.00-13.00 και για το κοινό: 18.00-21.00

Σαββατοκύριακα και αργίες: 10.00-21.00


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Χαρούλα Κρομυάδου, από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στο τηλέφωνο 2310 555920, ή μέσω e-mail: hkromiadou@arcturos.gr).



date Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

0 χωριατάκια to “Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης από το Γραφείο Νεολαίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ»”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share