Με ανάμεικτα συναισθήματα ξεκινά σήμερα η πολυσυζητημένη Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, όπου αντιπρόσωποι 190 χωρών θα προσπαθήσουν να βρουν τον «διάδοχο» του Πρωτοκόλλου του Κιότο που εκπνέει το 2012.

Μπορεί η στροφή 180 μοιρών του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τελικά δέχθηκε να παραστεί στο κλείσιμο της συνόδου (18 Δεκεμβρίου), να ενέπνευσε ένα αεράκι αισιοδοξίας εν όψει των συνομιλιών, ωστόσο τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολλά και ο κίνδυνος παράτασης ή περιορισμού της συμφωνίας σε μια γενική διακήρυξη άνευ δεσμεύσεων ορατός.

Πρώτο και κυριότερο ζήτημα, το ποσοστό της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ανεπτυγμένα κράτη. Επιτυχημένη θα θεωρείται μια συμφωνία που θα δεσμεύει τις ανεπτυγμένες χώρες σε μείωση των εκπομπών κατά 25% έως 40% μέχρι το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, έτσι ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας να παραμείνει κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο ΗΠΑ και Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, που ευθύνονται για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών, αναμένεται να αποδειχθούν κατώτεροι των περιστάσεων.

Ο Ομπάμα αναμένεται να δεσμευθεί σε περιορισμό των εκπομπών κατά μόλις 17% σε σχέση με το 2005 (3% σε σχέση με το 1990) και ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο σε μείωση της έντασης άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40%-45% σε σχέση με το 2005.

Εμπόδιο

Το δεύτερο εμπόδιο στο οποίο ενδέχεται να «σκοντάψουν» οι συνομιλίες είναι η προσπάθεια για επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο για την οικονομική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες, που θα καλύπτει το κόστος της μείωσης των εκπομπών και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ έχει προτείνει το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, πολύ χαμηλότερο από τα 400 δισ. που ζητεί η ομάδα των 77 αναπτυσσόμενων χωρών.

Εν τω μεταξύ, πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει το σκάνδαλο «ClimateGate», η κλοπή χιλιάδων e-mails από τη Μονάδα Κλιματικής Ερευνας του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ παρομοίασαν την υπόθεση με το Γουότεργκεϊτ και άφησαν να εννοηθεί ότι πίσω από το έργο των χάκερ ίσως κρύβεται η Μόσχα, με στόχο την υπονόμευση της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην καρδιά του Λονδίνου συμμετείχαν σε μια πορεία διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Σταματήστε το Κλιματικό Χάος», μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

Οικολογικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις έκαναν με αυτόν τον τρόπο έκκληση στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανάληψη δράσης, ώστε να εμποδιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου. «Κλιματική Δικαιοσύνη Τώρα» και «Κλιματική Αλλαγή: το τέλος πλησιάζει», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φιγούραραν στα πλακάτ των 30.000 διαδηλωτών, οι οποίοι ντυμένοι στα μπλε και με ζωγραφισμένα τα πρόσωπά τους κατευθύνθηκαν προς το Κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, συμμετείχε στην πορεία, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=8768875#

date Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

0 χωριατάκια to “Η μεγάλη ώρα της Γης”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share