ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Γραφείο ευρωβουλευτή

Μ. Τρεμόπουλου



ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ






Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την ΤVΧ Ηellas στο ελληνικό Δημόσιο. Η μεταβίβαση έγινε το 2003 αντί 11 εκατ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο, με τις περίφημες τότε κινήσεις Πάχτα, την ίδια ημέρα τα πούλησε μαζί με άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην ίδια τιμή των 11 εκατ. ευρώ. Έξι μήνες αργότερα η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων ήταν 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37 φορές παραπάνω! Επίσης, η μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία πραγματοποιήθηκε χωρίς δημόσιο διαγωνισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως φαίνεται και από περσινά δημοσιεύματα ΛΙΝΚ, έχει ήδη καταλήξει ότι πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση και ότι η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας αξίας και μάλιστα χωρίς δημόσιο διαγωνισμό και χωρίς την εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή πριν από την πώληση, συνιστά σοβαρή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από την Επιτροπή σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία προσφυγής.

«Με τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας παίχτηκε ένα παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ελπίζουμε ότι θα χυθεί άπλετο φως, περιμένοντας τουλάχιστον από την Ευρωπαϊκή Ένωση να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές αυτής της μεταβίβασης. Η διαφθορά και η διαπλοκή έπαιξαν σοβαρό ρόλο στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που έχει βυθιστεί η Ελλάδα. Είναι καιρός να αρνηθούμε το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868

Γιώργος Μπλιώνης 6944 869772

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8613955


date Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

0 χωριατάκια to “Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η μεταβίβαση των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους (πρώην Μεταλλεία Κασσάνδρας) από τους Οικολόγους-Πράσινους”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share