Την εμφάνισή της στη χώρα μας αναμένεται να κάνει σήμερα το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα, που έχει παραλύσει τις εναέριες μεταφορές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), η οποία και παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, σήμερα και αύριο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι ενδεχομένως να μεταφέρουν ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία προς την περιοχή μας.


Από την Πέμπτη οι άνεμοι στην κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς και οι όποιες ποσότητες τέφρας φτάσουν τελικά στην περιοχή μας θα απομακρυνθούν.

Η εκτίμηση της επέκτασης της εκλυόμενης τέφρας γίνεται με εξειδικευμένα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία βασίζονται τόσο στην ποσότητα και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της εκλυόμενης ύλης όσο και στα ατμοσφαιρικά δεδομένα, κυρίως του πεδίου των ανέμων, αναφέρει η ΕΜΥ και προσθέτει ότι το συγκεκριμένο συμβάν παρακολουθείται από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (MetΟffice), η οποία συνιστά ένα από τα εννέα διαπιστευμένα παγκόσμια κέντρα παρακολούθησης ηφαιστειακής δραστηριότητας (Volcanic Ash Advisory Centres - VAAC) και εκδίδει σχετικά δελτία και χάρτες.

http://greece-salonika.blogspot.com

date Τρίτη 20 Απριλίου 2010

0 χωριατάκια to “Η ηφαιστειακή τέφρα το απόγευμα στην Ελλάδα;”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share