Ο Μάικλ Τζάκσον διδάσκει χορό στον… Ανδρέα Παπανδρέου,

η Μαντόνα τραγουδάει μαζί με τη Μαρία Κάλλας και ο Έλβις Πρίσλεϊ ανταλλάσσει απόψεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Μπορεί συναντήσεις όπως οι παραπάνω να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ωστόσο οι σπουδαίες αυτές φυσιογνωμίες δίνουν… ραντεβού στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη.


Το νεοσύστατο μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον προηγούμενο μήνα, στα Κηπιά Ελευθερούπολης, στην Καβάλα. Σ' αυτό φιλοξενούνται κέρινα ομοιώματα σημαντικών Ελλήνων, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη και η Μαρίας Κάλλας, αλλά και εκπροσώπων του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος (Μάικλ Τζάκσον, Μαντόνα, Έλβις Πρίσλεϊ, κ.α.).

"Ήθελα να φτιάξω ένα μουσείο στα πρότυπα του Μαντάμ Τισό, όπου να παρουσιάζονται σπουδαίες φυσιογνωμίες με σημαντικό έργο, με τη διαφορά ότι εγώ στις μορφές πρόσθεσα περισσότερο συναίσθημα", εξηγεί ο ιδιοκτήτης του μουσείου και δημιουργός των ομοιωμάτων, Θεόδωρος Κοκκινίδης, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Η έκθεση στο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ισόγειο κτίσμα διαρθρώνεται σε δύο αίθουσες, συνολικής έκτασης 150 τ.μ. Στην πρώτη, όπου κυριαρχούν τα μπαρόκ διακοσμητικά στοιχεία, εκτίθενται πολιτικές προσωπικότητες. Στη δεύτερη, με τα σύγχρονα διακοσμητικά στοιχεία, τα γεωμετρικά μοτίβα και τα έντονα χρώματα, "πρωταγωνιστούν" οι καλλιτέχνες, μουσικοί και ηθοποιοί. Τα κέρινα ομοιώματα συνοδεύονται από πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση των εικονιζόμενων προσωπικοτήτων. Μία τρίτη αίθουσα θα χρησιμοποιηθεί αρχικά ως εργαστήρι του καλλιτέχνη, ενώ αργότερα θα αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος.

"Επόμενος στόχος μου είναι να φιλοτεχνήσω τα ομοιώματα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων και μουσουργών", επισημαίνει ο κ. Κοκκινίδης. Η έκθεση των κέρινων ομοιωμάτων συμπληρώνεται από παρουσίαση φωτογραφικού υλικού για τη διαδικασία και τα στάδια δημιουργίας ενός κέρινου ομοιώματος. Ο προαύλιος χώρος του μουσείου διαμορφώνεται αυτή την περίοδο κατάλληλα, για να γίνει χώρος αναψυχής των επισκεπτών. Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ.- 6 μ.μ.(Σεπτέμβριος- Μάιος) και 9 π.μ.- 5 μ.μ. (Ιούνιος- Αύγουστος).

http://somporo.blogspot.com/2010/04/blog-post_8168.html

date Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

0 χωριατάκια to “Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Κηπιά Ελευθερούπολης Καβάλας”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share