Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ενημερώθηκε από τις περιφερειακές υπηρεσίες του για την πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην τοποθέτηση ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνδέεται ιστορικά με την Θεσσαλονίκη. Η προσφορά του στην εξέλιξη και πρόοδό της πόλης αλλά και η συμβολή του στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας είναι αναμφισβήτητη. Η τοποθέτηση του ανδριάντα του ως εκ τούτου αποτελεί μια αυτονόητη κίνηση τιμής και μνήμης. Ο τρόπος και ο χώρος, όμως, που θα επιλεγεί για την τοποθέτηση του ανδριάντα του και την απότιση φόρου τιμής στον σημαντικό πολιτικό πρέπει να συνάδει με την προσωπικότητά του καθώς και με την αισθητική και την ιστορία του χώρου που θα επιλεγεί.


Η επιλογή του χώρου της Πλατείας Αριστοτέλους – που συνιστά νεώτερο μνημείο και επιπλέον δεν συνδέεται ιστορικά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή – για την τοποθέτηση ενός αναντίστοιχου με τα ανωτέρω, ανδριάντα του, συντελέστηκε με τρόπο που γεννά εύλογα ερωτηματικά. Ειδικότερα, η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα προέβαλε σημαντικές ενστάσεις για τη χωροθέτηση του ανδριάντα, οι οποίες αφορούσαν αφ ενός σε ζητήματα αισθητικής και σε έμμεση βλάβη του μνημείου και αφ ετέρου στη σκοπιμότητα τοποθέτησης του στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς δεν συνδέεται με το περιβάλλον και την ιστορία του. Οι αντιρρήσεις της Υπηρεσίας παρακάμφθηκαν στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλονίκης το οποίο με οριακή πλειοψηφία (5-4), η οποία σχηματίσθηκε με την ψήφο του Δημάρχου, αποφάσισε την τοποθέτηση. Την απόφαση αυτή επιβεβαίωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων χωρίς και πάλι να ληφθούν υπόψιν οι ενστάσεις της Υπηρεσίας.

Ήδη και εν όψει των αντιδράσεων που προκαλεί σε μέρος της τοπικής κοινωνίας η προοπτική της τοποθέτησης του ανδριάντα στο συγκεκριμένο χώρο και προκειμένου να συνεκτιμηθούν όλες οι ενστάσεις που προέβαλε η Υπηρεσία σε σχέση με τις βλάβες που θα προκαλέσει η τοποθέτηση του, το Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αποφάσισε την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Εσένα ποια είναι η γνώμη σου για τον τετράμετρο αδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλη;

http://skg2020.wordpress.com/

date Κυριακή 18 Απριλίου 2010

2 χωριατάκια to “Όλα τα' χε η Αριστοτέλους…”

  1. ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
    20 Απριλίου 2010 στις 12:52 μ.μ.

    ΔΙΟΡΙΣΘΗΚΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΡΡΕΝΩΠΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ.ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΩΚΤΑΕΤΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ(ΤΟΜ ΠΑΠΑΣ-ΠΕΣΙΝΕ- ΚΕΝΕΚΟΤ ΚΟΠΕΡ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ- ΑΖΩΤΟΝ- ΖΑΧΑΡΗ- ΑΧΕΛΩΟΣ- ΩΝΑΣΗΣ- ΝΙΑΡΧΟΣ- ).ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑΣ, ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ.ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙΕΝΤΕΛΩΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ,ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ.ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΖΥΡΙΧΗΣ-ΛΟΝΔΣΙΝΟΥ ΤΟ 1959 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΟ 1961 ΧΟΡΗΓΟΎΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΙΚΑ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟ 300.000 ΔΟΛΑΡΙΑ.Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕ 2.800.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 1962 Η ΒΟΥΛΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΑΠΟ 384.000 ΣΕ 576.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΚΩΝ/ΝΟ 82.600 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ.ΕΠΙ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ.Η ΒΑΣΙΛΙΣΑ ΤΟΝ ΑΠΟΠΕΜΠΕΙ ΑΠΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΥΛΟΓΗ.

  1. LAKIS GALIOURIS.
    21 Απριλίου 2010 στις 11:51 π.μ.

    SAN IDAIA DEN EINAI KAI ASXHMH.
    NA STHSOUNE DIPLA KAI ENAN TOU MEGA APATEONA ANDREA PAPATREOU.
    8A EINAI TO TELEIO OURITHRIO.

    KA8E FORA POU 8A PERNAME APO THN ARISTOTELOUS, 8A RIXNOUME KAI ENA KATOURIMA STOUS " MEGALOUS HGETES ORAMATISTES TOOU E8NOUS MAS ".

    LAKIS GALIOURIS.

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share