Απαντώντας στα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα της λίμνης Κορώνειας, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το 2003 ήμασταν σε διαδικασία επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λίμνη Κορώνεια. Με αναθεώρηση του MasterPlan και την επιτυχή του κατάληξη (με την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση), ανεστάλησαν οι διαδικασίες επιβολής προστίμων.
Η λίμνη Κορώνεια έπασχε από συγκεκριμένα προβλήματα: Την έλλειψη νερού και την αύξηση της ρύπανσης, λόγω συμπύκνωσης. Επισημαίνουμε ότι συναρμόδιοι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι η Νομαρχία, οι ΟΤΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ και Υπουργείο Ανάπτυξης.
Και τα δύο προβλήματα που προαναφέρθηκαν αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται με επιτυχία από την Νομαρχία.
Οι έλεγχοι ήταν συστηματικοί στο βαθμό που μας επέτρεπε η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ο διαθέσιμος αριθμός των υπαλλήλων. Παρόλ’ αυτά, σε επίπεδο ελέγχων ασχοληθήκαμε με την περιοχή της Κορώνειας πολύ περισσότερο συγκριτικά με το σύνολο του νομού.
Στο διάστημα αυτό επιβλήθηκαν από τις Υπηρεσίες μας διάφορες διοικητικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα και παύσεις λειτουργίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τις 28 επιχειρήσεις της περιοχής, μετά από ενέργειες μας λειτουργούν μόνο οι 9, με όρους ιδιαίτερα αυστηρούς ως προς την λειτουργία τους και κάτω από καθεστώς συνεχών ελέγχων.
Επιπροσθέτως, ως σήμερα λειτουργούν μικτά κλιμάκια ελέγχου από τις Υπηρεσίες μας και τους ΟΤΑ, που τα αποτελέσματά τους σε τρίμηνη ή εξάμηνη βάση ανακοινώνονται τόσο στα αρμόδια Υπουργεία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως προς την καθυστέρηση, η Νομαρχία θεώρησε σκόπιμο να εξαντλήσει το δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη – επιχειρηματία να αιτιολογήσει, να απολογηθεί και να συμμορφωθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά στις μειώσεις, είναι αδιανόητο για τη Νομαρχία να επιβάλλει τεράστια και εξοντωτικά πρόστιμα σε κτηνοτρόφους και μικρούς επιχειρηματίες της περιοχής. Για το λόγο αυτό εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο επιείκειας.
Πολλοί δε από αυτούς συμμορφώθηκαν και εκσυγχρόνισαν τις μονάδες τους και σήμερα είναι απόλυτα σύννομοι, γεγονός που δε θα μπορούσε να επιτευχθεί αν από την αρχή επιβάλαμε αυστηρές κυρώσεις.
Αξιοποιούμε την συνεργασία μας με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για καλύτερα αποτελέσματα. Τολμούμε μέχρι και το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τον Νόμο. Στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής έμπρακτα. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου της αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας. Πετύχαμε να γεμίσουμε ξανά τη λίμνη με νερό.
Σε όλους εκείνους που κατά καιρούς αντιστρατεύτηκαν την πραγματοποίηση των σχεδιασμών μας απαντάμε με τα έργα μας. Σύμμαχός μας είναι ο λαός που αγκάλιασε και στήριξε τις προσπάθειες μας».

date Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

0 χωριατάκια to “Απάντηση Π. Ψωμιάδη στα δημοσιεύματα για τη λίμνη Κορώνεια”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share