Την αναγκαιότητα απομάκρυνσης του πεδίου βολής Ασκού – Προφήτη από την περιοχή τους ζητούν επιτακτικά τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι των χωριών Ασκού, Νυμφόπετρας, Προφήτη, Μικροκώμης και Σοχού.

Οι κάτοικοι ζουν εδώ και πολλά χρόνια με τον φόβο των βλημάτων που πέφτουν συχνά κοντά στα σπίτια τους, στις καλλιέργειές τους και πολλές φορές οι συνέπειες είναι καταστροφικές (από άσκαστα βλήματα υπήρξαν και δύο θάνατοι).

Να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή είναι ενταγμένη στη συνθήκη Ramsar και ότι περνάει η Εγνατία οδός με πολύ αυξημένη κίνηση οχημάτων.

Κατ΄ επανάληψη Βουλευτές της Β΄ Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης έφεραν το θέμα της απομάκρυνσης του πεδίου βολής στην Βουλή ενώ ο δήμος Σοχού με υπόμνημα του προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξηγεί τους λόγους που επιβάλουν στην απομάκρυνση του πεδίου βολής.

Μεταξύ των λόγων που επικαλούνται οι κάτοικοι της περιοχής είναι τα διάσπαρτα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί κατά την διάρκεια των βολών και τα οποία στοίχησαν τον τραγικό θάνατο δύο ανθρώπων τα τελευταία χρόνια, τον «εκτροχιασμό» των βλημάτων τα οποία πέφτουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, την διέλευση των βλημάτων πάνω από τα χωριά τους, την υποψία ότι μπορεί να υπάρχει μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, με συνέπεια να υπάρχουν φόβοι για επιπτώσεις στην υγεία τους, για τα αδέσποτα βλήματα που βρίσκουν οι αγρότες μέσα στα χωράφια τους και κινδυνεύουν να πάθουν ατύχημα, ρωγμές στα σπίτια τους από το ωστικό κύμα, ενώ συχνές είναι και οι πυρκαγιές που σημειώνονται κατά την διάρκεια των βολών τις οποίες κλείνονται να κατασβήσουν με κίνδυνο της ζωής τους οι πυροσβέστες.

Δεν κρύβουν επίσης και τον φόβο τους για υπάρξει απεμπλουτισμένου ουρανίου στα βλήματα που χρησιμοποιούνται κάτι που ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου δεν αποδέχεται.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με μία σειρά λειτουργίας του πεδίου βολής καθώς και στα μέτρα και τις διευκολύνσεις που λαμβάνονται από πλευράς στρατού για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.

Τις τελευταίες μέρες τίθεται από τους κατοίκους και ερώτημα αν έχουν γίνει μετρήσεις τα τελευταία χρόνια στο πεδίο βολής και ποια είναι τα αποτελέσματά τους.


http://emvolimanea.blogspot.com/2009/11/blog-post_4945.html


date Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

0 χωριατάκια to “Πεδίο Βολής Ασκού - Προφήτη”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share