Η ελληνική δικτατορία 1967-1974 θεωρείται διεθνώς ένα ακόμα επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου, στην μάχη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η προσπάθεια της Σοβιετικής Ένωσης να προσεταιριστεί έθνη που ανήκαν στην Δύση, ενισχύοντας φιλοσοβιετικές και φιλοκομμουνιστικές ομάδες, συχνά οδηγούσε σε αντίδραση απο την μεριά των Δυτικών και κυρίως των Αμερικανών που ήταν επικεφαλής του δυτικού συνασπισμού.

Στο εσωτερικό των χωρών, στις πιο βίαιες περιπτώσεις, αυτή η μάχη κατέληγε είτε σε πλήρη επικράτηση των κομμουνιστών όπως στο Βιετνάμ/Καμπότζη ή σε στρατιωτική δικτατορία των πιο ακραίων δυτικόφιλων εθνικιστών (Χιλή, Αργεντινή). Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, οι στρατιωτικοί ανέλαβαν να αντιμετωπίσουν αυτό που εκλάμβαναν ως κομμουνιστικό κίνδυνο με περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών και εγκαθίδρυση δικτατοριών. Σε αυτήν την δράση τους είχαν συχνά την σιωπηρή ανοχή έως και σε μερικές περιπτώσεις ανοιχτή συμπαράσταση της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ. [2]

Στις 21 Απριλίου του 1967 και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, και συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα.

Έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο Προμηθεύς, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Το συγκεκριμένο σχέδιο προορίζονταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού[6]. Ο έμπιστος του βασιλιά αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Γ. Σπαντιδάκης, αντικαταστάθηκε από τον Οδυσσέα Αγγελή. Ο Αγγελής κάνοντας χρήση του νέου του αξιώματος έδωσε εντολή στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το Σχέδιο Προμηθεύς σε όλη τη χώρα.

Η μοναδική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα ήταν από την πλευρά κυρίως του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γεωργίου Ράλλη ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού (Θεσσαλονίκη). Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο Προμηθεύς είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να αγνοήσει το σήμα του Ράλλη.

Η Χούντα τελικά κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου του 1974 κάτω από το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η εισβολή στη Κύπρο πραγματοποιήθηκε 4 ημέρες νωρίτερα (στις 20 Ιουλίου 1974) και η Χούντα, που είχε την ευθύνη για την προάσπιση του νησιού, δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, παραπλανημένη από τις διαβεβαιώσεις των αμερικανών και έχασε τον πόλεμο, που οδήγησε στην διχοτόμηση του νησιού.

http://el.wikipedia.org/

date Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

12 χωριατάκια to “Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου”

  1. Ανώνυμος
    21 Απριλίου 2010 στις 12:11 μ.μ.

    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  1. Ανώνυμος
    21 Απριλίου 2010 στις 6:22 μ.μ.

    Σήμερα είμαστε καλύτερα....
    Οι μόνοι χουντικοί πλέον είναι οι δημοκρατικοί ηγέτες μας,
    οι δημοσιογράφοι,
    Η Ε.Ε.
    και το Δ.Ν.Τ.
    το αφεντικό μου
    η γυναίκα μου,

    Σκατά τελικά μάλλον ζούμε την χειρότερη δικτατορία όλων των εποχών αυτή την εποχή.

  1. Ανώνυμος
    22 Απριλίου 2010 στις 2:16 μ.μ.

    vre ante mou sto diaolo paliofasistaria. Gemisate ton topo. eprepe na erthoun ta kanalia na sas vgaloun paliovromiarides pou giortazate kiolas ke pinate gia aftin tin mavri imera tis eelinikis istorias.
    depome pou ime apo to idio horio me esas ke niotho apehtia na sas vlepo ston dromo
    ftou sas

  1. καιρος γαρ εγγυης
    22 Απριλίου 2010 στις 3:38 μ.μ.

    ΝΑ πας στην Γυαρο, εκεί είναι το σπίτι σου βλακα.
    Χθες που ήσασταν παλιοκομουνια που γινόταν χαμός στις αυλές και στα χωράφια?Να βλέπατε χαρές που έκανε ο κόσμος,μέχρι και Πασοκοκομουνιστές γλέντησαν χθες.

  1. Ανώνυμος
    22 Απριλίου 2010 στις 3:50 μ.μ.

    που ζεις ρε ??????
    δεν βλέπεις τι γίνετε ??????
    δεν χρωστούσαμε πουθενά και απο το 74
    μεχρι και σήμερα χρωστάμε ακόμα και στην Ουγκάντα
    αλλα κάτι τέτοιοι ανεγκέφαλοι σαν κι εσένα συντηρούνε
    τα κόμματα και τους κλέφτες που μας κυβερνούν
    ασε που μάθατε και μια λέξη και την πιπιλάτε συνέχεια
    σαν πρόβατα...
    ΒΡΕ ΑΝΤΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ

  1. LAKIS GALIOURIS.
    22 Απριλίου 2010 στις 7:13 μ.μ.

    Ανώνυμος
    22 Απριλίου 2010 3:50 μ.μ.

    PALIKARH XANHS TA LOGIA SOU.

    OLOI AFTOI OI GRAFIKOI TYPOI POU BAZOUNE TO SYMFERON TO PROSOPIKO TOUS KAI TOU KOMATOS TOUS, PANO APO THN PATRIDA, DEN PEZONTE.
    KAI DYSTHXOS EINAI POLOI... H MONADIKH EPITYXIA OLON TON KOLOKOMATON.

    STA 500 dis euro, NA FTASH TO XREOS ( EGO GIA EKEI TO VLEPO ), KAI TA SYNORA THS BANANIAS MAS, STHN LARISSA, TON PAPADOPOULO KAI THN DIKTATORIA 8A KATHGOROUNE.

    OLOUS AFTOUS TOUS ANAGNORIZHS EFKOLA, APO THN MEGALH DHMOKRATIKOTHTA TOUS ( TREXH KATO APO TA MPATZAKIA TOUS ).

    FILIKA.

    LAKIS GALIOURIS.

  1. καιρος γαρ εγγυης
    22 Απριλίου 2010 στις 10:21 μ.μ.

    Όλοι αυτοί οι ανθέλληνες δεν τους αρέσει τίποτα από την ελλάδα,αλλά όλοι είναι πουτσογλύφτες των ρουφίανων των πολιτικάντηδων....
    είναι αγωνιστές επαναστάτες αναρχικοί αντιεξουσιαστές και ότι στο διάολο είναι τέλος πάντων.κ
    Και όταν χωθούν κάπου και βολευτούν στο Ελληνικό κράτος,τότε απολαμβάνουν τα πριμ τα δώρα και τα φράγκα του Ελληνικού δημοσιόυ.Τότε πάλι συνεχείζουν τον αγώνα για την κατακαημένη πλάτη μας!
    ΑΛΗΤΕΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΑΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑς ΔΩΣΕΙ ΕΛΕΟΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

  1. Ανώνυμος
    22 Απριλίου 2010 στις 10:34 μ.μ.

    τώρα απόλαυσε δημοκρατία και ΔΝΤ. Απόλαυσε αφρικανοπακιστανούς κανίβαλλους και εγκληματικότητα. Απόλαυσε "ελευθερία"...κλειδαμπαρωμένος στο σπίτι σου βεβαίως βεβαίως..

  1. ελληνικό dna
    22 Απριλίου 2010 στις 11:13 μ.μ.

    "Η χούντα, παρ’ όλη τη χυδαιότητά της, δεν ήταν τελικά, ούτε αποδείχτηκε στη συνέχεια, «βλακεία», έστω και αν σήμερα πληρώνεται ακριβά από τους πρωτεργάτες της. Για το καθεστώς λειτούργησε σω­τήρια. Τα 7 1/2 χρόνια της δικτατορίας συνέτριψαν το φοβερό λαϊκό κίνημα του ‘65 που βρισκόταν σε εξέλι­ξη και όταν ήρθε η μεταπολίτευση τα πράγματα ήταν πια διαφορετικά. Μέσα από τη χούντα διαμορφώθηκε μια νέα φυσιογνωμία του ελληνικού λαού, μια φυσιο­γνωμία ατομισμού, καταναλωτισμού, μια φυσιογνω­μία «φίλαθλου». Αυτό το καταπληκτικό υποκείμενο του 1965 είχε εξαφανιστεί για πάντα. Οι οικοδόμοι του 1965, ο εργάτης-μάζα με τις επαναστατικές από­ψεις, δεν ήταν πια παρά κάποιοι «υψηλόμισθοι» κα­ταναλωτές σκυλάδικων και τα μικροϊδιοκτητικά λαϊ­κά στρώματα του 1965, που αποτελούσαν την εαμογενή μάζα, είχαν μεταβληθεί σε καλοφαγωμένους και καταναλωτικούς μικροαστούληδες. Το ίδιο και οι φοιτητές, που το 1965-67 παρουσίαζαν παρόμοια χα­ρακτηριστικά με τους ομολόγους τους της δυτικής Ευρώπης, δεν γνώρισαν μια αντίστοιχη εξέλιξη, αλ­λά, περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες της χού­ντας και του αντιχουντικού αγώνα, μετά τη μεταπο­λίτευση θα μετακινηθούν προς την ΚΝΕ, σε αντίθεση με το φοιτητικό κίνημα της Ευρώπης και θα μεταβλη­θούν σε «χρυσή νεολαία» του μεταπολιτευτικού καθεστώτος. Αυτή η φοβερή λαϊκή διαθεσιμότητα που είχε το κίνημα του 1965 χάθηκε για πάντα. "

  1. LAKIS GALIOURIS.
    23 Απριλίου 2010 στις 10:08 π.μ.

    Ανώνυμος
    22 Απριλίου 2010 10:34 μ.μ. τώρα απόλαυσε δημοκρατία και ΔΝΤ. Απόλαυσε αφρικανοπακιστανούς κανίβαλλους και εγκληματικότητα. Απόλαυσε "ελευθερία"...κλειδαμπαρωμένος στο σπίτι σου βεβαίως βεβαίως..

    KSEXASES TOUS ALVANOUS EGLHMATIES.

    ------------------------------------------------------------------

    PALIKARH,

    ελληνικό dna
    22 Απριλίου 2010 11:13 μ.μ.

    GIATI XRHSIMOPOIHS THN KSENOFERTH LEKSH " XOUNTA "?
    KAI OXI THN ELLHNIKOTATH " DIKTATORIA " ??

    H 6 ETIA TOU PAPADOPOULOU HTANE APODOTIKH.

    APO TON NOEMBRIO TOU 1973, PARAMERISTIKE O PAPADOPOULOS KAI ANELAVE
    O IOANNIDHS. KAI TA F5 APO THN LARISSA PETOUSANE XAMILA PANO APO TO STRATOPEDO MAS. META APO XRONIA KATALAVA, TO GIATI.

    EPISHS TON IOANNIDH DEN TON EXOUNE KATHGORISH, OUTE KATADIKASH GIA THN PRODOSIA THS KYPROU TO 1974, GIATI ???????

    STO "YOUTUBE" EXH ARKETA VIDEO GIA TIS APOLOGIES TOU PAPADOPOULOU KAI TOU IOANNIDH, STO STRATODIKEIO POU TOUS DIKASE.....

    FILIKA.

    LAKIS GALIOURIS.

  1. καιρος γαρ εγγυης
    23 Απριλίου 2010 στις 3:32 μ.μ.

    Γεια σου Γαλιούρη.......
    Την αποκαλώ Χούντα διότι μόνον έτσι χορταίνουν ..

  1. Ανώνυμος
    25 Απριλίου 2010 στις 1:13 π.μ.

    nai galiouri apolause ki esu apolause kainouria pramata...na kanoume thn epanastash mas na ksesikwthoume k na katsoume epanw se aggouria!!!!yiouuuuuriaaaaaaaa!ax se kalo na mas mpei...kserete ti shmainei DNT? Dwste toN Terastio!!!!!!ouuuuuuuaxaxaxaxax!kale ti xares einai autes?

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share