Ο Σταυρός αποτελεί την από βορράν χερσαία είσοδο προς την χερσόνησο της Χαλκιδικής και κατά το Μακεδονικό αγώνα που το βουλγαρικό κομιτάτο έστελνε άτακτα σώματα κομιτατζήδων προς την Μακεδονία, ο Σταυρός ήταν γραπτό να "φυλάττει Θερμοπύλας", καθώς οι ομάδες των κομιτατζήδων επιχειρούσαν να εισέλθουν και στην Χαλκιδική, όπως αυτό είχε προηγουμένως συμβεί με την λήξη του ρωσοτουρκικού πολέμου και την συνθήκη του Βερολίνου που ανέτρεψε την συνθήκη του Αγ. Στεφάνου η οποία προέβλεπε την δημιουργία μεγάλης Βουλγαρίας.

Την περίοδο εκείνη οι βούλγαροι κομιτατζήδες διενεργούσαν επιδρομές σε διάφορα χωριά και για την καταδίωξή τους σχηματίστηκαν διάφορα αντάρτικα σώματα ακόμη δε, προσήλθαν και διάφοροι λήσταρχοι, με συνέπεια οι κάτοικοι να υποφέρουν εφόσον είχαν καταστεί πεδίο των σφοδρών συγκρούσεων, ληστρικών επιδρομών και καταδιώξεων.


Οι κάτοικοι τότε συλλαμβάνονταν από τους Τούρκους με την κατηγορία της συνενοχής και της υπόθαλψης ληστών. Όμως μετά την παραχώρηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα και με την πληθώρα των τούρκικων στρατευμάτων που εισέρευσαν στην περιοχή από τα μετακινηθέντα από εκεί στρατεύματα, η καταδίωξη των κομιτατζήδων έγινε στενότερη και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Χαλκιδική.

Κατά τον Μακεδονικό αγώνα, οι κομιτατζήδες προσπαθούσαν και πάλι να εισέλθουν στην Χαλκιδική και να δημιουργήσουν εστίες, όμως τώρα συνάντησαν την σθεναρή και αποτελεσματική αντίδραση των κατοίκων, που πλαισιώνονταν από γενναίους οπλαρχηγούς με επικεφαλής τους οποίους κατάφεραν να συγκρούονται όχι μόνο με τους Βούλγαρους αλλά και με τους Τούρκους.
Έτσι η περιοχή με την αντίσταση που επέδειξε, κατάφερε να βρεθεί έξω από τα όρια της επέκτασης του βουλγαρικού κομιτάτου.

Πρόσφερε στον αγώνα όμως πάρα πολλά, διότι απ'αυτήν εισέρχονταν οι αντάρτικες ομάδες από την ελεύθερη Ελλάδα και προωθούνταν προς την Μακεδονία. Οι Τούρκοι βλέποντας ότι η περιοχή είχε καταστεί το καταφύγιο των διωκομένων και ο χώρος προπαρασκευής του Μακεδονικού αγώνα έστειλαν ισχυρές δυνάμεις οι οποίες συγκρούστηκαν πολλές φορές με τους οπλαρχηγούς.

Ονομαστοί οπλαρχηγοί που έδρασαν στην περιοχή αναφέρεται ο Αθανάσιος Μινόπουλος, αρχηγός σώματος και πράκτορας που κατάγονταν από το κοντινό χωριό Βαρβάρα , και ο καπετάν Γιαγλής.


http://athabak.tripod.com/syleosz.html


date Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

5 χωριατάκια to “Ο Σταυρός στον Μακεδονικό αγώνα”

  1. Ανώνυμος
    13 Οκτωβρίου 2009 στις 7:51 μ.μ.

    kati allo ego na se rotiso.gia pes mou re pasoksi villagenews tin apopsi tou arxigou sou ti simerizesai?oti o g.papandreou stin apeleu8erosi tis a8inas sikose autos ti simaia?


    k kati allo.apo pou sigkekrimena eiste fenetai apo ta sxolia sas.


    k giati kratas tin anonimia mi les malakies stous anagnostes.ksilo basika fobasai mi fas me to eironiko ufaki sou.roufianaki

  1. Village's News
    13 Οκτωβρίου 2009 στις 9:05 μ.μ.

    Αγαπητέ ανώνυμε

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σχολιάσουμε δηλώσεις πολιτικών προσώπων.

    Θα θέλαμε να μας πεις κι εμάς από πού είμαστε αφού είναι τόσο εμφανές στα σχόλια μας.

    Όσο για το ξύλο που λες ότι θα φάμε, μάλλον κι εσύ φοβάσαι γιατί κι εσύ σαν ανώνυμος γράφεις.
    Ρουφιανάκια δεν είμαστε αλλά αν θέλετε μπορούμε να αρχίσουμε να ρουφιανέυουμε για το ποιος πηδάει την γυναίκα του άλλου, ποιος πίνει, ποιος δέρνει την γυναίκα του και πολλά άλλα και ίσως να είσαι και εσύ μέσα σε αυτούς. Το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει ο Σταυρός? Τότε θα ήμασταν ρουφιανάκια τώρα που δεν το κάνουμε αυτό είσαι εσύ παπάρας που μπαίνεις ανώνυμος να κάνεις τον μάγκα.

  1. Ανώνυμος
    15 Οκτωβρίου 2009 στις 12:24 π.μ.

    opos elege kapote o mikroutsikos "filiountai agkaliazontai" tha arxisei o village na leei "phdiountai agkaliazontai"
    kalo mou akougete

  1. ΟΛΑ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ, ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ!!!
    17 Οκτωβρίου 2009 στις 12:27 π.μ.

    ΠΕΣ VILLAGE!!!
    ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠ' ΟΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΓΡΑΨΕΙ...

    ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΗΔΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ, ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΚΙ ΕΓΩ!!!

    ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟ "ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ" ΤΟΥ ΤΣΟΛΑΚΗ, ΕΣΥ ΝΑ ΛΕΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο Κ.Π. ΠΗΔΑΕΙ ΤΗΝ Μ.Κ., ΝΑ ΛΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ!!!

  1. Village's News
    17 Οκτωβρίου 2009 στις 11:59 μ.μ.

    Θα καταρεύσει η κοινωνική δομή του Σταυρού αγαπητέ "ΟΛΑ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ, ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ!!!".
    Κάποιος το είχε βγάλει τελικά το 3 μάτι

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share