"Στο “και πέντε” ας είμαστε τουλάχιστον ρεαλιστές για την κατάσταση της Λίμνης Κορώνειας. Μιας λίμνης που ενώ μόλις 20 χρόνια πριν αποτελούσε τη δεύτερη πιο παραγωγική σε ψάρια λίμνη της Ελλάδας, εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια (από το 1995) έχει χαθεί κάθε ίχνος ψαριού.

Για την Επαρχία Λαγκαδά, η αποκατάσταση της Κορώνειας δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής ευαισθησίας αλλά βασικά ζήτημα επιβίωσης. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή, που βασίστηκε στη βιομηχανία και τις υδροβόρες καλλιέργειες και όχι μόνο δεν έφερε την αναμενόμενη ανάπτυξη , αλλά συνέβαλε καθοριστικά στην καταστροφή του άλλοτε “στολιδιού” της περιοχής , την Κορώνεια.

Είναι γνωστό ότι το Επαρχείο Λαγκαδά, τα τελευταία 3 περίπου χρόνια, έχει “πεταχτεί εκτός” τελείως αδικαιολόγητα από τους φορείς που ελέγχουν και αποφασίζουν την πορεία των έργων για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Ωστόσο αποτελώντας τη φωνή των 100.000 ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή αγωνιά για το μέλλον της με παρεμβάσεις και δράσεις. Αυτό που έχουμε παρουσιάσει ως Επαρχείο επανειλημμένως είναι η θέση μας για ένα μοντέλο πράσινης-βιώσιμης ανάπτυξης που θα βασίζεται στις εναλλακτικές καλλιέργειες , στην ανάδειξη των αγνών και παραδοσιακών προϊόντων που παράγει πλουσιοπάροχα η γη μας, στην κτηνοτροφία και τη βιολογική γεωργία, στον αγροτουρισμό και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού-ιδιαίτερα τον ιαματικό τουρισμό στο Λαγκαδά και την Απολλωνία, πάντα παράλληλα με τον κλασικό τουρισμό στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Αναφέρω όλα τα παραπάνω θεωρώντας ακράδαντα ότι τα έργα από μόνα τους ακόμη και αν ποτέ ολοκληρωθούν δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε απλά μία λεκάνη με νερό, όχι ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα. Το ότι έχουμε καθυστερήσει ελπίζω όχι χωρίς γυρισμό, είναι γνωστό και δε το συμπεραίνω αυθαίρετα εγώ αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση που μας κρούει εντόνως το καμπανάκι του κινδύνου. Ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης έχει εντοπίσει ότι υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου και έχουν ήδη κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ παράλληλα είμαστε στη μέση της δικαστικής έρευνας για την απόδοση ευθυνών. Αλλά ας αφήσουμε τους αρμοδίους να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Η δική μας ευθύνη, αυτή του Επαρχείου, είναι να αναδείξει και να προτείνει το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούμε για τον τόπο μας και να πιέσουμε για την ταχύτατη υλοποίηση των δεσμεύσεων. Και αυτό διότι αν δεν ευαισθητοποιηθούμε να αναλάβει ο καθένας το μικρό ή μεγάλο μερίδιο που του αναλογεί, ακόμη και αν ολοκληρωθούν τα έργα, ακόμη και αν αποκατασταθεί η Κορώνεια, θα μας πάρει απλά 15 ακόμη χρόνια για να την ξανακαταστρέψουμε !"


Δηλώσεις της Επάρχου Λαγκαδά Πόπης Καλαϊτζή στον Άγγελο Αγγελίδη και την εφημερίδα "Veto", Κυριακή 7 Μαρτίου 2010.

http://popikalaitzi.blogspot.com/2010/03/blog-post.html


date Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

0 χωριατάκια to “Λίμνη Κορώνεια... στο "και πέντε"”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share