Συνάντηση με σκοπό τη δημιουργία σχεδίου διάσωσης για τη λίμνη Κορώνεια πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, της γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρίας Ασπασίας Λιώνη, του νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στα γραφεία της Αχαρνών 2 συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τη χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την περιβαλλοντική προστασία της ευρύτερης περιοχής, και σε πρώτη φάση, συμφωνήθηκε να υπάρξει από κοινού δράση μέσα από ένα στοχευμένο «πακέτο» παρεμβάσεων, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός και η χρήση των παράνομων γεωτρήσεων.

Στόχος επίσης είναι οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων να έχουν άμεσο χαρακτήρα, όπως μάλιστα επιβάλλεται και από τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στην ενεργό συμμετοχή ΥπΑΑΤ, ΥΠΕΚΑ, Περιφέρειας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον έλεγχο της κατανάλωσης νερού μέσω γεωτρήσεων για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών (περίπου 70.000 στρέμματα), ενώ συζητήθηκαν και άλλοι τρόποι παρέμβασης. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν καταρχήν:

• η σύνδεση της Ενιαίας Ενίσχυσης με το πιστοποιητικό πολλαπλής συμμόρφωσης που θα κατατίθεται στην αίτηση ΟΣΔΕ των παραγωγών,

• η εκτέλεση αγροπεριβαλλοντικών έργων στην περιοχή της Κορώνειας, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης νερού σε ορισμένες ζώνες κατά 25%, και

• η σύνταξη μελέτης για την επιμόλυνση των τροφίμων από το υφιστάμενο καθεστώς άρδευσης, όπως αυτή εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Ασωπού ποταμού.

Κλείνοντας, τα μέλη της συνάντησης, αποφάσισαν να συγκαλέσουν και νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες όπου και θα οριστικοποιηθούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων, ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
«ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

http://emvolimanea.blogspot.com/2010/03/blog-post_10.html


date Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

0 χωριατάκια to “Τίνα και Κατερίνα "τα είπαν" για την Κορώνεια”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share