Στο Ευρωκοινοβούλιο συζητήθηκε το θέμα της καταστροφικής πλημμύρας με τα νερά και τα μπάζα που κατέβασε παρακείμενος χείμαρρος στο Στρατώνι Χαλκιδικής στις 10 Φεβρουαρίου 2010, κατά τη διάρκεια νεροποντής. Συζητήθηκε αν ήταν ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο ή είχε ανθρωπογενή αίτια, που έχουν σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισκέφτηκε την περιοχή το Σάββατο 13-2-2010. Διαπίστωσε ότι σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, δεκάδες αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τη λάσπη, ενώ κινδύνεψαν οι ζωές κατοίκων που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. Πολλά ΙΧ παρασύρθηκαν από το νερό και έπεσαν με ορμή πάνω στις αυλές σπιτιών. Μαρτυρίες κατοίκων, που κατέγραψε σε βίντεο μάλιστα ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, αναφέρουν ότι το κακό άρχισε όταν κατέρρευσε πρόχειρο φράγμα μεταλλευτικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού, που συγκρατούσε αποθέσεις υλικών άγνωστης ταυτότητας και σύνθεσης, από εξορυκτικές δραστηριότητες.

Κάτι ανάλογο κατήγγειλε με επιστολή του από 17-2-2010 προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Σταγείρων – Ακάνθου: «Στην περιοχή υπάρχουν γνωστές και άγνωστες, μικρές και μεγάλες αποθέσεις υλικών από μεταλλευτική δραστηριότητα, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο στο Στρατώνι όσο και ευρύτερα στον κόλπο της Ιερισσού», αναφερόταν στην επιστολή.

Ο Μ. Τρεμόπουλος, παραθέτοντας τα στοιχεία αυτά, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν προτίθεται να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει άρτια έρευνα για τα αίτια της κατολίσθησης και τη χημική σύνθεση των φερτών υλικών. Σε περίπτωση φυσικών αιτίων, ερωτά αν θα μπορούσε να συνδράμει για την παροχή αποζημιώσεων προς τους κατοίκους, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθούν ανθρωπογενή αίτια από άστοχες παρεμβάσεις της μεταλλευτικής εταιρείας, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εξασφαλίσει τόσο την αποζημίωση των κατοίκων όσο και την τήρηση στο μέλλον επαρκών μέτρων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα αίτια της καταστροφής δεν είναι μόνο φυσικά», δήλωσε ο κ. Τρεμόπουλος. «Υπάρχουν αποθέσεις εξορυκτικών δραστηριοτήτων εδώ και 35 χρόνια, καθώς και στοιχεία για το ότι αυτές οι αποθέσεις συγκρατούνταν από σιδερόβεργες, ώσπου με μια μεγάλη βροχόπτωση ήρθε η καταστροφή. Υπήρχαν άνθρωποι που το προέβλεψαν. Παρόλα αυτά δεν έγινε κάτι και συνέβη το κακό. Τώρα χρειάζεται μια άρτια, αξιόπιστη και ανεξάρτητη διερεύνηση και τεκμηρίωση για τα αίτια και τη σύνθεση των φερτών υλών», πρόσθεσε.

http://www.salonicanews.com


date Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

0 χωριατάκια to “Ένα φράγμα εξόρρυξης προκάλεσε τις πλημμύρες στο Στρατώνι;”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share