Μπροστά στο απροσδόκητο θέαμα χιλιάδων βατράχων που εισέβαλαν στο οδόστρωμα της Εγνατίας οδού, στην περιοχή του κόμβου του Προφήτη, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν οι διερχόμενοι οδηγοί και επιβάτες των οχημάτων, που περνούσαν από τον αυτοκινητόδρομο. Η εισβολή των βατράχων είχε ως αποτέλεσμα να τρομάξουν οι διερχόμενοι και να σταματήσει η Τροχαία την κυκλοφορία για περίπου δύο ώρες.

Κινητοποιήθηκαν μάλιστα οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ ο δρόμος βάφτηκε κόκκινος από το αίμα των βατράχων που πάτησαν πολλά αυτοκίνητα. Σημειώθηκαν δε τρία τροχαία ατυχήματα, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές, λόγω του αιφνιδιασμού και του τρόμου των οδηγών, που προσπαθούσαν την τελευταία στιγμή να αποφύγουν την... επίθεση των αμφίβιων και έπεσαν πάνω στις προστατευτικές μπάρες του αυτοκινητοδρόμου.

«Μετανάστες»

Για το φαινόμενο υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Τα μικρά βατράχια μεταναστεύουν ομαδικά και σε ορισμένες περιπτώσεις σε αριθμούς εκατομμυρίων. Η εποχή της μετανάστευσής τους είναι τα τέλη κάθε Μαΐου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρέθηκαν ξαφνικά σε τεράστιο αριθμό πάνω στην Εγνατία οδό. «Απολύτως φυσιολογικό να κατακλύζουν τους δρόμους, από τη στιγμή που είναι η εποχή της μετανάστευσής τους. Με τις πολλές βροχοπτώσεις, σε περιοχές όπου συσσωρεύονται ή υπάρχουν πολλά νερά τα βατράχια μεταναστεύουν, βγαίνουν στους δρόμους και πηγαίνουν στα χωράφια. Το φαινόμενο είναι έντονο τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες», τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ζωολογίας του ΑΠΘ, Πασχαλίνα Κυριακοπούλου.

Ανάλογο φαινόμενο καταγράφηκε στην περιοχή της Περαίας Θεσσαλονίκης στο παρελθόν, όταν επίσης μικροί βάτραχοι είχαν σκεπάσει τους δρόμους. Τα νερά στην Περαία, όμως, δεν υπάρχουν πια και συνεπώς έφυγαν και οι βάτραχοι. Αντιθέτως, στην επαρχία Λαγκαδά, όπου υπάρχουν πολλά λιμνάζοντα ύδατα, η μαζική μετανάστευση βατράχων είναι φαινόμενο σε εξέλιξη. Κάτοικοι της περιοχής αντιμετώπισαν με... προλήψεις την εμφάνιση των βατράχων, άλλοι επισήμαναν πως πάντα έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις γίνεται κάτι ανάλογο, έστω σε μικρότερη έκταση, ενώ έκπληκτοι δήλωναν αστυνομικοί, πυροσβέστες και διερχόμενοι. Στην περιοχή, πάντως, έχουν εμπειρία από ανάλογες... βροχές, αφού κάποτε είχε «βρέξει» και ψάρια... Φαινόμενο που επίσης είχε λογική επιστημονική εξήγηση.

Τα πιο πρόσφατα διεθνή περιστατικά που περιλαμβάνουν... βροχή βατράχων και φρύνων είναι στη Σερβία (2005) και στο Λονδίνο (1998), ενώ... βροχές ψαριών σημειώθηκαν στην Ινδία (2006) και την Ουαλία (2004). Σε ευρωπαϊκές πόλεις όπου το φαινόμενο είναι σχεδόν ετήσιο έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες, προκειμένου να είναι πιο προσεχτικοί οι οδηγοί.

ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ


http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=44025

date Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

0 χωριατάκια to “«Εβρεξε βατράχια» στην Εγνατία οδό!”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share