Αρχικώς, η χθεσινή τους εμφάνιση, που προκάλεσε τρία ατυχήματα και ανάγκασε την αστυνομία να κλείσει την Εγνατία Οδό, θεωρήθηκε συμπτωματική. Όμως σήμερα, η πολιορκία των μικροσκοπικών βατράχων συνεχίστηκε προβληματίζοντας τους επιστήμονες.
Οι χιλιάδες βάτραχοι που εμφανίστηκαν και πάλι στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του Λαγκαδά, 20 χλμ. έξω από τη Θεσσαλονίκη, ανάγκασαν την αστυνομία να παρακάμψει την κίνηση των αυτοκινήτων, καθώς χθες σημειώθηκαν τρία ατυχήματα από οδηγούς που αιφνιδιάστηκαν από την εμφάνιση των αμφίβιων και προσπάθησαν να τα αποφύγουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα βατράχια έχουν βγει από την κοντινή λίμνη Κορώνεια ψάχνοντας για τροφή και όπως αναμένεται, θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στον δρόμο και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Η λίμνη Κορώνεια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους έντεκα υδροβιότοπους της χώρας, οι οποίοι προστατεύονται από τη Συνθήκη του Ραμσάρ.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και του Τμήματος Εσωτερικών Υδάτων της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν σε σύσκεψη στην περιοχή υπό την έπαρχο Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή, το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό, καθώς συμβαίνει κάθε άνοιξη.

Ωστόσο, φέτος λόγω των πολλών βροχοπτώσεων της προηγούμενης περιόδου, επηρεάστηκε θετικά η αναπαραγωγική διαδικασία των βατράχων και των φρύνων κι έτσι, ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός των νεομεταμορφωμένων βατράχων, βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε διαδικασία μετανάστευσης.

Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι για το επόμενο μικρό χρονικό διάστημα και κυρίως τις νυχτερινές ώρες, οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο γύρω από τις λίμνες όπως και στην Εγνατία Οδό, γιατί οι μικροί βάτραχοι καθιστούν το οδόστρωμα ιδιαίτερα ολισθηρό.

http://www.salonicanews.com

date Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

0 χωριατάκια to “Γέμισε, πάλι, βαράχια η Εγνατία Οδός”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share