Μία μέρα μετά την ξαφνική «εξόρμηση» χιλιάδων βατράχων στην Εγνατία Οδό με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να προκληθούν τροχαία ατυχήματα, ο τουρκικός Τύπος βοά ότι πρόκειται για «οιωνό» μεγάλου σεισμού σε Τουρκία και Ελλάδα..

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες σε κυκλοφορία εφημερίδες Hurriyet και Milliet αναφέρουν στα πρωτοσέλιδα των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων ότι, εντός 24 ωρών, θα σημειωθεί μεγάλη σεισμική δόνηση στις δύο γειτονικές χώρες, καθώς συνδυάζουν την αναπάντεχη και μαζική μετατόπιση πληθυσμού βατράχων με ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου.
Όπως σημειώνουν, τόσο πριν από τον καταστροφικό σεισμό στην Κίνα το 2008 όσο και πριν από αυτό στην Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας, είχε παρατηρηθεί ότι μιλιούνια βατράχια είχαν ξεχυθεί στους δρόμους. Όπως, δηλαδή, συνέβη χθες, Τετάρτη, όταν εκατομμύρια αμφίβια βγήκαν από τη λεκάνη της νεκρής λίμνης Κορώνειας και κατέκλυσαν το οδόστρωμα στην Εγνατία Οδό. Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται, επίσης, σε έκθεση Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι συσχετίζουν τα δύο αυτά φαινόμενα- την εμφάνιση βατράχων πριν από έντονη σεισμική δραστηριότητα- ενώ κάποιοι σεισμολόγοι ισχυρίζονται ότι εντός 24ώρου επίκειται μεγάλος σεισμός.


Το φαινόμενο της Λ' Ακουλα


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σεισμού των 6,3R στην Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας στις 6 Απριλίου του 2009, όπου τρεις ημέρες πριν παρατηρήθηκε μαζική μετακίνηση βατράχων. Τέλος, σεισμολόγοι στη χώρας μας υποστηρίζουν ότι τα 32 χρόνια που έχουν περάσει από τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978 είναι επαρκής χρόνος για να «ωριμάσει» η περιοχή, ώστε να δώσει μία καινούργια μεγάλη σεισμική δόνηση. Επίσης, επισημαίνεται ότι το γνωστό ρήγμα της Βόλβης είναι ανεξάρτητο από αυτό της Τουρκίας.

Στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας, το φαινόμενο της απομάκρυνσης των βατράχων θα πρέπει να μελετήσει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Καθώς όμως, όπως γνωρίζει η zougla.gr, o πρόεδρος του οργανισμού, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, έχει παραιτηθεί και μέχρι στιγμής δεν έχουν εκλεγεί ούτε νέος πρόεδρος ούτε διοικητικό συμβούλιο, ο οργανισμός είναι αδύνατο να αντιδράσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως οι σεισμολόγοι στη χώρα μας επισημαίνουν πως οι τούρκικες αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν αν ισχύουν τα δημοσιεύματα της Hurriyet και της Milliyet, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις μετά από ξαφνική εμφάνιση μεγάλου πληθυσμού βατράχων ακολούθησε ισχυρός σεισμός.


Kαθησυχάζει το επαρχείο Λαγκαδά.

Εmail-Δελτίο Τύπου:

"ΘΕΜΑ: Φαινόμενο εμφάνισης μεγάλου πληθυσμού μικρών βατράχων στις παραλίμνιες περιοχές.

Για το φαινόμενο της εμφάνισης μεγάλου πληθυσμού νεομεταμορφωμένων βατράχων στην επαρχία Λαγκαδά, η Έπαρχος Λαγκαδά κ. Πόπη Καλαϊτζή οργάνωσε, σήμερα Πέμπτη 27 Μαΐου, σύσκεψη με εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και του Τμήματος Εσωτερικών Υδάτων της Ν.Α.Θ..
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύσκεψης, το φαινόμενο αυτό δεν είναι ανησυχητικό, καθώς συμβαίνει κάθε άνοιξη. Λόγω των πολλών βροχοπτώσεων της προηγούμενης περιόδου επηρεάστηκε θετικά η αναπαραγωγική διαδικασία των βατράχων και φρύνων. Έτσι μεγάλος αριθμός των νεομεταμορφωμένων βατράχων, βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε διαδικασία μετανάστευσης. Για το επόμενο μικρό χρονικό διάστημα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς κυρίως τις νυχτερινές ώρες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο γύρω από τις λίμνες καθώς και στην Εγνατία Οδό, γιατί οι μικροί βάτραχοι εμφανίζονται πάνω στο οδόστρωμα και το καθιστούν ολισθηρό.
Παρακαλούμε για τη δημοσίευση, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και οι διερχόμενοι οδηγοί, προς αποφυγή ατυχημάτων".


http://greece-salonika.blogspot.com/2010/05/blog-post_2930.html

date Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

0 χωριατάκια to “Πανικός στην Τουρκία με τα ...βατράχια στην Εγνατία”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share