Νέες σοβαρές καθυστερήσεις, που εγκυμονούν πλέον τον κίνδυνο να ακυρωθεί το περίφημο master plan (αναθεωρημένο σχέδιο) για τη σωτηρία της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας, να καταδικαστεί η Ελλάδα, ακόμη και να κληθεί να πληρώσει τεράστια ποσά σε πρόστιμα, διαπιστώνει η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του σχεδίου.

Στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τα μέλη της επιτροπής παρατήρησαν πως η κατάσταση είναι τραγική, καθώς μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις στην υλοποίηση των 21 έργων του master plan θα χρειαστούν κι άλλες…

Κι αυτό, όπως επεσήμαναν, επειδή μέχρι το τέλος του 2010 τα πλέον σημαντικά έργα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Κομισιόν μετά την προειδοποιητική επιστολή για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου έστειλε αιτιολογημένη γνώμη για το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με 24 εκατ. ευρώ.

Η χώρα μας, όπως έγινε γνωστό, πρέπει να απαντήσει, και αν δεν δώσει σαφείς απαντήσεις για την πρόοδο των εργασιών, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων κι από εκεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ορατός ο κίνδυνος
“Δεν είναι ώρα να αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το master plan. Έχουμε ευθύνη όλοι, καθένας στα έργα που είναι αρμόδιος να τα ολοκληρώσει εντός χρονοδιαγραμμάτων και να μην εκτεθεί η χώρα. Υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου, κι αυτό θα ήταν καταστροφικό πρώτα από όλα για την Κορώνεια και τη χώρα”, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.

Η γενική γραμματέας της περιφέρειας σημείωσε ότι χρόνος πια δεν υπάρχει, αλλά η περιφέρεια, όπως είπε, έχει ήδη οργανώσει ενημερωτική καμπάνια για τα περιοριστικά μέτρα και τις γεωτρήσεις.

Φέτος μάλιστα θα τηρηθούν τα μέτρα για να διατηρηθεί το υδατικό ισοζύγιο της λίμνης, και κυρίως η απαγόρευση άρδευσης τους τρεις θερινούς μήνες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι, ενώ προγραμματίζεται να γίνουν αυτοψίες από μικτά κλιμάκια της περιφέρειας, του φορέα διαχείρισης και της αγροφυλακής.

ΦΑΝΗ ΣΟΒΙΤΣΛΗ «Μακεδονία»

date Τρίτη 18 Μαΐου 2010

0 χωριατάκια to “Μας περιμένει... ευρωκαταδίκη για την Κορώνεια”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share