Υπέρ του νομοθετήματος τάσσεται η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ επί της αρχής όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψηφίζουν.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, και την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας από την ΝΔ, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου «νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης» - Πρόγραμμα Καλλικράτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις. Υπέρ του νομοθετήματος τάσσεται η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ επί της αρχής όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ) καταψηφίζουν.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο (ιδίως την ανάληψη από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση των αρμοδιοτήτων που είχε η κρατική περιφέρεια, εκτός εκείνων που εκ του Συντάγματος παραμένουν στο κράτος) η κυβέρνηση απαντά με τρόπο δημοκρατικό σε ένα κρίσιμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν οι πρόνοιες για την κατοχύρωση των εργασιακών συνθηκών των εργαζόμενων, ενώ στο χωροταξικό εφαρμόστηκαν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία κατεβλήθη προσπάθεια να εφαρμοστούν με τρόπο απόλυτο, καθολικό, οριζόντιο ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές λανθασμένες επιλογές και το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατό.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι η αφετηρία του Καλλικράτη, τελικώς υπήρξαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο ΔΝΤ και η ένταξη του Σχεδίου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Για λόγους δημοσιονομικούς υλοποιείται ένα σχέδιο που αντιθέτως χρειάζεται πόρους για να πετύχει» τόνισε και απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στον ίδιο την τον ισχυρισμό προς τον ξένο παράγοντα ότι με τρόπο αυτό θα εξασφαλιστούν πόροι για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι αγνόησε τους εμπλεκόμενους παράγοντες παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις για εξαντλητική διαβούλευση, μεταξύ αυτών και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ διαμορφώθηκε μέσα στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο «είναι αναπόσπαστο κομμάτι και εργαλείο του προγράμματος σταθερότητας, του Μνημονίου Συνεργασίας με Ε.Ε - Δ.Ν.Τ - ΕΚΤ» τόνισε στην τοποθέτηση του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε, οι ρυθμίσεις του «δίνουν πολιτική προστασία στα ταξικά προνόμια των ιδιοτελών κοινωνικών δυνάμεων, των βαθύπλουτων και των μεγιστάνων του κεφαλαίου» τονίζοντας πως «αυτά είναι τα θεμελιώδη γνωρίσματα που εμποτίζουν τις θεσμικές - λειτουργικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου».

Από τον ΛΑΟΣ, ο Π. Μαρκάκης, έκανε λόγο για νομοσχέδιο - ευχολόγιο με κομματικό προσανατολισμό. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο και νομοθετήσατε την ψήφο των μεταναστών αλλά «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό». «Κομματικοποιήσατε την ανάγκη για μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση» ανέφερε και υποστήριξε ότι ο Καλλικράτης διαμορφώθηκε με κριτήρια το πώς θα επικρατήσει ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

«Αποφεύγετε εσκεμμένα τα δύσκολα. Δεν κάνετε απολύτως τίποτα για την καθημερινότητα του πολίτη. Νομοθετείτε υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πιστωτών μας» ανέφερε ο Ν. Τσούκαλης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, και έκανε λόγο για «άγρια περικοπή πόρων» από την αυτοδιοίκηση, για μη αντικειμενικά κριτήρια συνενώσεων και ακόμη για ανακύκλωση χρεοκοπημένων δομών.

http://www.newsit.gr

date Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

0 χωριατάκια to “Την Πέμπτη ψηφίζεται ο Καλλικράτης”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share