Σε προανακριτικά μονοπάτια, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, οδηγούνται, όπως όλα δείχνουν, οι δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής που διερευνούν τις υποθέσεις της Siemens και του Βατοπεδίου. Ειδικά για το Βατοπέδι, η μαραθώνια κατάθεση της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης, Σταματίνας Μαντέλη, στην ειδική εφέτη ανακρίτρια προσδίδει νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο.

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πέσει άπλετο φως στις υποθέσεις και κυρίως να παραχθεί αποτέλεσμα που σημαίνει και ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα οι οποίες και θα αποδοθούν. «Απόφαση από... ψηλά είναι όποιοι πολιτικοί έφταιξαν να κάτσουν στο σκαμνί...», έλεγε κυβερνητικός βουλευτής που συμμετέχει στην Εξεταστική για τη Siemens, ενώ χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα». Πρόσθεσε δε ότι «εμείς είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Αυτό βεβαίως πρέπει να αποδειχθεί και θα αποδειχθεί».

Και αντιπερισπασμός
Ηδη για την υπόθεση του Βατοπεδίου, στο «κάδρο» των πολιτικών ευθυνών έχουν τοποθετηθεί από την πλειοψηφία πέντε πολιτικά πρόσωπα, αυτά του πρώην υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκου, του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Π. Δούκα, του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντού, και του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, ενώ θα διαπιστώνονται «ευθύνες ανάμειξης» και στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου.

Στον αντίποδα, στο πόρισμα που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη, η ΝΔ θα προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κάτι το οποίο εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως ανεπιτυχής αντιπερισπασμός, αφού η κατηγορία που του αποδίδεται είναι ότι δεν έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για συμβιβασμό με τη Μονή για την επιστροφή των ακινήτων και γιατί επέλεξε τη διεκδίκηση των ακινήτων μέσω της δικαστικής οδού. Επιπλέον, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης συμφώνησαν με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρότειναν να διερευνηθούν και οι ευθύνες για τους πρώην «πράσινους» υπουργούς κ. Δρυ και Φωτιάδη.

Για τον Θ. Ρουσόπουλο, στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να περιγράφεται -όπως και στον προηγούμενο πόρισμα- η εμπλοκή του στην κατάργηση της δίκης και των ανταλλαγών, αφού υπέπεσε σε πλήθος αντιφάσεων δηλώνοντας αμέτοχος και αναρμόδιος, παραπέμποντας το θέμα στους αρμόδιους υπουργούς. Ο κ. Ευ. Μπασιάκος - όπως και στο προηγούμενο πόρισμα- θα εγκαλείται επειδή, μεταξύ άλλων, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 3822/25.01.2005 απόφαση χωρίς να τη δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία ανέθεσε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου τη διαδικασία ανταλλαγής των κειμένων ακινήτων στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και η απόφαση εκδόθηκε απευθείας από το γραφείο του και έφερε μόνο την υπογραφή του, χωρίς να συνυπογράφει και ο υφυπουργός Πολιτικής Γης, κ. Κοντός.

Για τον Π. Δούκα, επειδή, μεταξύ άλλων, έκανε αποδεκτό Πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με το αίτημα της Μονής Βατοπεδίου για συναίνεση και σύμπραξη του Δημοσίου, προκειμένου να κατατεθεί από κοινού δήλωση για τη μη έκδοση της απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης στο οποίο εκκρεμούσε αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να μείνουν δικαστικώς απροστάτευτα και να βλαπτούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Για τον Α. Κοντό, επειδή εμφανίζεται να αποδέχεται τον συμβιβασμό επί της Βιστωνίδας («τα βρήκαμε» κατά τον Ευδόκιμο) και συντάσσεται με τον συντονιστή υπ. Επικρατείας κ. Ρουσόπουλο, στην κατεύθυνση υλοποίησης των σχεδίων ανταλλαγών. Και για τον Γ. Βουλγαράκη, επειδή ως αρμόδιος υπ. Πολιτισμού, παρότι έλαβε γνώση της παράνομης μεταβίβασης του αρχαιολογικού μνημείου στην Ουρανούπολη και του περιβάλλοντος χώρου του, που είναι ρητά κηρυγμένο και προστατευμένο από τον αρμόδιο Εφορο Αρχαιοτήτων, παρέλειψε κάθε ενέργεια ώστε να κινηθεί η διαδικασία ακύρωσης του συμβολαίου μεταβίβασης.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ - ΦΩΤΙΑ
Εως και ανασχηματισμούς ευλογούσε ο... Εφραίμ

Κατάθεση - φωτιά της Σταματίνας Μαντέλη «καίει» πρώην υπουργούς της ΝΔ, στους οποίους «χρεώνει» αποκλειστικά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Περιγράφει με λεπτομέρειες τις πιέσεις που δέχονταν από το Μαξίμου οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης για να «κλείσουν» τις συμφωνίες. Η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης ισχυρίζεται ότι το Βατοπέδι κανόνιζε μέχρι και τους ανασχηματισμούς των υπουργών, ενώ περιγράφει ότι ο Ευάγγελος Μπασιάκος «όταν του τηλεφωνούσαν ο Ρουσόπουλος ή ο Αγγέλου, κατουριόταν επάνω του...».

«...Ο Αρσένιος... μου έλεγε ότι ήξερε πότε θα γίνει ανασχηματισμός, ποιοι θα γίνουν υπουργοί Οικονομικών και Γεωργίας, γιατί αυτοί οι υπουργοί τον ενδιέφεραν πρωτίστως...», λέει η ίδια στην απολογία-φωτιά για την πολύκροτη υπόθεση.

Για ηθική αυτουργία στις «ιερές ανταλλαγές» κατηγορεί η κ. Σταματίνα Μαντέλη τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο και τον διευθυντή του γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου.

Στην τελευταία της κατάθεση, διατείνεται ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών. Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια, η κ. Μαντέλη υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα ή δεν θα γινόταν καθόλου». Ως εκτελεστικά όργανα των αποφάσεων που εν τέλει πάρθηκαν για τη μονή υποδεικνύει τους πρώην υπουργούς Ευ. Μπασιάκο και Αλ. Κοντό.

«...Πριν καταθέσω στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, με κάλεσε στο γραφείο του ο τότε υπουργός Κοντός και μου είπε, αν θέλεις να γλιτώσεις από τα Δικαστήρια, πρόσεξε τι θα πεις στην εξεταστική και μου υπέδειξε σε γενικές γραμμές τι πρέπει να πω...», λέει χαρακτηριστικά σήμερα η Στ. Μαντέλη. Η Σταματίνα Μαντέλη, αρνείται τις σε βάρος της κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερη με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

6 στο κάδρο των ευθυνών

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να περιγράφεται η εμπλοκή του στην κατάργηση της δίκης και των ανταλλαγών, αφού υπέπεσε σε αντιφάσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
«Ευθύνες ανάμειξης» διαπιστώνονται και στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Στο ζήτημα της Ουρανούπολης ως υπ. Πολιτισμού παρέλειψε κάθε ενέργεια ώστε να κινηθεί η διαδικασία ακύρωσης του συμβολαίου μεταβίβασης.

ΑΛΕΞ. ΚΟΝΤΟΣ
Εμφανίζεται να αποδέχεται τον συμβιβασμό επί της Βιστωνίδας («τα βρήκαμε» κατά τον Ευδόκιμο) για την υλοποίηση των ανταλλαγών.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ
Φαίνεται να έκανε αποδεκτό πρακτικό του ΝΣΚ σχετικά με αίτημα της Μονής για συναίνεση και σύμπραξη του Δημοσίου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
Εγκαλείται επειδή, μεταξύ άλλων, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 3822/ 25.01.2005 απόφαση χωρίς να τη δημοσιεύσει.


http://www.e-go.gr

date Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

0 χωριατάκια to “Εκτός Βουλής η χαριστική βολή για τους υπεύθυνους του Βατοπεδίου”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share