Καταδικάζεται διεθνώς η αιματηρή ισραηλινή επέμβαση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ο θάνατος ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας» από πυρά Ισραηλινών κομάντο ξεσηκώνει κύμα διαδηλώσεων και «όρκους» εκδίκησης. Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας...

Εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το βράδυ της Δευτέρας, ενώ θα ακολουθήσει την Τρίτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για κρατική τρομοκρατία.

Η ισραηλινή επέμβαση κατά των πλοίων σε διεθνή ύδατα άφησε πίσω της τουλάχιστον δέκα νεκρούς ακτιβιστές -οι περισσότεροι Τούρκοι- και πολλούς τραυματίες. Η βίαιη κατάληψη αποτελεί ένα ακόμη βαρύ πλήγμα για τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ μετά τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα και τον τριετή αποκλεισμό της εξαθλιωμένης, μικρής παλαιστινιακής λωρίδας γης.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την αιματηρή επέμβαση του Ισραήλ (το οποίο υποστηρίζει ότι οι κομάντο δέχθηκαν επίθεση από ακτιβιστές) λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, την Τουρκία, πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τον αραβικό κόσμο.

Στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ ζητώντας εξηγήσεις για τα γεγονότα, ενώ διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία «Μίνωας 2010».

Υπό κατάληψη βρίσκεται και το εμπορικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» με ελληνική σημαία και το «Σφενδόνη» με 34 Έλληνες. Το τηλέφωνο που έχει δώσει το υπουργείο Εξωτερικών για πληροφορίες σχετικά με την τύχη των Ελλήνων είναι το 210 3681730.

«Βρυχάται» η Τουρκία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία». Η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, ακύρωσε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

«Αυτή η πράξη, τελείως αντίθετη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, είναι απάνθρωπη κρατική τρομοκρατία. Κανείς να μην πιστέψει ότι θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτό» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις του Ισραήλ με τη σύμμαχό του στο μουσουλμανικό κόσμο είχαν περιέλθει εδώ και καιρό σε περίοδο έντασης με φόντο το Μεσανατολικό και φθάνουν πλέον στο ναδίρ.

Δέκα χιλιάδες Τούρκοι πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη φωνάζοντας «Ισραήλ φονιά θα πνιγείς στο αίμα που έχυσες».

Οργή στον αραβικό κόσμο

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς μίλησε για «σφαγή» και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο Αμπάς θα μεταβεί εντός των προσεχών ημερών στην Αγκυρα.

Η Χαμάς - η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007- καταδίκασε τη «βάρβαρη επίθεση» του Ισραήλ και κάλεσε τους Αραβες και τους μουσουλμάνους σε εξέγερση μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος χρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας «έγκλημα κατά ανθρωπιστικής αποστολής» και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου την Τρίτη στο Κάιρο.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ιορδανία, την Αιγυπτο, το Ιράν και το Λίβανο.

Κρατώντας ιορδανικές και παλαιστινιακές σημαίες διαδηλωτές φώναζαν στο Αμάν «θάνατος στο Ισραήλ» και «τέλος στον αποκλεισμό της Γάζας». Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν επίσης στον Λίβανο, στους 12 καταυλισμούς προσφύγων που υπάρχουν εκεί, καθώς και στη Βηρυτό.

«Πού είναι η διεθνής κοινότητα; Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;» φώναζαν οι διαδηλωτές στη Βηρυτό, οι οποίοι ζητούσαν να κλείσουν οι ισραηλινές πρεσβείες στις αραβικές πρωτεύουσες.

Καταδικάζουν ΕΕ-ΟΗΕ, «λύπη» από τις ΗΠΑ

Έρευνα για τους θανάτους των επιβαινόντων στα πλοία που κατευθύνονταν στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη καταδικάζοντας την ισραηλινή επίθεση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έκανε λόγο για αιματοχυσία για την οποία το Ισραήλ οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδίκασαν μεμονωμένα τα γεγονότα και η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Μαδρίτη για εξηγήσεις.

Σκληρή ήταν η αντίδραση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη Ρίτσαρντ Φαλκ, ο οποίος κάλεασε τη διεθνή κοινότητα να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη «τους δολοφόνους άοπλων αμάχων».

Οι Ηνωμένες Πολιτείε από την πλευρά τους εξέφρασαν «λύπη» για όσα εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

«Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν και εργάζονται αυτή τη στιγμή για την κατανόηση των συνθηκών που περιβάλλουν αυτή την τραγωδία» δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται για να καταλάβουν τις συνθήκες της τραγωδίας».

Υπό το βάρος των γεγονότων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Νετανιάχου αναχωρεί από τον Καναδά απευθείας για το Ισραήλ έχοντας δώσει «την πλήρη στήριξή του» στον ισραηλινό στρατό.

Η αιματηρή ισραηλινή επέμβαση έρχεται σε περίοδο που οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το συμμαχικό Ισραήλ είναι τεταμένες εξαιτίας της εποικιστικής πολιτικής στη Δυτικής Όχθη. Η πρόσκληση Ομπάμα στον Νετανιάχου είχε θεωρηθεί ως απόπειρα του Αμερικανού προέδρου να «ρίξει» γέφυρες» μετά την «παγωμένη» συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο τον Μάρτιο.

Η Ρωσία καταδίασε τις ισραηλινές ενέργειες ζητώντας να διακοπεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει το περιστατικό «ως επιβεβαίωση της αναγκαιότητας για την ταχύτερη δυνατή διακοπή του αποκλεισμού της Γάζα από πλευράς Ισραήλ».


http://news.in.gr

date Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

0 χωριατάκια to “Διεθνής κατακραυγή και διαδηλώσεις για την ισραηλινή επίθεση στο διεθνή στολίσκο”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share