Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αποτελείται πλέον από 325 δήμους, 13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις, ενώ καταργούνται οι 104 κοινότητες και οι 54 νομαρχίες.

Οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Στους ορεινούς δήμους το «πλαφόν» θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.

Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η πενταετής θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Όσον αφορά στο προσωπικό, αλλά και στις αρμοδιότητές του προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ, οι οποίοι θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος.

Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενες Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Σχετικά με τους δημοτικούς συμβούλους, οι 16.150 από όλη τη χώρα συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από τους μισούς περίπου περιφερειάρχες. Επίσης, από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σε κάθε δήμο άνω των 10.000 κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί την κοινότητα στην οποία ζει.

Τέλος συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης.


http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=44079

date Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

1 χωριατάκια to “"Καλλικράτης": Ετσι θα λειτουργούν οι νέοι δήμοι”

  1. LAKIS GALIOURIS.
    14 Ιουλίου 2010 στις 4:24 μ.μ.

    ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΙΓΟ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ.....!!

    ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ "ΚΟΛΟΚΟΜΑΤΑ"....

    ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ "ΚΟΛΟΚΟΜΑΤΟΣ", Η ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ, ΠΟΤΕ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙΣ...

    Η ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΟ, ΚΑΙ ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ.

    ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΑΛΛΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ.

    ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΕΝ ΣΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝΕ ;;

    ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΤΑΝΕΙ.

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share