Ουσιαστικές από κάθε άποψη για το αναπτυξιακό μέλλον της επαρχίας Λαγκαδά ήταν οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το σύνολο των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής στην άτυπη συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο Κορώνειας.

Οι τοποθετήσεις των δημάρχων είχαν βέβαια ως επίκεντρο τον τόπο στον οποίο εκλέχθηκαν και υπηρετούν, φάνηκε όμως ξεκάθαρα και το ενδιαφέρον τους για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής από την Ασπροβάλτα μέχρι τον ορεινό όγκο του Λαχανά.


Η συνάντηση είχε ως κύριο θέμα την νέα διοικητική διαίρεση της περιοχής. Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι χαρακτήρισαν ως άδικη την ίδρυση δύο μόνο δήμων και οι περισσότεροι υπογράμμισαν την ανάγκη για την δημιουργία τουλάχιστον τεσσάρων δήμων.

Επί των προτάσεων που κατατέθηκαν για ένα νέο γεωγραφικό προσδιορισμό της επαρχίας Λαγκαδά δεν έτυχαν μιας ευρύτατης αποδοχής γι αυτό και δεν πήραν την μορφή συγκεκριμένου κειμένου για κατάθεση στον αρμόδιο υπουργό.


Από την συζήτηση πάντως για το χωροταξικό προέκυψαν τα εξής:


Υπάρχει ομόφωνη απόφαση και αποδοχή της προτάσεως για την συνένωση των δήμων Αγίου Γεωργίου, Ρεντίνας, Μαδύτου και Απολλωνίας με έδρα τον Σταυρό. Κατατέθηκε μάλιστα και η επιθυμία του εκπροσώπου της Αρέθουσας να ενταχθεί στον ίδιο νέο δήμο Βόλβης.


Οι δήμαρχοι Λαχανά ,Ασσήρου και Μυγδονίας κατέθεσαν πρόταση για την συνένωση των τριών δήμων, πρόταση την οποία ενεχείρησαν και στην υφυπουργό εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη. Πρόταση για συνένωση των δήμων τους κατέθεσαν και οι δήμαρχοι Κορώνειας και Καλλινδοίων.

Με δεδομένο ότι ο δήμος Βερτίσκου επιθυμεί την ένταξή του στο δήμο Λαγκαδά δημιουργείται αδιέξοδο για τον δήμο Σοχού ο οποίος παραμένει μόνος. Η ιστορική αυτή πόλη διεκδικεί να παραμείνει ως ανεξάρτητος δήμος και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή.

Στην ουσία των πραγμάτων η όποια αλλαγή στην επαρχία Λαγκαδά παραμένει γρίφος τον οποίο μετά την άκαρπη επί του χωροταξικού συζήτηση των δημάρχων θα κληθεί να λύσει ο αρμόδιος υπουργός, με βάση το αίτημα που κατέθεσε η ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης για την δημιουργία τεσσάρων δήμων στην επαρχία Λαγκαδά.


http://kapodistriaspress.gr/?p=1374

date Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

0 χωριατάκια to “Αδιέξοδο στην Επαρχία Λαγκαδά με τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share