Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, μαζί την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και της Περιφέρειας, επισκέφθηκαν τις πληγείσες από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, περιοχές της Χαλκιδικής.


Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί, επισκεφθήκαν το Στρατώνι του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου και το Γομάτι του Δήμου Μεγάλης Παναγίας.



Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αξιολόγηση της προόδου των πρώτων παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και των καθημερινών οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.


Ο Υφυπουργός Γιάννη Μαγκριώτης δήλωσε:


«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα με την συνεργασία της Τοπικής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου. Όπως είχαμε δεσμευτεί με την Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Τζάκρη, στην πρώτη επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις 14 Φεβρουαρίου, έχουμε ήδη εκταμιεύσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 400χιλ.€ για την αποπληρωμή εκτάκτων εργασιών. Μέσα σε 24 ώρες από την ημέρα που παραλάβαμε την πρόταση της Νομαρχίας Χαλκιδικής για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, υπογράψαμε Κοινή Υπουργική Απόφαση για να κινηθούν οι διαδικασίες αποζημιώσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία. Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας, με εντολή μας ήταν από την πρώτη μέρα των καταστροφών εδώ και έχει ήδη ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών σε επαγγελματικές στέγες και κατοικίες. Τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε ετοιμότητα να προχωρήσουν στην καταβολή των αποζημιώσεων μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή και η πιστοποίηση των αναφερόμενων καταστροφών. Επίσης, κλιμάκιο μηχανικών και γεωλόγων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε. επισκέφθηκε χθες την περιοχή, κατέγραψε τις ζημιές του οδικού δικτύου Ολυμπιάδος-Στρατωνίου και διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης. Στόχος όλων των ανωτέρω είναι η επιτάχυνση της αποκατάστασης των ζημιών ώστε η περιοχή να είναι σε ετοιμότητα για την υποδοχή των τουριστών εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου».


Σε σύσκεψη που ακολούθησε στη Νομαρχία Χαλκιδικής με συμμετοχή των βουλευτών Χαλκιδικής, Γιάννη Δριβελέγκα, Αργύρη Λαφαζάνη και Γιώργο Βαγιωνά, του Νομάρχη Χαλκιδικής Αστέριου Ζωγράφου, όλων των Δημάρχων του Νομού, προέδρων των φορέων των παραγωγικών τάξεων και του προέδρου του εργατικού κέντρου, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την διοργάνωση ημερίδας αμέσως μετά το Πάσχα για τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων σχετικά με το οδικό δίκτυο, τη διαχείριση των υδάτων αλλά και των στερεών και υγρών αποβλήτων του Ν. Χαλκιδικής. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με την πρόταση του Υφυπουργού και συγκροτήθηκε τεχνική γραμματεία για την οργάνωση της ημερίδας. Αφού άκουσε τις συνοπτικές προτάσεις των παρευρισκομένων, ο Υφυπουργός πρόσθεσε:


«Η Χαλκιδική έχει μεγάλο έλλειμμα υποδομών στους ανωτέρω αναφερομένους κρίσιμους τομείς. Το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της Χαλκιδικής εξαρτάται από τις υποδομές αυτές. Η βιώσιμη, ποιοτική, πράσινη ανάπτυξη είναι ο κοινός μας στόχος. Λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η Χαλκιδική, η οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε αυτή είναι υπερτοπικού χαρακτήρα. Συνεπώς η χρηματοδότηση της περιοχής δεν θα πρέπει να ακολουθήσει, όπως γινόταν στο παρελθόν, στενά πληθυσμιακά κριτήρια. Η βιώσιμη ανάπτυξη της Χαλκιδικής αφορά την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας αλλά και του συνόλου της χώρας. Με αυτή την οπτική η κυβέρνηση πραγματοποιεί τον σχεδιασμό της πολιτικής για την Χαλκιδική».


Ειδικότερα ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις δυο νέες πολιτικές της οδικής ασφάλειας και της αντιπλημμυρικής προστασίας τις οποίες διαμόρφωσε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και πρόσφατα εξήγγειλε ο Υπουργός Δ. Ρέππας.


Στη συνέχεια το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την περιοχή της κατολίσθησης στον οδικό άξονα Μουδανιών-Καλλιθέας, του Δήμου Κασσάνδρας. Ο κ. Μαγκριώτης ενημέρωσε τους δημάρχους της περιοχής ότι ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας έχει ήδη υπογράψει την απόφαση για την παραχώρηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κονδυλίου ύψους 2,5 εκ. € περίπου, για την χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης της κατολίσθησης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία έχει ολοκληρώσει την μελέτη, την επόμενη εβδομάδα θα δημοπρατήσει το έργο. Η ολοκλήρωση των εργασιών προβλέπεται για τα μέσα Μαΐου. Είναι πολύ πιθανόν η μια πλευρά του οδικού αυτού άξονα να δοθεί σε χρήση και πριν το Πάσχα.



Δείτε το ρεπορτάζ του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ





Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο Τάσο
http://e-stratoni.gr/


date Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

0 χωριατάκια to “Νέα επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο Στρατώνι Χαλκιδική”

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share