Τα βασικά σημεία των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών πριν αναχωρήσει για τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα ληφθεί απόφαση για το συνολικό ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα, είναι τα εξής:
  • Στο ποσό των 500 ευρώ περιορίζεται ο 13ος και σε άλλα 500 ευρώ ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα: 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ δώρο αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον οι μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.
  • Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.
  • Παγώνουν (δεν θα χορηγηθούν αυξήσεις) για μία τριετία στους μισθούς του Δημοσίου.
  • Στις συντάξεις (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) τα ποσά του 13ου-14ου μισθού είναι: 200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ δώρο αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ το μήνα.
  • Επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις.
  • Δεν επηρεάζεται ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
  • Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει αποζημιώσεις και απολύσεις, όπως και για τη μείωση κόστους υπερωριακής απασχόλησης.
  • Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε «πολύ κερδοφόρες» επιχειρήσεις.
  • Αυξάνονται τα κλιμάκια ΦΠΑ σε 23%, 11% και 5,5% (10% αύξηση σε κάθε κλιμάκιο).
  • Νέες αυξήσεις 10% σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
  • Αύξηση των φόρων πολυτελείας κατά 10%
  • Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα.
  • Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
  • Φορολόγηση αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων
  • Αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης
  • Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.


Νέα πραγματικότητα στο Ασφαλιστικό

Η συμφωνία διαμορφώνει και μία νέα πραγματικότητα και για το ασφαλιστικό σύστημα, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την προώθηση του νέου ασφαλιστικού νόμου και ταχύτερη εφαρμογή κάποιων ρυθμίσεων. Επιγραμματικά:

  • Από το 2011 η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών, με τριετή περίοδο προσαρμογής.
  • Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αλλάζουν. Εισάγεται όμως μηχανισμός «αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής».
  • Μειώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.
  • Αυξάνεται η ελάχιστη περίοδος εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
  • Περιορίζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξάνεται το ελάχιστο όριο στα 60 έτη
  • Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων
  • Οι συντάξεις καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου
  • Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας
  • Επέρχονται περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών
  • Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια


Βαθύτερη ύφεση, κολοσσιαία προσαρμογή

Το συνολικό ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου φτάνει στο κολοσσιαίο ύψος των 36,4 δισ. ευρώ για μία τριετία. Όπως είπε, στο δίλημμα «κατάρρευση ή σωτηρία», η κυβέρνηση «προφανώς επέλεξε να σώσει τη χώρα».

Με την αναμενόμενη έγκριση του προγράμματος, η χώρα μας θα λάβει «το σημαντικότερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ σε χώρα που βρέθηκε σε ανάλογη κατάσταση». Το ποσό αυτό «θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που χρειάζεται η Ελλάδα για τα τρία επόμενα χρόνια».

Η εφαρμογή του προγράμματος θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η ομαλή εξέλιξή του είναι προϋπόθεση για τη ροή των εκταμιεύσεων της βοήθειας.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό πρόγραμμα προβλέπει δημοσιονομική προσπάθεια 11 μονάδων του ΑΕΠ έως το 2013, επιπλέον αυτής που έχει ενταχθεί στο οικονομικό πρόγραμμα του 2010.

Αυτό σε ένα εξαιρετικά δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς η ύφεση για το 2010 προβλέπεται βαθύτερη, στο 4%, αλλά αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς από το 2011.

Για το 2010 στόχος είναι ο περιορισμός του ελλείμματος κατά πέντε και πλέον μονάδες. Το σύνολο της δημοσιονομικής προσπάθειας για φέτος φτάνει στο 9% του ΑΕΠ...

Το 2011 η δημοσιονομική προσπάθεια αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ, το 2012 και το 2013 από 2% του ΑΕΠ.

Στόχος είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρεθεί φέτος στο 8% και να περιοριστεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.

Το χρέος, λόγω της δυναμικής που έχει, θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και το 140% του ΑΕΠ. Η αποκλιμάκωσή του θα αρχίσει από το 2014.

Για να συμβεί το τελευταίο, οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν κατά 7 μονάδες ΑΕΠ έως το 2013 και τα έσοδα να αυξηθούν κατά 4 μονάδες ΑΕΠ έως τότε.


Αλλα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα

Στο πλαίσιο του τεράστιου, όσο και φιλόδοξου, αυτού προγράμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε και μία σειρά άλλων μέτρων, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα:

  • Φόροι και άδειες σε τεχνικά και τυχερά παιχνίδια
  • Πράσινα τέλη
  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ
  • Φορολόγηση των αποδοχών σε είδος
  • Μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
  • Εξοικονόμηση δαπανών ΟΤΑ μέσω του «Καλλικράτη»
  • Ενιαία αρχή πληρωμών και ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα
  • Δημοσιοποίηση των στοιχείων (έσοδα-δαπάνες) της γενικής κυβέρνησης
  • Αλλαγές στη φορολογική διοίκησης και στους μηχανισμούς είσπραξης
  • Απλοποίηση δια τις διαδικασίες έναρξης και αδειοδότησης επιχειρήσεων
  • Εφαρμογή οδηγίας για τις υπηρεσίες
  • Εξυγίανση του ΟΣΕ
  • Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ενίσχυση της ΡΑΕ
  • Αύξηση απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων

Το νομοσχέδιο με όλα τα μέτρα, και προσηρτημένες τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την Τρίτη και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως το τέλος της εβδομάδας.


www.in.gr

date Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

5 χωριατάκια to “Νέα οικονομικά μέτρα λιτότητας”

  1. Ανώνυμος
    3 Μαΐου 2010 στις 1:20 μ.μ.

    Πρόκληση αυτό που συμβαίνει στη Βουλή

    Χιλιάδες Έλληνες από τις αρχές Μαρτίου και, εν τέλει, από χθες, τρέμουν στην ιδέα του «πώς θα τα βγάλουν πέρα».

    Σε αυτή την κατηγορία δεν θα ανήκει μια μικρή συντεχνία ή κάστα εργαζομένων: οι υπάλληλοι της Βουλής, που προφανώς έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη».

    Οι υπάλληλοι της Βουλής ναι μεν χάνουν -όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι- τον 13ο και 14ο μισθό τους, αλλά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον 15ο και 16ο μισθό, καθώς αυτοί θεωρούνται ως επιδόματα.

    Ταυτόχρονα -και εδώ είναι το θέατρο του παραλόγου- από τη στιγμή που, στις αρχές Μαρτίου, ανακοινώθηκε η περικοπή (κατά 15%) της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις διάφορες Επιτροπές της Βουλής, έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός συνεδριάσεων των Επιτροπών.

    www.zougla.gr

  1. Ανώνυμος
    3 Μαΐου 2010 στις 4:20 μ.μ.

    .......
    Έκαναν πάλι ότι δεν καταλάβαιναν και τη δεκαετία 1990-1993 όταν η Νέα Δημοκρατία συνέχισε την ίδια τακτική και νοοτροπία ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας απλώς αφισοκολλητές και κλακαδόρους στις κρατικές επιχειρήσεις που βρήκε. Μην ξεχνάμε ότι ο περιβόητος Οργανισμός-πλιάτσικο για τον εκσυγχρονισμό προβληματικών επιχειρήσεων (ΟΑΕ) διατηρήθηκε όλη την θητεία της τριετίας Νέας Δημοκρατίας μετά το 1990. Και όταν υφυπουργός της Ν.Δ. διαφώνησε με τον επικεφαλής του ΟΑΕ για σπατάλες απολύθηκε από την κυβέρνηση...

    Μας περίμεναν στη γωνία και τότε που η Νέα Δημοκρατία διόριζε με καραβιές δικά της παιδιά στο δημόσιο και μοίραζε την «τράπουλα» των κρατικών προμηθειών με σημαδεμένα φύλλα. Άλλωστε την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. την έριξε η διαπλοκή και όχι μέτρα των «κουτόφραγκων».

    Μας περίμεναν στη γωνία και με τους Ολυμπιακούς όταν δεν καταλαβαίναμε τα μηνύματα των επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων «Οι Έλληνες είναι φτωχοί αλλά θέλουν να δαπανούν χρήματα για αγώνες πολυτελείας».

    Το γνώριζαν οι «κουτόφραγκοι» ότι θα φθάσουμε σε αδιέξοδο. Παρ΄ όλα αυτά οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. του 2004 και του 2007 πίστεψαν ότι θα δουλέψουν και πάλι τις Βρυξέλλες με το δήθεν άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς, με τα πλαστά στοιχεία για το έλλειμμα, με το δήθεν άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με το δήθεν άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. Πίστεψαν ότι θα έπειθαν τις Βρυξέλλες ότι αναβαθμίζουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όταν χαρατσώνανε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα για να πληρώσουν τους κομματικούς πελάτες που διόρισαν στο δημόσιο.

    Και τώρα που βγήκαμε στη ζητιανιά για δανεικά μας πλάκωσαν στις σφαλιάρες.

    Και μας έστειλαν με τις κλωτσιές και στο ΔΝΤ για νας μας φερθεί όπως στις Αφρικανικές χώρες. Γιατί η σημερινή τεχνογνωσία του ΔΝΤ μόνο εκεί περιορίζεται. Αλλά αυτό μας αξίζει. Και οι «κουτόφραγκοι» κάθονται τώρα πάλι στη «γωνία» και περιμένουν να δουν αν θα τολμήσουμε να μοιράσουμε όπως τότε και αυτά τα δανεικά των 120-140 δισ. ευρώ. Αν τα μοιράσουμε σαν λεφτά του Παπανδρέα... ή σαν λεφτά του κράτους για να «χτίσουμε» επιχειρηματίες σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ή προϊόντα υποκατάστασης του πετρελαίου όπως, χωρίς ντροπή, έκαναν οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

    Ας το καταλάβουμε επιτέλους τα δανεικά αυτά είναι αποτέλεσμα ζητιανιάς και ρεζιλέματος. Και θα το χωνέψουμε μόνο όταν δούμε ότι κανένα μα κανένα άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα φτάσει στο κατάντημα αυτό.

  1. Ανώνυμος
    3 Μαΐου 2010 στις 4:20 μ.μ.

    Να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι «μας την είχανε στημένη» από το 1981 και μας περίμεναν στη γωνία. Από τότε, πριν τριάντα χρόνια, που μας έδιναν επιδοτήσεις για τη γεωργία και το τότε ΠΑΣΟΚ τα μοίραζε με τρόπο που έμοιαζε ότι τα έβγαζε από την τσέπη του.

    Ποιος δεν θυμάται τους «φουκαριάρηδες» γεωργούς της Κρήτης και της Πελοποννήσου που ψήφιζαν μετά μανίας ΠΑΣΟΚ γιατί «πήραμε τα λεφτά του Παπανδρέα παιδάκι μου και σωθήκαμε...» έλεγαν στους δρόμους και στα καφενεία. Και πρασίνιζε η Ελλάδα στις εκλογές. Γιατί εμείς θεωρούσαμε ότι μέχρι να καταλάβουν οι «κουτόφραγκοι» των Βρυξελλών τη «μηχανή», θα έχουμε πάρει και άλλη τετραετία.

    Μας την είχανε στημένη και όταν το 1982 ο πρώτος διορισμένος διοικητής της ΔΕΗ έβαλε «ένα δωράκι στην τσέπη του...» και δικαιολογήθηκε πολιτικά με μοναδικό ψόγο ότι το δωράκι ήταν κομματάκι υψηλό... Μας την είχανε στημένη και τότε που επικοινωνούσαμε μαζί τους με Τέλεξ και με Φαξ (υψηλή τεχνολογία τότε για την Ελλάδα...) και οι κουτόφραγκοι των Βρυξελλών μας έστειλαν δωρεάν κομπιούτερ γραφείου για να τα στολίσουν σαν ανθοδοχεία στα γραφεία τους οι καρεκλοκένταυροι διευθυντές των υπουργείων.

    Έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν και όταν διορίζαμε τους αφισοκολλητές του ΠΑΣΟΚ ως βιομήχανους και πετρελαιάδες στον κρατικό τομέα και οικονομικοί υπουργοί με την ντουντούκα στο χέρι ούρλιαζαν ότι οι κρατικοποιήσεις θα θριαμβεύσουν και θα δικαιώσουν το λαό που εργάζεται στις κρατικές επιχειρήσεις.

    Εκαναν ακόμη ότι δεν καταλάβαιναν και όταν οι εργατοπατέρες των συντεχνιών με τα 2-3 κινητά στο χέρι και με τις τζιπάρες τους υποχρέωναν το κράτος να αγοράζει ναυπηγεία, τσιμεντάδικα, χαρτοποιίες, υφαντουργίες μέχρι εργοστάσια ούζου για να βολευτούν οι κομματικοί και οι πρασινοφρουροί.

    Μας άφηναν να τα αγοράζουμε και να τα περνάμε στις κρατικές Τράπεζες όπως ήταν την δεκαετία 1980-1990 η ΕΤΒΑ, η Εθνική, η Εμπορική και η ΑΤΕ.

    Τα αποτελέσματα σε όλους γνωστά. Η ΕΤΒΑ καταστράφηκε, η Εθνική πούλησε όσο-όσο το κρατικό χαρτοφυλάκιο (έκανε πολύ καλά), η Εμπορική ψάχνει να βρει τον εαυτό της και η μετοχή της ΑΤΕ αξίζει όσο μία τυρόπιτα...

    Μας άφηναν να ουρλιάζουμε εναντίον των ξένων επενδύσεων και των πολυεθνικών, μόνο που συμφωνούσαν μαζί τους όταν έφευγαν νύχτα από την Ελλάδα. Θυμηθείτε Pirelli, Goodyear, Nissan, Esso, Mobil, Texaco, Shell, BP, και περίπου 20 ελληνικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούσαν και ξένα κεφάλαια και σκορπίστηκαν στην Τουρκία και στην Ανατολική Ευρώπη.
    ............

  1. LAKIS GALIOURIS.
    3 Μαΐου 2010 στις 8:17 μ.μ.

    ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Ο ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ!

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο απέστειλε ο
    Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλίας Πολατίδης στην οποία του
    ανακοινώνει ότι θέλοντας να συμβάλει στην καταπολέμηση της
    οικονομικής κρίσεως που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας επιστρέφει
    το αυτοκίνητο το οποίο του έχει παραχωρήσει η Βουλή για τις
    μετακινήσεις του.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

    Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

    Η Βουλή μου έχει παραχωρήσει το υπ’ αρ. ΙΚΕ 2834 αυτοκίνητο
    μάρκας LEXUS GS 450 LUXURY PLUS το οποίο επιθυμώ να επιστρέψω,
    συμβάλλοντας έτσι στο ελάχιστο στην καταπολέμηση της οικονομικής
    κρίσεως που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας.

    Μετά τιμής,

    ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ

    Βουλευτής Σερρών

    Αναρτήθηκε από Στόχος στις 5/03/2010 04:12:00 μμ 2 σχόλια

    (((((((( LEXUS GS 450 LUXURY PLUS ))))))))))

    GAMISE TO, SE PIO MPOURDELO ZOUME ????

    TA ALLA 500+ LEXUS POU NA VOSKOUNE ARAGES??


    http://www.stoxos.gr/

  1. Ανώνυμος
    9 Μαΐου 2010 στις 6:21 μ.μ.

    GIA OSOUS NOIAZONTE GIA THN PATRIDA MAS. AKSIZH NA RIKSETE MIA MATIA.
    KAI PANO APO OLA XORIS PROKATALIPSEIS.


    http://xryshaygh.wordpress.com/

Leave a Reply:

AddThis

Bookmark and Share